Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Peníze z EU na renovace nemocnic i škol. Inspirujte se také na webináři zdarma

EK uvažuje o rozšíření povinnosti rekonstrukce 3 % podlahové plochy budov ročně ze státu na města, obce a kraje. Potřeba jsou kvalitně připravené projekty a dostatek financí. Najděte inspiraci na našem volně přístupném webináři.

Stát má jít občanům příkladem a šetřit energie, kde se dá. Právě takový princip by se měl podle unijní legislativy uplatňovat v celé EU. Pro českou vládu, obce, města a kraje to znamená renovovat své budovy.

České regiony budou moci čerpat milionové dotace na renovace veřejných budov. Apelují ale na nutnost zjednodušení administrativy.

Směrnice o energetické účinnosti ukládá české vládě povinnost každoročně renovovat 3 % podlahové plochy svých budov. Evropská komise naznačila v říjnové renovační strategii, že prozkoumá možnost rozšíření tohoto požadavku na budovy „ve všech úrovních veřejné správy“.

Nejen kvalitně připravené projekty, ale také dostatek financí

Renovace budov bude možné v Česku financovat hned z několika zdrojů:

  • Evropské kohezní fondy, které lze čerpat skrze Integrovaný regionální operační program (IROP) a Operační program Životní prostředí (OP ŽP).

Od 2021 nově:

  • Modernizační fond,
  • Fond obnovy EU
  • Fond pro spravedlivou transformaci, který je vyhrazený pouze pro tři české uhelné regiony, tedy Moravskoslezský, Karlovarský a Ústecký kraj.

Ředitel SFŽP Petr Valdman potvrdil pro euroactiv.cz, že s nástupem nového programovacího období bude k dispozici více zdrojů a více peněz, ale spolu s tím i více komplikací. „Na evropské úrovni se vedou velice složité diskuse,“ poznamenal. Například dohoda o podpoře ze strukturálních fondů na období 2021–2027 by měla být uzavřena až na podzim.

Zajímají vás finance pro rekonstrukci budovy?

Zhlédněte webinář Jak financovat úspory energie? Kombinace EPC projektů s dotací OPŽP.

Webinář již proběhl a záznam můžete sledovat na Youtube kanálu TZB-info.

Premiéra webináře proběhla 3. 6. 2021. Webinář je stále volně přístupný a zdarma.

Webinář pořádal portál TZB-info společně s ČMZRB. Webinář podpořili společnosti MVV Energie, ENESA, SEVEn, Entech-Group a Atlantis Management s.r.o. Praktické příklady zazní i z Pardubického kraje a z  hotelu Thermal Karlovy Vary.

 
 
Reklama