Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Zpravodajství z veletrhu Aqua-therm - 27. 11. 2010

Dnes končí 17. mezinárodní veletrh Aqua-therm 2010. V rámci doprovodného programu zveme na seminář společnosti E-ON: Jak uspořit za elektřinu.

Tisková zpráva

z mezinárodního veletrhu Aqua-therm Praha 2010

sobota 26.11.2010



Tyto tiskové zprávy pro Vás připravuje redakční tým odborného internetového portálu TZB-info, který
poskytuje online zpravodajství z veletrhu.
e-mail: kontakt@tzb-info.cz.


Pozvánka na dnešní den

Sobota 27. 11. 2010 - Hala 2D

10:00 - 12:30 Jak uspořit za elektřinu...

Dobrý partner dává více než energii... řešení pro mobilitu!
Produkty v dopravě na bázi elektromobility a CNG.

Představení produktu E.ON Trend Benefit
Unikátní produkt na dodávku elektřiny pro domácnosti, který motivuje k úsporám.

Představení produktu Eko Energie
Produkt dodávky elektrické energie z obnovitelných zdrojů.

...a mají elektromobily budoucnost?

13:30 - 15:00

Dobrý partner dává více než energii... řešení pro mobilitu!
Produkty v dopravě na bázi elektromobility a CNG.

Představení produktu E.ON Trend Benefit
Unikátní produkt na dodávku elektřiny pro domácnosti, který motivuje k úsporám.

Představení produktu Eko Energie
Produkt dodávky elektrické energie z obnovitelných zdrojů.

garant: E.ON


Zajímavosti k vybraným tématům z jednotlivých oborů

Systémy společné výroby elektrické energie, tepla a chladu

Moderní teplárenské technologie konkurenceschopné na energetickém trhu musí vykazovat vysokou efektivnost provozu při současném co nejdelším ročním využití. Samozřejmostí je šetrnost k životnímu prostředí s komplexní minimalizací negativních dopadů výroby elektrické energie, tepla a chladu. Současný trend rozvoje teplárenství je logickým vyústěním ekonomických podmínek, nastavených nejen trhem ale i platnou legislativou ČR.

Kogenerace, jinými slovy společná výroba elektrické energie a tepla v jednom tepelném oběhu, je jedním ze způsobů snižování negativních vlivů energetiky na životní prostředí. K tomu dochází zejména dvěma zásadními způsoby:

A) Úsporou primárních paliv oproti oddělené výrobě elektrické energie a tepelné energie. Úspory je dosaženo využitím "odpadní" tepelné energie z tepelného stroje pracujícího v tepelném cyklu dle 2. věty termodynamiky. Odpadní teplo o příslušných parametrech je dále využito k účelům technologickým a vytápění.

B) Absolutním snížením množství znečišťujících látek centralizací a následným čištěním vypouštěných produktů spalování s předpokladem lepšího monitoringu výstupních emisí.

Regulovaná cena tepla z kogenerace v konkurenčním prostředí blokových kotelen s vysokou účinností vede teplárny k maximalizaci výroby elektrické energie zejména ve spojení s nabídkou podpůrných služeb v elektrizační soustavě. Kogenerační systémy budou i nadále nuceny zvyšovat účinnost výroby elektrické energie, jinak se bude vytrácet výhoda úspory primárního paliva oproti oddělené výrobě elektřiny a tepla. Zejména pokud bude teplárna nucena soutěžit při prodeji elektrické energie s vysoce účinnými nadkritickými parními a paroplynovými bloky.

Další možné směry v moderním teplárenství jsou systémy pro efektivnější využívání energetických zdrojů, které je možno označit souhrnným pojmem polygenerace. Z této skupiny však pouze trigenerační systémy vykazují významnějšího počtu realizací.

Pojmem trigenerace označujeme systémy umožňující společnou výrobu elektrické energie, tepla a chladu. Jako trigenerační systém jsou ale označovány i aplikace, které umožňují variantně volit mezi společnou produkcí elektrické energie a tepla nebo společnou produkcí elektrické energie a chladu. Smyslem uplatnění trigeneračních systémů je nejčastěji snížení spotřeby energetických zdrojů, snížení produkce znečišťujících látek, zvýšení ročního využití kogeneračních technologií a snížení potřebných elektrických výkonů pro chlazení. Trigenerační jednotka je nejčastěji tvořena spojením kogenerační jednotky s teplem hnanou absorpční chladicí jednotkou.

Existuje množství látek, které mohou společně pracovat v absorpčních cyklech. Základní podmínkou vhodné dvojice látek je dobrá rozpustnost chladiva v látce absorpční. Z látek, které podmínku dobré rozpustnosti splňují, jsou dále použitelné pouze ty, které mohou pracovat v oblasti použitelných teplotních a tlakových úrovní. Samozřejmostí při volbě vhodné dvojice látek je posouzení dostupnosti, ceny a vlivu na životní prostředí. Pracovní dvojice nejčastěji využívané v komerčních absorpčních cyklech jsou NH3 - H2O, H2O - LiBr, H2O - LiCl, H2O - NaOH.

Nárůst počtu provozovaných trigeneračních systémů souvisí nejtěsněji s nárůstem požadavků na chladicí výkon klimatizačních zařízení, který bude mít v dalších letech patrně vzrůstající tendenci.

Udržení zdravého mikroklimatu v rekonstruovaných zateplených budovách

Základním opatřením pro zajištění potřebných parametrů vnitřního prostředí staveb, tedy i mikroklimatických podmínek, je větrání a vytápění. Při zateplení budov, kdy je samozřejmou součástí výměna oken za okna těsná, se většinou změně větrání, tj. snížení výměny vzduchu v utěsněném prostoru, nevěnuje pozornost a důsledkem je právě zhoršení vlhkostních podmínek, navýšení koncentrace CO2, případně spalin plynových spotřebičů a celkově zhoršení kvality vnitřního prostředí.

Požadavky na teplotu, relativní vlhkost a proudění vzduchu jsou jednoznačně dány pro pracovní prostředí, pro školské budovy a pro některé pobytové prostory. Pro byty a bytové stavby právně závazné požadavky na mikroklima vnitřního prostředí nejsou stanoveny.

Podrobnější požadavky je možné najít v převzaté evropské normě řešící nikoli kvalitu vnitřního prostředí bytů, ale energetickou náročnost k jejich zajištění - ČSN EN 15 251. Požadavky na mikroklima jsou v normě uvedeny pouze v informativních přílohách a jsou řešeny pro tři kategorie kvality vnitřního prostředí s ohledem na procento osob nespokojených s daným stavem tepelného prostředí. Z uvedených hodnot vyplývá, že doporučované teploty (blízké optimálním) jsou o trochu vyšší, než naše výpočtová teplota 20 °C, při relativních vlhkostech nepřekračujících 60 %. Horní hranice relativní vlhkosti je rozhodující pro omezení růstu plísní při nedostatečném odvodu vlhkosti větráním. Proudění vzduchu není v normě řešeno a ani v našich předpisech se pro byty neřeší - v ostatních předpisech se za optimální pro typy prostředí blízké bytům pohybuje kolem 0,1 m.s-1.

Větrání spolu s vytápěním je základním opatřením k zajištění požadovaných tepelně vlhkostních limitů vnitřního prostředí. Pro větrání bytů a bytových staveb je v našich závazných předpisech stejná situace jako s požadavky na mikroklima. Závazné limity na větrání - buď dávky vzduchu na osobu, nebo násobnost výměny vzduchu v prostoru, jsou opět stanoveny pro pracovní prostředí a školské budovy, ale zcela chybí pro pobytové a bytové prostory. Jedinou informací je požadavek na výměnu vzduchu v bytech 0,35 ž 0,6 h-1 podle ČSN 73 0540-2. Budeme-li jako základní požadavek na větrání bytů brát odstranění produkce CO2 a použijeme známé Pettenkoferovo kritérium, pak pro běžné hodnoty venkovního znečištění vychází jako hygienické minimum dávka vzduchu na člověka 15 - 25 m3.h-1. Požadovanou dávku vzduchu 25 m3.h-1 najdeme i v nové stavební vyhlášce č. 268/2009 Sb., kde nahradila původní nereálný požadavek výměny vzduchu 1 h-1. Ale opět, tak jako v původním znění vyhlášky, to není požadavek na větrání, ale požadavek na akustické vlastnosti okenních výplní.

Pro zajištění optimálního mikroklimatu v rekonstruovaných a zateplených budovách je nutné si uvědomit, že nelze změnit pouze část budovy, ale je nutné řešit všechny související otázky týkající se kvality vnitřního prostředí staveb. Omezíme-li větrání prostor jejich utěsněním a zateplením změníme celý systém přestupu a odvodu vlhkosti z prostoru a vlastně tepelně technické vlastnosti konstrukce stavby, musíme vždy dořešit dostatečné větrání prostoru. A samozřejmě i z hlediska energetické náročnosti systému větrání - vytápění. Od energeticky nekontrolovatelného přirozeného větrání se dostáváme do oblasti řízeného přirozeného větrání, tj. otevírání větracích otvorů na základě impulsu od čidla vlhkosti, nebo CO2. Není-li tento systém dostatečně funkční, pak do oblasti nuceného větrání, samozřejmě se zpětným získáváním tepla. Ale bez dostatečného větrání optimální mikroklima, minimální obsah chemických látek, pachů, odérů a především zamezení růstu plísní vlivem nedostatečného odvodu vlhkosti, nezajistíme.

Růst cen elektřiny

Po prudkém růstu cen silové elektřiny v roce 2008 následoval v souvislosti s finanční krizí stejně rychlý pokles. V České republice se tento pokles na cenách pro domácnosti projevil se zpožděním a jen částečně (podrobněji článek Podpora obnovitelných zdrojů a cena elektřiny).

Na druhou stranu se výrazněji zvyšuje příspěvek na podporu výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů, kombinované výroby elektřiny a tepla a z druhotných zdrojů (výroba elektřiny z OZE, KVET a DZ). Do roku 2009 se tento příspěvek pohyboval do 5 haléřů na kilowatthodinu dodané elektřiny. V letošním roce se výše příspěvku zvýšila na 16 haléřů (z toho na fotovoltaiku připadá 6 haléřů), v příštím roce pravděpodobně příspěvek na OZE, KVET a DZ přesáhne 50 haléřů, z toho na fotovoltaiku připadne asi 30 haléřů.

Podle informací ČEZ údajně hrozilo v příštím roce zdražení elektřiny pro domácnosti až o 22 % z důvodu boomu fotovoltaiky. Vláda proto připravila návrh, který vedle zvýšení poplatků za vynětí půdy ze zemědělského půdního fondu a zdanění emisních povolenek v letech 2011 a 2012 zavádí 26% odvod z výkupní ceny elektřiny z fotovoltaických elektráren. Podle posledních odhadů ERÚ příspěvek na podporu všech OZE, KVET a DZ, zvýší v roce 2011 cenu elektřiny pro domácnosti o 12 % (na fotovoltaiku připadá přes 50 %). Zároveň však obchodníci s elektřinou nabízejí nižší ceny silové elektřiny. Například E-ON nabízí firmám cenu silové elektřiny až o 20 % nižší.

Ve výsledku lze proto očekávat růst cen elektřiny pro domácnosti do 5 % i v případě, že by vládní návrh byl zamítnut. Jeho přijetí by naopak hrozilo zvýšenými náklady pro státní rozpočet z důvodu arbitráží. Zajímavé přitom je, že 20% růst ceny elektřiny mezi lety 2008 a 2009 důvodem k podobným krokům nebyl, přestože již na konci roku 2008 ceny elektřiny na burze dramaticky klesly a bylo zřejmé, že začíná finanční krize. S ohledem na informace publikované v letošním roce je pravděpodobné, že vysoké ceny elektřiny v roce 2009 prohloubily dopady krize na české podniky (s výjimkou ČEZ, jehož zisk se v posledních letech pohybuje stabilně kolem 50 mld. Kč).

Novinky v zařizovacích předmětech

Současné trendy bydlení vycházejí ze změn životního stylu a zaměříme-li se na vybavení hygienických místností, především koupelen a WC místností, přibývají k tradičním sériím sanitárních výrobků celé kolekce zajímavých výrobků. Zdravotně technické předměty se mění nejen designově, ale zejména po stránce ergonomických zásad a zdokonalených funkcí.

Nové zařizovací předměty a armatury se objevují nejen v nových prostorných koupelnách, ale i v malém prostoru lze uvažovat o zvýšení komfortu.

Na WC se kromě umývátka (umyvadla) velmi dobře uplatní bidetovací funkce. Tu lze zajistit třemi způsoby: bidetovací sprškou u umyvadlové baterie. Funkčnost je 100%, jedinou omezující podmínkou je relativní blízkost WC a umyvadla. Ovládání teploty vody se provádí na umyvadlové baterii, na bidetové spršce je pouze stop tlačítko. Funkci bidetu může zastat rovněž bidetovací prkénko nebo přímo sprchová toaleta. U zařízení s lepšími funkcemi je nutno počítat rovněž s vyšší cenou. Všimněme si, že samostatný bidet, ačkoliv se v designových setech keramiky stále vyskytuje, se již příliš neuvádí. Jedná se o samostatný zařizovací předmět, který vyžaduje samostatné místo, při používání po WC je nutné přesednutí, což snižuje komfort. Dnešní sprchové toalety jsou vývojově dále.

V koupelně hledejme zvýšený komfort u sprchových kabin s novými funkcemi, u van s napouštěním speciálními skrytými armaturami. Počítejme s termostatickými bateriemi, které jsou významným krokem k úspoře teplé vody a zároveň ochrání uživatele před opařením.

Samostatnou kapitolou jsou nekonformní materiály - dřevo, umělý kámen, kámen, sklo a posun doplňků a designu k trendu wellness.


Tipy na stánky:

Tipy na stánky - Aqua-therm Praha 2010 (I)
Tipy na stánky - Aqua-therm Praha 2010 (II)

 
 
Reklama