Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Pardubický kraj ušetřil za energii v loňském roce 22,5 mil. korun

Více než čtyři desítky objektů v majetku Pardubického kraje prošly v letech 2007 až 2009 rekonstrukcí vytápění a osvětlení za 83,5 mil. korun. Nyní díky tomu kraj šetří plyn, elektrickou energii a vodu za nejméně 20 mil. korun ročně. Loni byly úspory ještě o 2,5 mil. korun vyšší. Kraj tuto částku použije na modernizaci energetického hospodářství v dalších objektech.


© Fotolia.com

Již jedenáctým rokem běží v Pardubickém kraji unikátní energeticky úsporný projekt, na jehož začátku byla významná investice, která se však kraji vrací ve formě garantovaných budoucích úspor energie (EPC). Na realizaci projektu spolupracovaly společnosti: pražská ENESA a pardubická EVČ, obě z ČEZ ESCO.

Součástí projektu je 34 škol, čtyři ústavy sociální péče a také čtyři nemocnice, kde je největší potenciál úspor a vzniká zde až polovina roční ušetřené částky. Právě v nemocnicích a školách je úspěšně využíván systém individuální regulace teplot v jednotlivých místnostech, který zde udržuje teplotní komfort, ale zamezuje zbytečnému přetápění chodeb, toalet, skladů a dalších místností, kde se dlouhodobě nikdo nezdržuje.

„Pardubický projekt je mimořádný nejen výší dosahovaných úspor, ale i tím, že kraj společně s ČEZ ESCO velkou část nadúspor investují zpět do dalších úsporných opatření. Tato dodatečná opatření ještě více snižují náklady na energie,“ říká generální ředitel ČEZ ESCO Kamil Čermák.

„Od roku 2010 tak bylo proinvestováno více než 13,5 mil. korun, z toho 9 miliony korun přispěla ENESA ze svého podílu na dosažených nadúsporách,“ doplňuje generální ředitel ENESA Václav Taubr.

Kam se vyplatí investovat, napoví energetický management, který je součástí projektu a který má k dispozici data z termostatických hlavic, napojených na dispečink.

Jedna z nejúspornějších škol je SPŠ Chrudim. Loni zde dokázali ušetřit 1,1 mil. Kč. Když se započte i vliv zateplení, celková roční úspora se vyšplhá na 2,3 mil. Kč.

„Začátky nebyly jednoduché, ale i díky péči správce budov jsou výsledky přesvědčivé. Nyní vylepšujeme systém měření a regulace tak, aby hlídal rezervované množství tepla z teplárny, což by nám umožnilo snížit paušální platbu za teplo, která dělá velkou část z celkové platby za vytápění a teplou vodu. Zda se nám to vyplatí, víme díky každodenní kontrole fungování vytápění a informacím z dispečinku,“ vysvětluje František Mihulka, ředitel školy.

Podobné zkušenosti mají i v Odborném léčebném ústavu v Jevíčku, kde ve srovnání s referenčním rokem 2007 klesla spotřeba plynu o 61 %, což jen loni znamenalo finanční úsporu 5,3 mil. korun. V Jevíčku jsou nyní velice rádi, že ze všech možností, které měli, nakonec zvolili právě metodu EPC.

„Pokud bychom se v roce 2007 rozhodli pro modernizaci vytápění formou pouhé dodávky kotlů, neměli bychom přehled o tom, kde konkrétně a kolik zbytečně protopíme, a to by byla škoda, protože letos jen z nadúspor zrekonstruujeme jednu z kotelen v našem ústavu,“ říká Antonín Staněk, technický náměstek OLÚ Jevíčko.

 
 
Reklama