Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Jakou produktovou nabídku nabízí v letošním roce BOHEMIA ENERGY?

Energie hrají významnou roli v rozpočtu téměř každé domácnosti. Pro zákazníky je tak zásadní především cena, za kterou jim jejich dodavatel elektřinu a plyn dodává. Jak se v nabídkách orientovat? Jak zjistit, jestli nabídka, kterou vám dodavatel předkládá, odráží aktuální situaci na trhu?

Víme, že pro zákazníky je cena důležitá. Ale víme i to, že druhou nejvíce oceňovanou hodnotou je jistota. Jistota, že nemusí každý rok zkoumat, jestli jejich dodavatel adekvátně reaguje na změny na trhu,“ říká Libor Holub, obchodní ředitel Bohemia Energy, a dodává: „Proto jsme na základě výsledků testování způsobů postupné fixace za uplynulých deset let vytvořili tři základní produktové řady, které zákazníkům zajišťují dlouhodobě stabilní a výhodnou cenu.“ Výsledky testu si můžete přečíst zde.

  • Energie A++ znamená to, že pro zákazníka fixujeme cenu den před její dodávkou.
  • RELAX představuje postup, při kterém pro zákazníka fixujeme cenu na následující rok postupně každý obchodní den běžného roku (např. na rok 2022 provádíme fixaci v průběhu celého letošního roku).
  • KOMBI představuje kombinaci předchozích postupů, a to tak, že polovinu ceny tvoří cena RELAXu a polovinu ceny tvoří cena Energie A++.

Tyto produkty patří svými vlastnostmi a cenou k těm nejlepším, které lze v současnosti na energetickém trhu získat. Co zákazníkům zajišťují?

  • Garanci férové a dlouhodobě výhodné (nízké) ceny
  • Garanci změny ceny komodity přesně podle produktových podmínek
  • Garanci pevné ceny na kalendářní rok (u produktu RELAX)
  • Průběžnou informaci o vývoji ceny na příští rok (u produktů RELAX, KOMBI) nebo průběžnou informaci o vývoji ceny v aktuálním roce (Energie A++, KOMBI)
  • Garanci transparentní ceny za služby obchodníka. Zákazník vždy přesně ví, kolik platí za služby obchodníka a kolik platí za samotnou energii

Pro koho jsou tyto produktové řady vhodné?

Energie A++ je produktem s takzvanými dynamickými cenami. Cena zákazníka přesně kopíruje aktuální cenu komodity na trhu s dodávkou na další den. „Nabídka je přímo oslnivá v období poklesu burzovních cen, jako byl například loňský rok. Ale na několikaleté historii jsme si ověřili, že i v období růstu cen jsou na tom zákazníci Energie A++ stále velmi dobře,“ uvádí Libor Holub.

Tento produkt je v desetileté historii cenově nejlepší a zároveň je vstupem do nové éry energetiky. Jako jediný má totiž pro každou hodinu jinou cenu. Ta je stanovena den před dodávkou na denním trhu podle skutečné nabídky a poptávky. To jednak předurčuje férovost ceny a zároveň umožňuje podle ceny aktivně řídit spotřebu v domácnosti.

Některé technologie používané v domácnostech to umějí již dnes, v budoucnu to bude běžný standard. Stačí k tomu inteligentní (chytré) elektroměry, řídící systém, chytré spotřebiče, střešní fotovoltaika s bateriemi, případně elektromobil. Jednoduše, bez tohoto produktu se měnící energetika neobejde, protože středobodem změny je decentralizace a s tím spojená aktivní role spotřebitelů při řízení dodávek energií. Ani v nejmenším to však neznamená zásah do pohodlí a komfortu spotřebitelů, právě naopak. Vy se o nic nestaráte, vše obstarají chytré technologie za vás.

RELAX je produkt, který je tím nejlepším řešením postupné fixace na dlouhodobém trhu s garancí pevné neměnné ceny v kalendářním roce. Je tak vhodnější pro konzervativnější zákazníky. „Všichni z běžného života víme, že pokud máme na něco důležitého jen jeden pokus, je to stresující a nemusí se to vždy podařit. Ale když je těch pokusů asi 250, obavy jsou rázem pryč. Proto se nákup energií tímto způsobem řadě spotřebitelů velmi líbí,“ vysvětluje Libor Holub. S RELAXem se tedy není třeba obávat náhlých výkyvů cen během roku ani hlídat, zda se do cen promítne případné zlevnění na velkoobchodním trhu.

Cena komodity se stanovuje vždy k 1. lednu na celý kalendářní rok, a to přesně podle toho, jak se meziročně změnila na velkoobchodním trhu. K nákupním cenám se pak přičte cena za službu obchodu.

KOMBI je produkt, který si v sobě nese půlku výhody produktu RELAX a půlku výhody produktu Energie A++. „Pokud jste na vážkách, zda zvolit RELAX nebo Energii A++, pak zvolte produkt KOMBI. Získáte tak výhodu dynamických cen ruku v ruce s konzervativnějším nákupem energií,“ uvádí Libor Holub.

Jistota pevné ceny

Vedle řešení s postupnou fixací ceny nabízí Bohemia Energy také produkt pro jednorázovou fixaci ceny, NAJISTO (12, 24, 36). Jak z názvu vyplývá, s tímto produktem si lze fixovat ceny na jeden až tři roky. Cena za služby obchodníkovi je již zahrnuta ve fixní ceně a stálém platu.

Posledním, ne však z pohledu atraktivity, je produkt Garance měsíce. Jeho ceníková cena kopíruje cenu produktů dominantních dodavatelů a to proto, abychom mohli transparentně poskytovat trvalou slevu ve výši jednoho měsíce zdarma. Tedy slevu ve výši 8,4 % jak na komoditu, tak na stálý měsíční plat.

Když chcete něco navíc

V rozšířené produktové nabídce Bohemia Energy najdou zákazníci i užitečné služby, které jsou již obsaženy v ceně energií. Jsou to:

  • PLYN SERVIS 24, PLYN SERVIS 36 a Energie A++ SERVIS, které již v ceně plynu zahrnují pravidelnou roční kontrolu kotle a spalinové cesty;
  • ELEKTŘINA SERVIS 24, ELEKTŘINA SERVIS 36 a Energie A++ SERVIS, které již v ceně elektřiny zahrnují 3 000 Kč na elektroinstalační služby, jako je například revize elektro nebo výměna vyhořelé zásuvky.

Dobrá rada nejen na závěr

Pokud nejste odborníkem anebo se o trh energetických komodit aktivně nezajímáte, nespekulujte a vyberte si jeden z námi nabízených způsobů postupné fixace ceny RELAX, Energie A++ nebo KOMBI,“ doporučuje Libor Holub a doplňuje: „Volte ten, který je vám osobně nejvíce sympatický. U tohoto způsobu pak zůstaňte a neměňte jej. Přeskakování bez znalostí se zpravidla nevyplatí.

Pokud milujete klid a jistotu pevné ceny na delší období než jeden rok, pak bude vaší vhodnou volbou produkt NAJISTO. A jestliže chcete mít stoprocentní jistotu trvalé slevy oproti produktům dominantních dodavatelů, bude pro vás pravým produktem Garance měsíce.

 
 
Reklama