Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Současná podpora EPC v České republice

Výsledky EPC jsou v ČR velmi dobré. Navíc je poslední dobou metoda EPC stále více podporována. Vláda ČR přijala v říjnu usnesení ke Zprávě o možnostech financování energeticky úsporných projektů v objektech státní správy využitím metody EPC. TZB-info se EPC věnovalo po celý rok 2011.

Přestože doposud nebyl rozvoj metody EPC v České republice příliš podporován, jsou výsledky velmi dobré. Navíc je poslední dobou metoda EPC stále více podporována. Ministerstvo životního prostředí podporuje medializaci metody EPC dvouletým projektem v rámci programu environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty. Ministerstvo průmyslu a obchodu se také snaží podporovat EPC dotačně v rámci programu EFEKT v úvodní fázi přípravy projektů. Do konce roku 2011 by měla být zpracována metodika pro využití metody EPC v objektech státní správy. Během nadcházející zimy proběhne řada výběrových řízení pro veřejné zakázky na uplatnění metody EPC.

Poskytování energetických služeb se zárukou, tedy metoda EPC (Energy Performance Contracting), má v České republice za sebou téměř 20 let. Její rozvoj však byl doposud iniciován zejména „odspodu“ - díky aktivitám firem energetických služeb či poradenských firem pomáhajících zákazníkům projekty připravovat. Přes nepříliš podporovaný rozvoj má tato metoda v České republice nejširší využití ze všech států bývalé východní Evropy a předčí v počtu a velikosti projektů většinu států západní Evropy.

V poslední době si získává metoda EPC větší zájem ve státním sektoru ze strany některých ministerstev, na úrovni Evropské Unie, ale také i ze strany médií.

V obecné rovině podpořilo na národní úrovni Ministerstvo životního prostředí v rámci programu environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty dvouletý projekt (2011 a 2012) na podporu a medializaci metody EPC jako efektivního nástroje úspor energie pro veřejný sektor. Zpracovatelem projektu je konzultační společnost SEVEn, Středisko pro efektivní využívání energie, o.p.s. V rámci projektu je zpracovávána řada prezentačních materiálů a je organizováno několik informačních akcí typu seminářů (nejbližší se bude konat 1. prosince 2011 v Praze – viz www.epc-ec.cz/aktuality-1).

Ministerstvo průmyslu a obchodu zvážilo možnost podpory rozšiřování a využití metody EPC a v rámci programu EFEKT již pro rok 2012 s největší pravděpodobností zařadí mezi podporované aktivity přípravnou fázi projektů řešených metodou EPC v podobě zpracování úvodního šetření, zda jsou vybrané objekty pro metodu EPC vhodné.

Metoda EPC je uplatňována stále nejvíce na komunální úrovni, kdy vyhlašovatele veřejných zakázek jsou střední a velká města. V poslední době je velký zájem o EPC v krajích a také u příspěvkových organizací ve státním sektoru je zájem rostoucí. Důležitým mezníkem pro další využití metody EPC by mohlo být Usnesení Vlády ČR z 19. října 2011, na základě kterého má být zpracována metodika pro využití metody EPC v objektech státní správy. Ta by měla sloužit pro uplatnění metody EPC především u organizačních složek státu (dřívější rozpočtové organizace).

Stávající vývoj uplatnění EPC má rostoucí charakter. Během letních a podzimních měsíců probíhají minimálně tři další velká výběrová řízení pro veřejné zakázky na poskytování energetických služeb se zaručeným výsledkem a do konce roku 2011 bude vyhlášeno ještě několik podobných soutěží na uplatnění metody EPC.

English Synopsis
The Support of the projects on Energy Performance Contracting in the Czech Republic

The development of the project on Energy Performance Contracting is very significant even without any state support till recent time. Last year we can see finaly some support. Ministry of Environment has supported EPC in general by the project in programme of environmental education and promotion. Also Ministry of Industry and Trade endeavours to support first phase of EPC project preparation to select buildings suitable to apply EPC from programme EFEKT from 2012. The methodology for the using of the EPC in the state buildings will be prepared by the end of 2011. By the end of this year several moreover several new tenders will be announced in public sector.

 
 
Reklama