Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Právě probíhá For Arch 2017. Přinášíme novinky, reportáže a poznatky z veletrhu

Veletrh For Arch je plný zajímavých výrobků a řešení pro stavebnictví. Prošli jsme se po výstavišti a hledali zajímavosti a novinky, které na první pohled mohou uniknout vaší pozornosti, ale byla by to škoda. Podívejte se, co nás zaujalo. Nechybí ani informace z doprovodného programu.


Ředitelka portálu TZB-info Dagmar Kopačková

Jak rostou pravá kachlová kamna šikovným řemeslníkům pod rukama si můžete prohlédnout naživo na stánku Cechu kamnářů. Učňové za dohledu a komentáře mistra zde předvádějí, že své profesi rozumí, a že postavit kachlová kamna je něco zcela jiného než do rohu místnosti postavit krbová kamna. Navíc kachlová kamna toho mohou umět mnohem více než jen vytopit interiér.

Cech kamnářů
Cech kamnářů

K větrání interiéru lze použít zdroj, který je pro všechny zdarma – slunce. Ne všechny solární systémy musí být složité. Tento panel od SolarVenti funguje na principu Trombeho stěny. Tmavý prostor za průhledným panelem se ohřívá a ventilátor poháněný malým fotovoltaickým panýlkem skrze stěnu žene přetlakem teplý vzduch do interiéru. Výustka ve stěně se otevírá automaticky, je ovládaná termostatem, proto nehrozí, že by se vám do interiéru foukal příliš studený vzduch, nebo že by panel vytápěl v letních měsících. Panel má jistá omezení – jako každá solární soustava funguje jen když svítí slunce, její efektivita je přímo závislá na natočení ke světovým stranám. Lze jej použít jako doplňkové vytápění a větrání.

SolarVenti
SolarVenti

Z designových drobností nám přišlo zajímavé otopné těleso s přiléhavým názvem Saturn od firmy Laurens.

Laurens
Laurens

Znáte elektrické akumulační vytápění? Jeho výhodou je snadná instalace nebo možnost využít levnější tarify elektrické energie. Na veletrhu jsme našli moderní verzi takového akumulačního tělesa. Teplo se akumuluje do oleje, těleso má vzhled klasického radiátoru.

IQ Line
IQ Line

Ve vytápění lze na veletrhu nalézt spousty novinek, další z nich je Atmos kotel na pelety, který obsahuje již ve svém těle zásobník. Zásobník vystačí v sezóně na 3 až 5 dní. Lze jej využít v kotelnách, kde jsme omezeni prostorem. Sklad paliva potom můžeme mít v jiné části domu či zcela mimo dům.

Atmos
Atmos

A opět energie a bydlení. Tentokrát se podíváme na nejmodernější způsob hospodaření s energiemi: bateriové úložiště. Fotovoltaikou lze dobít vlastní baterii, kterou můžete využívat například k dobíjení elektromobilu, svícení, provozu domácích elektrospotřebičů… I takové výrobky najdete na For Archu.

Olife Energy
Olife Energy

Od vytápění a energií se posuneme jinam. Dřevěná okna (ano i „eurookna“) vyžadují údržbu. Pokud jste však údržbu zanedbali či zdědili starší dům s neudržovanými okny, nemusíte je hned vyměňovat, stačí je nově „obléci“ do hliníkového obložení. Vytvoříte tak dřevohliníkové okno, zlepšíte a můžete i změnit jeho vzhled (například z přírodního vzhledu na moderní antracitovou). Aby se taková akce vyplatila, musí být okna po technické stránce v pořádku a funkční, jen povrchově poškozená. Po aplikaci hliníkového kabátku ale okno ochráníte na dlouhá léta.

Rekonstrukce okenních rámů
Rekonstrukce okenních rámů

Beton od firmy Cemex propouští vodu a může přispět k zasakování vody na pozemku, což může ušetřit spousty problémů při přívalových deštích, zvláště tam, kde je nutné použít lité zpevněné povrchy ve velké ploše.

Cemex
Cemex

Z doprovodného programu For Arch 2017:

Vady dřevostaveb

Cedulka na dveřích Konferenčního centra v sále 3 lákala kolemjdoucí už svým tajuplným názvem: Odhalené záhady, rozluštěná tajemství… Pokud jste přistoupili blíže, zjistili jste, že se jedná o záhady dřevostaveb a tajemství nestárnoucího stavebního materiálu – dřeva. Poutavou formou se zaměřením na konkrétní situace zde seznamovali zástupci zlínské společnosti WOODEXPERT s možnými vadami dřevostaveb a konstrukčních prvků na bázi dřeva.

Tříhodinový program byl rozdělen na přednášky týkající se posudků a poradenství u podlah, oken, nábytku a teras (Ing. Marek Ajdarów); hovořilo se také o plísních, dřevokazných houbách, o poruchách fasád, obálek budov, a Blowerdoor testech (Ing. et Ing. Matěj Švehlík). V závěrečné části akce zavedl návštěvníky do historie dřevostaveb Ing. Marek Polášek, Ph.D., především se zaměřením na historická okna.

Dotazy posluchačů se soustředily především na konkrétní havárie v dřevostavbách (hlavně vodovodní havárie a plísně). S problematikou vad u dřevostaveb se můžete blíže seznámit také na stránkách portálu TZB-info.

BIM

V rámci technologického fóra proběhla diskuze na téma chytrých měst, jehož nedílnou součástí je i zavádění metodiky BIM. 11. září vláda přerušila jednání nad koncepcí zavádění metody BIM v ČR, kterou předložil ministr průmyslu a obchodu pod č. jednacím 918/17. Na konferenci zaznělo z řad zástupců vlády (mj. ministryně pro místní rozvoj Karly Šlechtové), že koncepce zavedení BIM by měla být schválena 25 září. Její přijetí by mělo znamenat postupné zavedení BIMu pro nadlimitní veřejné zakázky podle zákona o veřejných zakázkách. „BIM nejde zavést ze dne na den a státní správa se na to musí připravit,“ říká předseda představenstva Odborné rady pro BIM Petr Vaněk.

Konference Navrhujeme kamerové systémy

Odborný portál TZB-info uspořádal na veletrhu workshop na téma Navrhujeme kamerové systémy, který navštívilo přes 30 účastníků. Přednášející Michal Randa, vedoucí redaktor oborů Bezpečnost a Elektrotechnika na TZB-info účastníky na praktických příkladech seznámil s problematikou norem řady ČSN EN 50132 (CCTV sledovací systémy pro použití v bezpečnostních aplikacích) a ČSN EN 62676 (Dohledové videosystémy pro použití v bezpečnostních aplikacích). Vzhledem ke zvolenému tématu bezpečnosti bylo nezbytné zmínit také Zákon o ochraně osobních údajů versus GDPR a nutnost mít zpracované dokumenty související s návrhem kamerového systému. Sem patří analýza rizik, projektová dokumentace, bezpečnostní posouzení a analýza variant ochrany a směrnice k provozování kamerového systému. Na závěr workshopu zbyl prostor také pro diskuzi, kde asi nejvíce ožehavým tématem byl kamerový záznam a jeho následné zveřejnění, komu lze záznam poskytnout a za jakých podmínek.

Michal Randa na konferenci Navrhujeme kamerové systémy
Michal Randa na konferenci Navrhujeme kamerové systémy

Redakce TZB-info a ESTAV.cz má na veletrhu tradičně svůj stánek. Aktuální dění na redakčním stánku můžete sledovat zde. Pokud se na veletrh vypravíte, můžete u nás na stánku využít i možnosti hlasovat o nejlepší snímek v naší prázdninové fotosoutěži "Ploty kolem nás". Kromě volby nejlepšího snímku se mohou hlasující zúčastnit i slosování o ceny. Ve hře jsou poukázky na nákup barev Balakryl a nůžky na živý plot Fiskars. Bližší informace o soutěži, fotografie i hlasování naleznete ZDE.

Během středečního dopoledne redakce TZB-info točila reportáž o novele stavebního zákona. Politický komentář poskytla ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová. Právní konzultantka Petra Adámková doplnila poznatky ze své praxe, na co se jí lidé v souvislosti s novelou ptají. Nebude chybět ani pohled stavebního dodavatele Ing. Smoly ze společnosti Heluz, který popsal vlastní zkušenosti s povolováním staveb.

Stánek TZB-info a ESTAV.cz naleznete v Hale I.
Stánek TZB-info a ESTAV.cz naleznete v Hale I.

A připomínáme také další doprovodný program v režii redakcí TZB-info a ESTAV.cz:

Konference Požární bezpečnost staveb

Čtvrtek 10:00 – 15:30, Vstupní hala II, kongresový sál
Již druhý rok se na TZB-info intenzivně věnujeme tématu „Požární bezpečnost staveb“ a v souvislosti s tím je na FOR ARCH připravena i stejnojmenná odborná konference. Hlavním letošním řečníkem bude zahraniční host Ole Herbrand Kleppe, vedoucí projekt manažer společnosti BOB, developera budovy Treet, nejvyšší dřevostavby na světě. Cílem konference je setkání oborových profesí, které mají s požární bezpečností co dočinění a vzájemná diskuze. Konference je tak určena pro architekty, projektanty, developery, hasiče, elektroinstalatéry a další související profese. Představeny budou i aktuální právní předpisy a technické normy, které jsou povinni dodržovat provozovatelé. Program naleznete zde, přihlásit se můžete zde.

Konference Jak bezpečněji bydlet

Pátek 11:00 – 15:00, Vstupní hala I, sál 1
Akce navazuje na loňskou úspěšnou konferenci Jak koupit bydlení i na stejnojmenné téma, které je na ESTAVu trvale přístupné. Rubrika obsahuje řadu článků, komentářů a součástí je i elektronická verze praktické příručky Jak koupit bydlení pro zájemce o koupi bytu a domu. Na veletrhu FOR ARCH bude k dispozici i 3. aktualizované vydání v tištěné podobě. Program naleznete zde, registrovat se můžete zde.

Stavebněprávní poradna ESTAV.cz

Čtvrtek a pátek, stánek TZB-info a Estav.cz, Hala I.
Stavebněprávní poradna Estav.cz, kde můžete zdarma konzultovat své právní dotazy týkající se stavby a bydlení, se na loňském For Archu setkala s velkým zájmem. Proto jsme ji letos rozšířili hned na dva dny a omezili délku dotazu na 30 minut, aby se dostalo na více zájemců. Ve čtvrtek bude na vaše dotazy odpovídat právní konzultantka JUDr. Petra Adámková, Ph.D., v pátek vám poradí advokát Mgr. Radek Motzke. Bližší informace o obou právnících a časy jejich konzultací naleznete zde. Přijďte, těšíme se na vás!

Srovnání cen energií TZB-info

Sobota, stánek TZB-info a Estav.cz, Hala I.
Od spuštění kalkulátoru cen energií TZB-info nemůže na For Archu chybět ani konzultace k cenám energií přímo od Jana Schindlera, analytika kalkulátoru TZB-info. Na vaše otázky ohledně dodavatelů elektřiny a plynu bude odpovídat v sobotu na stánku TZB-info a ESTAV.cz v hale I.

 
 
Reklama