Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Aukce zvyšují podíl na změnách dodavatelů

Z více než 4 milionů domácností v České republice si stále jen 10 % z nás uvědomuje, že můžeme ovlivňovat své ceny elektřiny a plynu a snižovat tak své náklady. Češi mění dodavatele málo, ale čím dál jednodušeji. Stále častěji využívají aukci.

Kalkulátor cen energií TZB-info

Od roku 2013, kdy e-Aukční síň eCENTRE, a.s. ve spolupráci s městem Říčany uskutečnila první sdruženou aukci pro lidi, mají možnost získávat nejlepší ceny z aukce i domácnosti. Sdružené aukce na energie přitom nejsou žádnou novinkou. Za 10 let svého působení je eCENTRE realizovala pro desítky měst a obcí, kraje i ministerstva.

„U aukcí pro domácnosti bylo nutné zajistit perfektní procesní zpracování, zachytávat případné problémy tak, aby nedopadly na klienta a zajistit pravidelný objem energií, aby byla aukce zajímavá i pro dodavatele. Pokud by nám dodavatelé, kteří z tohoto nového trendu samozřejmě zpočátku nadšení nebyli, nechodili do aukcí, nemohli bychom tuto službu nabízet,“ vysvětluje Vítězslav Grygar, statutární ředitel společnosti eCENTRE, a.s. „V tomto nám velmi pomohly právě bohaté zkušenosti z organizování sdružených aukcí pro úřady a státní organizace.“

Je známo, že právě ceny z aukcí jsou v daném čase nejlepší na trhu. Aukční společnost nezastupuje žádného konkrétního dodavatele a svým klientům nabízí vždy nejlepší nabídku z aukce. Proto se elektronické aukce stávají stále oblíbenější cestou, jak vyměnit drahého dodavatele za levnějšího. Důkazem je tomu podíl aukční společnosti eCENTRE, a.s. na celkových změnách dodavatelů energií v České republice.


Domácnosti přešly prostřednictvím aukce eCENTRE, a.s. k novému dodavateli energií v prvním čtvrtletí tohoto roku celkem se svými 17 687 odběrnými místy. Z toho 11 787 odběrných míst bylo na elektrickou energii a 5 900 odběrných míst bylo na zemní plyn.

Ve srovnání s celkovým počtem změn v kategorii maloodběr u elektřiny to představuje podíl ve výši 14, 21 %. U zemního plynu tento podíl změn zastupuje výši 13,28 %.

Podle Vítězslava Grygara, statutárního ředitele společnosti eCENTRE, a.s. se počty změn dodavatelů energií díky aukci u domácnosti v budoucnu ještě navýší. „Když jsme v roce 2007 uskutečnili první sdruženou aukci v ČR pro město Ostravu, vůbec jsme netušili, že za necelých 10 let se bude tímto způsobem nakupovat skoro 80 % objemů energií do všech státních či samosprávných subjektů v ČR. Jsem přesvědčen, že v následujících 10 letech budou aukce stejně běžné i pro domácnosti.“

V poslední červencové aukci na státem neregulovanou část energií domácnosti v průměru ušetřily 23,09 % u elektřiny a 38,06 % u zemního plynu. I když regulovaná část energií tvoří nemalou položku, lidé díky aukcím šetří i desítky tisíc korun.

 
 
Reklama