Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

„Zelené“ kanceláře v centru Prahy

Společnost Commerz Real dokončila rozsáhlou rekonstrukci kancelářského objektu Charles Square Center. V centru metropole je tak nyní k dispozici zhruba 8 000 m2 moderních kancelářských prostor přímo v prostředí parku Karlova náměstí, které splňují nejen nejvyšší nároky na pracovní zázemí, ale jsou také ekologicky šetrné.

Recepce v Charles Square Cente
Recepce v Charles Square Center

Přestavbu, která pracovala s konceptem propojujícím pracovní prostředí s přírodou, navrhlo architektonické studio Vanderlicht.

Filozofie kancelářského projektu Charles Square Center je definována heslem „práce jako procházka parkem“. Idea projektu spočívá v přenesení parku z Karlova náměstí do budovy a staví tak na unikátním propojení pracovního prostředí a přírody.

To se promítá jak do využití materiálů a technologií přívětivých k životnímu prostředí, tak do architektonického konceptu kanceláří. Díky konstrukci budovy ze skla jsou kanceláře opticky propojeny s venkovním prostorem a působí, jako by byly součástí parku na Karlově náměstí. Příroda je pak do interiéru vnesena i dekorativními prvky a celkovým laděním interiéru budovy.

„Koncept kancelářských prostor Charles Square Center odpovídá aktuálnímu trendu, kdy hlavním atributem pro firmy při výběru jejich sídla není jen atraktivita lokality, ale i její ekologicky šetrné řešení,“ uvedla Alexandra Mann, Head of Real Estate Markets Central, Eastern and Southern Europe ze společnosti Commerz Real.

Charles Square Center nájemcům mimo jiné poskytne umístění v atraktivní a městskou dopravou dobře dosažitelné lokalitě v centru Prahy, reprezentativní interiér recepce a společných prostor, možnost podzemního parkování a dobrou dostupnost služeb.

Kompletní technickou správu objektu má v Charles Square Center na starosti facility manažer Tomáš Košina, který redakci TZB-info k technickým datailům budovy řekl:

  • Flexibilní dispoziční řešení a řešení odhlučnění prostor
    Zvolené řešení splňuje nejnáročnější požadavky na akustickou pohodu prostor. Je založeno na vytažení standardních příček ze sádrokartonu nad podhled až ke konstrukčnímu stropu a umístění přeslechů pod zdvojenou podlahu. Na tomto místě jsou přeslechy utěsněné izolací, případně sádrokartonovým roštem. Systémové příčky jsou pak nad podhledem doplněné sádrokartonovými čílky a přeslechy.
  • Systém vytápění a chlazení
    Klimatickou kontrolu celé budovy zajišťuje jednotný systém. Každá kancelář či open space jsou opatřeny termostatem s možností regulace jak chlazení, tak vytápění.

  • TECHNOLOGICKÉ INOVACE
  • Systém rekuperace tepla
    Výraznou technologickou inovací v budově budou nové strojovny VZT s rekuperací tepla, jejichž instalace proběhne na podzim letošního roku. Oproti stávajícímu stavu je deklarovaná úspora ve výši 30 % z nákladů na vytápění.
  • Inteligentní systém klimatické kontroly
    Systém klimatické kontroly je zajištěn prostřednictvím termostatu s možností regulace +/- 3 °C od základního nastavení fancoilů na hodnotě +21 °C po celý rok. Strojovny vzduchotechniky jsou nařízené pro letní období na +20 až +22 °C, v zimě pak na +22 až +24 °C. Útlumový režim je aktivní v nočních hodinách a o víkendech. Množství čerstvého vzduchu dodávaného systémem do prostoru pak vychází z projektové dokumentace jednotlivých nájemců.
  • Systém řízení osvětlení
    Osvětlení v budově je řízeno inteligentním systémem Zumtobel, který při použití senzorů denního světla, čidel a řízení žaluzií poskytuje ideální světelné podmínky za jakéhokoliv počasí a současně i energetickou úsporu. Intenzitu každého jednotlivého svítidla je možné nastavit ručně nebo automaticky, podle aktuální potřeby uživatele.

Hodnocení BREEAM in Use - very good
V rámci hodnocení byla budova oceněna ve třech kategoriích – ekologie a životní prostředí, odpad a materiály.

Kanceláře jsou nyní zájemcům o pronájem prezentovány prostřednictvím speciálního showroomu v budově Charles Square Center vytvořeného německou firmou Vanderlicht.

Prostor Charles Square Center vždy přitahoval nájemce z řad nadnárodních firem a nejinak je tomu i nyní. V současné době je sídlem největšího výrobce a distributora tabákových výrobků Philip Morris, a.s. a prostor nově využívá také jedna z největších světových počítačových firem Cisco.

Commerz Real získal komerční budovu s kancelářskými a obchodními prostory, dokončenou v roce 2002, do svého otevřeného realitního fondu hausInvest v roce 2007. Celková plocha komerční budovy zahrnuje 14,800 m2 kancelářských ploch a 4,300 m2 ploch obchodních.

Více informací o Charles Square Center na www.charles-square-center.com.

O Commerz Real

Commerz Real je dceřiná společnost Commerz Bank AG s více než 40 lety zkušeností na trhu, spravující aktiva v hodnotě cca 34 miliard EUR. Společnost poskytuje poradenské služby na míru pro fondy se zaměřením na dlouhodobý hmotný majetek a finance.
Spektrum fondů zahrnuje otevřený realitní fond hausInvest, řadu institucionálních investičních produktů, jakožto i kapitálové investice do nemovitostí, letadel, obnovitelných zdrojů či lodí. V roli leasingové společnosti Commerzbank Group, Commerz Real nabízí leasing a financování aktiv, jako jsou nemovitosti, vybavení či projekty infrastruktury. S objemem přibližně 9,4 miliardy eur, hausInvest patří mezi největší evropské realitní fondy otevřeného typu. Realitní portfolio fondu obsahuje více než 100 nemovitostí v 17 různých evropských zemích. Více informací o fondu najdete na www.hausinvest.de.

 
 
Reklama