Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Kdo zdražoval elektřinu a plyn, vývoj cen na spotovém trhu a jaké jsou průměrné ceny v cenících pro domácnosti od liberalizace?

V uplynulém týdnu zveřejnilo několik dodavatelů nové ceníky s vyššími cenami. Nedobré zprávy přicházejí z velkoobchodních trhů. Ceny na burze rostou a pokud prognózy vyjdou, budou v zimě energie drahé. Přinášíme grafy vývoje cen energií pro domácnosti od liberalizace.

Kalkulátor cen energií TZB-info

Změny ceníků dodavatelů

Zhruba za měsíc po zvýšení cen plynu Karlovarské plynárenské zvyšuje tento dodavatel od 3. 9. opět cenu plynu, tentokrát o 1 000 Kč na 4 699 Kč/MWh pro nové a na 4 599 Kč/MWh pro stávající zákazníky.

ČEZ ESCO po deseti dnech aktualizovalo ceníky elektřiny Elektřina 12–36 pro podnikatele. Noví i stávající zákazníci mají možnost si sjednat dodávky na 12 až na 36 měsíců počínajíc od 1. 1. 2023. Ceny silové elektřiny však lámou historické rekordy, v ceníku Elektřina 12 je cenové rozpětí podle tarifních sazeb od 10 670 až do 13 305 Kč/MWh bez DPH. Obchodník zvýšil ceny elektřiny proti předchozí nabídce o necelých 2 000 Kč/MWh.

Přečtěte si také První srpnový týden přináší vyšší ceny obchodníků. Doporučení, jakou nabídku si vybrat a ceny na burze Přečíst článek

Tyto ceny jsou v porovnání se současnými nabídkami konkurence vyšší. Obchodník zřejmě předpokládá podle vývoje na burze, že ceny silové elektřiny se budou nadále zvyšovat a tím spotřebitel vydělá. Na druhou stranu je pro mnoho firem, které počítají každou korunu aby přežily, problém zajistit si dopředu silovou elektřinu za takovou cenu. Chybné rozhodnutí může znamenat pro řadu firem konec podnikání.

Rodinná energie razantně zvyšuje příplatek ke spotové ceně plynu. Původní příplatek 100 Kč se od 1. 9. zvyšuje na 500 Kč/MWh bez DPH. Zvýšení ceny je pravděpodobně v souvislosti se zvýšenými finančními náklady na obchodování. Ještě před rokem se poplatky pro obchodníka pohybovaly do 200 Kč/MWh u většiny dodavatelů.

innogy od pátku opět aktualizoval svojí nabídku plynu pro nové zákazníky, produkt Optimal. Proti předchozímu týdnu se tentokrát cena zvýšila 100 Kč/MWh, ceny plynu pro zákazníky se v tomto týdnu pohybují v rozmezí od 3 215 do 3 355 Kč/MWh bez DPH (pro první rok dodávek). Ceny pro další roky smlouvy se od cen v prvním roce příliš neliší. Cenově podobné jsou i nové ceníky obchodníka, které innogy svým zákazníkům nabízí (Garance 36, Start 12) a které jsou aktualizovány ve stejnou dobu, jako ceník Optimal.

Ceny na spotovém trhu Operátora trhu

Ceny silové elektřiny na burzách zvyšují především francouzské jaderné elektrárny, které kvůli chlazení jsou nuceny omezovat výkon a Francie vysává přebytky elektřiny z okolí místo toho, aby zásobovala Evropu levnou elektřinou. Ani Německo nemůže nabídnout přebytek elektřiny z větrných elektráren, protože vítr v Evropě po delší dobu nefouká. Když by nebyla válka na Ukrajině, ceny elektřiny by se pohybovaly pod 200 EUR/MWh.

Přečtěte si také Elektřina a plyn dále zdražují, s úsporami domácnostem pomůže nový web Přečíst článek

Ceny obou komodit se ovlivňují navzájem. Vysoké ceny nad 210 EUR/MWh způsobují velmi snížené dodávky plynu z Ruska a nemožnost rychlého nalezení alternativního řešení. V každém případě se ceny plynu pravděpodobně nevrátí na původní cenu kvůli draží dopravě plynu loďmi.

Obr. 1: Vývoj cen elektřiny na spotovém trhu Operátora trhu-SPOT MARKET INDEX – BASE LOAD (Zdroj: Operátor trhu)
Obr. 1: Vývoj cen elektřiny na spotovém trhu Operátora trhu-SPOT MARKET INDEX – BASE LOAD (Zdroj: Operátor trhu)
Obr. 2: Vývoj cen plynu na spotovém trhu Operátora trhu (Zdroj: Operátor trhu)
Obr. 2: Vývoj cen plynu na spotovém trhu Operátora trhu (Zdroj: Operátor trhu)

Pohled na vývoj ceny dodávek elektřiny na měsíc není příliš radostný, ceny plynu na leden jsou kolem 212 Kč/MWh.

Obr. 3: Vývoj cen kontraktů na dodávky elektřiny v jednotlivých měsících (Zdroj: PXE)
Obr. 3: Vývoj cen kontraktů na dodávky elektřiny v jednotlivých měsících (Zdroj: PXE)

Vývoj cen elektřiny a plynu pro domácnosti

Ceny elektřiny a plynu vykazují v posledním období výrazný nárůst, jak dokazuje graf průměrných cen elektřiny a plynu pro zákazníky. Tento graf je tvořen cenami v cenících dodavatelů, které v době zobrazení grafu jsou platné a jsou generovány z databáze ceníků Kalkulátoru cen energií TZB – info. Vývoj cen těchto komodit je zpožděn za cenovým vývojem na velkoobchodním trhu, protože databáze obsahuje ceníky vydávané v různé době.

 
 
Reklama