Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

E.ON zlevňuje nabídky elektřiny a plynu pro nové zákazníky

Centropol a Armex nově nabízí produkty s fixní cenou na měsíc. E.ON zlevňuje nabídky elektřiny a plynu pro nové zákazníky. Ceny energií nerostou, ale obchodníci zvyšují stálý plat. Nabídky E.ONu znovu mezi tarify, které doporučujeme. Ceny energií na burze začaly mírně klesat.

Kalkulátor cen energií TZB-info

Výběr nových ceníků vydaných v uplynulém týdnu

Začátkem uplynulého týdne se na stránkách našeho druhého nejvýznamnějšího dodavatele, společnosti E.ON Energie objevily nové akviziční ceníky. Jedná se o ceníky se závazkem do konce roku 2026 s klesající cenou každým kalendářním rokem a pak také klasické nabídky s fixní cenou a se závazkem na rok a na dva. Zejména tarif na dva roky s cenou komodity a s výší stálého platu patří k nejatraktivnější nabídce na trhu v obou komoditách.

Zákazníci, kterým obchodník nabídne ceníky s klesající cenou, by si nabídku měli nejdříve porovnat s ostatními nabídkami na trhu, protože vedle ceny plynu se do nákladů počítá i stálý plat, který obchodník zvýšil na 212 Kč/měsíc bez DPH, což při nižší spotřebě může hrát významnou roli.

Nabídku fixovaných produktů pro klienty upravujeme průběžně. Snažíme se reagovat na vývoj trhu a pozitivní trendy přenášet i do ceníků pro koncové uživatele. Jen v letošním roce jsme už snižovali cenu akvizičních produktů v lednu a na začátku dubna a potřetí pak na začátku tohoto týdne,“ vypočítává Radek Fišer, vedoucí prodeje energií domácnostem ve společnosti E.ON Energie.

Také obchodník CENTROPOL ENERGY nezahálí a nejen, že zlevňuje ceny stávajících produktů, také přichází s novými nabídkami, které mohou oslovit další potencionální zákazníky. Začátkem uplynulého týdne zveřejnil produkty s fixní cenou na měsíc, u kterých je cena závislá na měsíčních kontraktech na burze PXE. Obchodník také snížil cenu u produktu MINI na 2 roky, který je určen pro majitele méně využívaných objektů určených k rekreaci díky nízkému měsíčnímu platu.

Měsíčně se změnou jsme připravili po aktivní spotřebitele, kteří mají nadstandardní přehled o energetice. Jsou ochotní sledovat vývoj cen, jsou si vědomi, že ceny kolísají a v zimních měsících jsou obvykle vyšší než přes léto, a chtějí využít výhody, které jim tento produkt v porovnání s konzervativními kontrakty poskytuje. Na druhé straně chápou rizika případného růstu cen. Produkt jim umožní profitovat z poklesu cen komodit a v případě, že se trend obrátí, mohou smlouvu s měsíční výpovědní lhůtou ukončit a včas se před případným cenovým růstem zafixovat,“ vysvětluje člen představenstva a marketingový ředitel Centropolu Jiří Matoušek.

Produktem s fixací ceny na jeden měsíc podle vývoje velkoobchodních trhů jsme zkompletovali naše produktové portfolio. Jsme tak schopni vyhovět opravdu každému zájemci. Dříve, než nám ukládá zákon, jsme u obou komodit spotřebitelům s průběhovým měřením spotřeby nabídli produkt s dynamickým určením ceny (takzvaný spot). Standardně uzavíráme jak smlouvy na dobu neurčitou, tak na produkty s fixací ceny na jeden, jeden a půl nebo dva roky a nyní jsme tedy doplnili i krátkodobou fixaci ceny,“ připomíná Jiří Matoušek.

Když už mluvím o snižování cen energií, tak nesmím zapomenout na našeho nejvýznamnějšího dodavatele, na společnost ČEZ Prodej. Ta uplynulý týden aktualizovala skupinu produktů se společným názvem Plyn Bez starostí se závazkem na rok a na dva, ceník s tříletou fixací se nezměnil. Obchodník snížil cenu plynu ve srovnání s předešlým ceníkem o bezmála 200 Kč/MWh bez DPH, přitom předchozí ceník platí od prvního dubna.

Tab. 1: Přehled vybraných nových ceníků zveřejněných uplynulý týden
Tab. 1: Přehled vybraných nových ceníků zveřejněných uplynulý týden

Jaký produkt zvolit, produkt s fixní cenou na měsíc nebo si zafixovat cenu na rok, či na dva

Většinový spotřebitel upřednostní tradiční produkt, protože chce mít jistotu ceny po určitou dobu a být bez obav s vývoje cen po dobu, na kterou si produkt sjednává. Neměl by však volit produkt na delší dobu než na dva roky. Když obchodník nabídne zákazníkovi produkt s klesající cenou na tři roky, měl by se zákazník přesvědčit, že cena na nejbližší období odpovídá současným nejlepším cenám. Někteří dodavatelé ceny pro první období závazku nestaví příliš nízko a zákazníkovi nezbyde nic jiného, než se těšit na nižší cenu v dalším období.

Pro ty, kteří si zvolí fixní produktu v určitou dobu a po několika měsících zjistí, že jejich cena již je příliš vysoká, protože ceny energií klesly, tak u těchto zákazníků bych doporučil fixní cenu na měsíc s tím, že je potřeba myslet za zadní kolečka a zajistit se i pro případ, že by významný a dlouhodobý obrat v trendu cen. V tiskové zprávě vydané společností Centropol se produkt výstižně popisuje asi takto: „V tom se podobá investičním produktům kapitálového trhu a skutečně není pro každého. Tomu odpovídá i nadstandardní produktová dokumentace, která podpis smlouvy na Fix na měsíc doprovází. Detailně seznamuje zájemce s jeho výhodami a otevřeně upozorňuje i na možná rizika“.

Způsob zajištění vidím v tom, že zákazník včas přejde na jiný produkt dodavatele s fixní cenou na delší období. Určitě na to bude mít dostatek času, protože obchodníci nereagují tak rychle na změny na burze.

Nabídky dodavatelů, které můžeme doporučit

Hlavní změnou proti týdnu před tím je opětovné začlenění nabídky společnosti E.ON Energie mezi nejvýhodnější tarify na trhu. Nové nabídky ostatních dodavatelů bohužel nemáme, souvisí to se situací na burze, kde ceny energií jsou vyšší než před několika týdny. Obchodník Armex ENERGY sice nedávno vydal celou řadu cenově přijatelných produktů, ale ty jsou se závazkem, ale bez uvedení, zda se jedná o fixní cenu nebo ne, což na druhou stranu snižuje hodnotu nabídky, i když v době klidu obchodník cenu určitě měnit nebude.

Tab. 2: Produkty, které lze doporučit ke sjednání, stav k 26. 4. 2024
Tab. 2: Produkty, které lze doporučit ke sjednání, stav k 26. 4. 2024 (zelené – novinky, * fix na měsíc, ** cena s bonusem za sjednání online ma stránkách dodavatele, *** spotová nabídka, **** s garancí cen a se sankcí za předčasné ukončení smlouvy)

Z měsíční zprávy Operátora trhu

V březnu se na spotovém denním trhu Operátora trhu obchodovala elektřina v průměru za 65,26 EUR/MWh. Plyn se v průměru obchodoval ve výši 28,56 EUR/MWh.

Ke konci března operátor evidoval 6 336 566 přípojek elektřiny, což je o 4 066 více než v únoru letošního roku. Naopak počet plynových přípojek nadále klesal, v březnu bylo k dispozici 2 744 526 odběrných a předávacích míst, bylo to o 2 951 měně než v únoru.

Ceny elektřiny a plynu na burzách v ČR mírně klesly

Ceny na burzách ve srovnání s předchozím týdnem klesly, zřejmě se tak stalo pod dojmem uklidňující se situace na Blízkém východě. Obchodované ceny kontraktů na nejbližší období, jak v případě elektřiny, tak plynu, klesly výrazněji, ale stále jsou výrazně dražší, než před několika týdny.

V případě cen na spotovém trhu Operátora trhu ceny rostly, protože se jedná o setrvačnost, o cenový průměr s mnoha údaji, setrvačné jsou i výsledky aukce na Českomoravské komoditní burze Kladno v reakci na předchozí nárůst cen komodity s tím, že případný pokles bude následovat až za určitý čas.

Tab. 3: Přehled cen na burzách v ČR ze dne 26. 4. 2024 s trendem oproti týdnu před tím
Tab. 3: Přehled cen na burzách v ČR ze dne 26. 4. 2024 s trendem oproti týdnu před tím
 
 
Reklama