Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Zpravodajství z veletrhu Aqua-therm - 23. 11. 2010

Již posedmnácté se otevírají brány mezinárodního veletrhu vytápění, ventilace, klimatizační, měřicí, regulační, sanitární a ekologické techniky Aqua-therm 2010. Hned první den doprovodného programu nabídne úvodní část konference TZB a kulatý stůl na téma Budovy s téměř nulovou spotřebou energie v roce 2020. Veletrh Aqua-therm 2010 bude slavnostně zahájen v 10:15 hodin ve Velkém sále vstupní haly.

Tisková zpráva

z mezinárodního veletrhu Aqua-therm Praha 2010

úterý 23.11.2010



Tyto tiskové zprávy pro Vás připravuje redakční tým odborného internetového portálu TZB-info, který
poskytuje online zpravodajství z veletrhu.
e-mail: kontakt@tzb-info.cz.


Pozvánka na dnešní den

Úterý 23. 11. 2010 - Velký sál

15:00 - 16:30 Budovy s téměř nulovou spotřebou energie v roce 2020 - fantazie či realita?
(Kulatý stůl STP s odborníky z ČVUT v Praze, VUT Brno, STU Bratislava, Ekowatt, MPO, SFŽP a další)
garant: STP - prof. Ing. Karel Kabele, CSc.

Úterý 23. 11. 2010 - Hala 2D

11:00 - 15:00 Regenerace bytových domů. Jak dál bez dotací?
Solární panely pro přípravu teplé vody pro bytové domy, rozpočítávání nákladů, rekuperace, hodnocení budovy po zateplení, možnosti financování dalších kroků regenerace, úspory vyregulováním teplé vody, rekonstrukce vody a kanalizace u budov postavených před druhou světovou válkou.

Program:

11.00 - 11.20 Jiří Kalina - Předpoklady, argumenty a bariéry případné realizace solárních soustav pro přípravu teplé vody v bytových domech
11.20 - 11.40 Ing. Ján Vlček - Dálkové sledování nákladů s možností jejich rozpočítávání na jednotlivé bytové jednotky
11.40 - 12.00 Ing.Otakar Pump - Jak použít rekuperaci v bytových domech?
12.00 - 12.20 Ing.Martin Chrt - Praktické postřehy k využivání solárních kolektorů a tepelných čerpadel v bytových domech
12.20 - 12.40 Ing. Hana Pustayová - Energetické a subjektívne hodnotenie po komlexnej obnove bytového domu
12.40 - 13.00 Modrá pyramida - Speciální finanční produkty pro bytové domy
13.00 - 13.20 Ing.Vladimír Sochor - Lze pro bytové domy využít EPC?
13.20 - 13.40 Ing. Jakub Vrána, PhD. - Rekonstrukce zdravotnětechnických instalací v bytových domech stavěných před druhou světovou válkou
13.40 - 14.00 Dr.Ing. Zdeněk Pospíchal - Úspory vyregulováním teplé vody v bytovém domě v Brně

15:00 - 15:30 Slavnostní vyhlášení výsledků ankety Zlatý@TZB-info

15:30 - 16:00 Zajímavosti z internetového portálu TZB-info
garant: internetový portál TZB-info

Úterý 23. 11. 2010 - Hala 2D

16:30 - 18:00 FACILITY MANAGEMENT
Infrastrukturální Facility management, základní báze oboru

  • Co spadá do FM a co je zahrnováno do Infrastrukturálního FM
  • Jaký je význam Infrastrukturálního managementu v rámci oboru FM
  • Problematika celoživotního přístupu k TZB z pohledu FM
  • Význam spolupráce s facility manažerem v investiční fázi

garant: FM Institute, s. r. o. a IKA Data, s. r. o.
Ing. Ondřej Štrup, ing. Milan Hampl


Zajímavosti k vybraným tématům z jednotlivých oborů

Revize evropské směrnice 2002/91/ES

Snižování energetické náročnosti budov je cíl, který si Evropské společenství dalo již na počátku tohoto tisíciletí. V současnosti platná legislativa je založena na zákonech a vyhláškách vycházejících ze Směrnice 2002/91/ES o energetické náročnosti budov. V roce 2010 bylo vydáno přepracované znění této směrnice pod označením 2010/31/EU, ve kterém jsou jednak úpravy původní směrnice, jednak jsou definovány nové administrativní nástroje ke snížení energetické náročnosti budov - mimo jiné se zavádí pojem "budova s téměř nulovou spotřebou energie".

Revidovaná směrnice vytyčuje cíle evropského společenství v oblasti energetiky do roku 2020 rozpracováním a úpravou kroků vedoucích ke snížení energetické spotřeby energie v Evropě. Tato směrnice ruší a nahrazuje směrnici 91/2002/ES v plném rozsahu a upřesňuje a v některých bodech zpřísňuje požadavky na energetickou náročnost budov. Mottem revidované směrnice je cíl 20-20-20, vyjadřující cíl v roce 2020 dosáhnout snížení spotřeby energie o 20%, snížení emisí skleníkových plynů o 20% a zvýšení podílu obnovitelných zdrojů na 20% celkové výroby energie v Evropě v porovnání s rokem 1990. K dosažení tohoto cíle jsou směrnicí definovány různé kroky.

Směrnice dále definuje požadavky na společný obecný rámec výpočtu energetické náročnosti budov a jejich ucelených částí. Ve srovnání s původní směrnicí je mimo jiné upravena definice termínu energetická náročnost budovy jako "vypočítané nebo změřené množství energie nutné pro pokrytí potřeby energie spojené s typickým užíváním budovy, což mimo jiné zahrnuje energii používanou pro vytápění, chlazení, větrání, teplou vodu a osvětlení".

V dalších bodech definuje Směrnice požadavky nejen na energetickou náročnost budovy jako celku, ale u rekonstrukcí a renovací stávajících budov nově též požadavky na jednotlivé ucelené části těchto budov, jejich prvky anebo technické systémy v závislosti na tom, čeho se úprava stávající budovy týká. Nově se zde zavádí definice pojmů, na které se stanovení minimálních požadavků vztahuje, jako je budova, ucelená část budovy, technický systém a prvek budovy.

Základním požadavkem je, aby do 31. 12. 2020 všechny nové budovy byly "budovami s téměř nulovou spotřebou energie" a po dni 31. prosince 2018 nové budovy užívané a vlastněné orgány veřejné moci byly budovami s téměř nulovou spotřebou energie. Pro účely této Směrnice se rozumí "budovou s téměř nulovou spotřebou energie" budova, jejíž energetická náročnost určená podle metody, dané touto Směrnicí, je velmi nízká. Téměř nulová či nízká spotřeba požadované energie by měla být ve značném rozsahu pokryta z obnovitelných zdrojů, včetně energie z obnovitelných zdrojů vyráběné v místě či v jeho okolí.

Nové směrnice o energetické náročnosti vyjadřuje extrémní zájem Evropské společenství o změnu v oblasti energetiky budov a vytyčuje velmi ambiciózní cíle. Je zřejmé, že nyní nastane období, kdy požadavky Směrnice budou postupně zaváděny prostřednictvím našeho právního systému. Je nutno upozornit, že nová směrnice je určena vládám členských zemí ES a její uvedení do běžného života je otázka několika let, než se jednotlivé požadavky zapracují do našeho právního systému dle harmonogramu termínů, ve Směrnici uvedených.

Materiály pro akumulaci tepla ze spalování biomasy

Spalování biomasy pro ohřev teplé vody (TV) a vytápění je o hodně efektivnější, pokud je v okruhu zařazen akumulátor. Objem akumulátoru by měl být dostatečně velký. Pro běžný rodinný dům je doporučován objem alespoň 500 l a průtočný ohřev TV. Při plném nabití akumulátoru je v závislosti na tepelné ztrátě objektu a spotřebě TUV možno na den či více dnů kotel odstavit a spotřebu tepla krýt z akumulátoru.

Jako náplň se tradičně používá voda upravená přídavkem aditiv a inhibitorů, přestože jsou známy materiály s lepšími tepelně akumulačními vlastnostmi. Jedno z možných řešení nabízejí materiály s fázovou změnou tzv. PCM´s (Phase Change Materials). U těchto látek dochází během fázového přechodu k akumulaci, resp. uvolnění množství energie, které charakterizuje hodnota jejich latentního (skrytého) tepla. Obecně lze použít akumulaci do latentního tepla anorganických či organických sloučenin. Organické látky, především parafíny a mastné kyseliny, však vykazují výhodnější vlastnosti zvláště pro oblast teplot ohřevu TUV a vytápění. PCM´s díky svým termoakumulačním vlastnostem nacházejí uplatnění nejen v náplních zásobníků při spalování biomasy a akumulaci energie ze solárních kolektorů, ale i v oblasti teplotní stabilizace interiérů budov, kdy tvoří součást stavebních či omítkových směsí.

Během zahřívání PCM´s dochází ke zvyšování teploty a fyzického (sensible) tepla tuhé látky. K přechodu z pevného skupenství na kapalné dochází při dosažení teploty tání. Navzdory vstupujícímu teplu se vlastní teplota materiálu během samotné fázové přeměny nemění. Jedná se o tzv. latentní (skryté) teplo, které současně během změny skupenství materiál pojme a následně při reverzním fázovém přechodu uvolní.

PCM´s označujeme látky schopné uchovávat tepelnou energii s využitím tzv. latentního tepla fázové přeměny, obvykle mezi pevným a kapalným skupenstvím. Materiály vhodné pro termoakumulaci by měly dosahovat co největší akumulace tepelné energie v co nejmenším objemu materiálu, což vyjadřuje entalpie tání [kJ/m3]. Mezi další požadavky na PCM´s patří: cyklická stabilita, nehořlavost, nízké objemové změny spojené s fázovým přechodem, nekorozivní vlastnosti, nízký sklon k podchlazování a především vhodná teplota tání - v případě aplikace pro ohřev TUV by se minimální teplota tání měla pohybovat v rozmezí 55-60 °C. Z důvodu minimalizace výskytu legionel by teplota na výstupu u spotřebitele neměla klesnout pod 55 °C.

V praxi se latentní materiály používají např. v nádržích na ohřev teplé vody, jako je tomu v případě vrstveného zásobníku Latento firmy Regulus, s.r.o., který obsahuje 20 kg PCM´s. Materiál je ve svém množství schopen absorbovat 1,1 kWh latentní energie.

Podíl elektřiny z obnovitelných zdrojů dosáhne 8 %.

Na konci září dosáhl podíl elektřiny z obnovitelných zdrojů energie 8,5 % hrubé spotřeby v České republice. V posledních měsících roku výrazně klesá výroba elektřiny ze slunečního záření a nejistá je i výroba ve vodních elektrárnách. Naproti tomu roste výroba z konvenčních zdrojů, zejména z uhlí. Přesto lze předpokládat, že bude splněn indikativní cíl 8 %, ke kterému se zavázala Česká republika v rámci přístupových dohod před vstupem do Evropské unie.

Indikativní cíle podílu elektřiny z OZE v roce 2010 byly pro jednotlivé státy EU určeny v direktivě 2001/77/EC. Celkový cíl pro EU je 22,1 %, 8% cíl pro Českou republiku patří k nejnižším. Zřejmě převládla ochota rozšiřovat EU nad snahou přidělit novým členským státům cíle, které by odpovídaly jejich možnostem. V současnosti jediný stát svůj indikativní cíl překonal - Německo. Zatímco v ČR například bývalý ministr průmyslu a obchodu Milan Urban prohlásil, že byl vždy proti obnovitelným zdrojům, Německo vnímá obnovitelné zdroje jako příležitost pro rozvoj inovativních řešení, která mohou být následně exportována.

Pro následující období do roku 2020 byla přijata nová direktiva 2009/28/EC, která tentokrát pro jednotlivé státy určuje závazné cíle tak, aby celkový podíl OZE v EU v roce 2020 dosáhl 20 %. V pořadí evropských států z hlediska dosavadního rozvoje OZE je Česká republika někde uprostřed. Přesto se českým zástupcům podařilo pro rok 2020 vyjednat jeden z nejnižších závazných cílů. Jen dva státy mají cíl nižší - Lucembursko a Malta.

Hodnoticí kriterium pro následující období se změní, bude hodnocen podíl OZE na konečné spotřebě energie (dosud pouze elektřina). Nabízí se proto možnost, jak tento podíl výrazně zvýšit - přesměrovat využití biomasy z výroby elektřiny na výrobu tepla.

Výměna vodovodního potrubí v revitalizovaných bytových domech

Jedním z témat dnešního doprovodného programu veletrhu Aqua-therm je seminář portálu TZB-info Regenerace bytových domů Jak dál bez dotace? Program ovlivní dvě základní skutečnosti - skončily dotační tituly Zelená úsporám a Nový panel a stále zbývá řada bytových domů, kde byly provedeny jen dílčí zásahy nebo ani to ne. Jedním z problémů jsou i zdravotně technické instalace. Proč?

Původní potrubí pro vnitřní vodovod z pozinkovaných trubek bylo z důvodů koroze a zarůstání většinou již vyměněno za plastový systém s očekávanou dlouhou životností. Ve většině případů však špatné provedení a absence kvalitní regulace zkracuje výrazně životnost a znemožňuje provozovat vodovod bez zbytečného plýtvání , s komfortem teplé vody a s dodržením hygieny dle platné vyhlášky. Tato skutečnost znamená, že rozvody jsou nebo budou opět k rekonstrukci. V případě panelových objektů je nepříjemností pouze další finanční náklad, ale stavební práce jsou díky instalačním šachtám a přístupnému potrubí v technickém přízemí celkem bez problémů. Výrazně horší je situace ve starých bytových domech. Stoupací a odpadní potrubí jsou vedena pod omítkou a pod podlahou podzemního podlaží a jejich výměna znamená poměrně velké stavební práce, související také s tím, že dokumentace původních instalací včetně dílčích změn během používání stavby je většinou v žalostném stavu.

V kvalitně provedené rekonstrukci vnitřního vodovodu v bytovém domě musí být zapracovány nové požadavky: úsporné armatury a zařizovací předměty, úsporný ohřev teplé vody s výkonem odpovídajícím nové potřebě objektu po využití úsporných opatření , dle demografické struktury obyvatel a případně po začlenění systémů pro obnovitelné zdroje energie (solární kolektory nebo tepelné čerpadlo na přípravu teplé vody) a samozřejmě kvalitní regulace, cirkulace s moderním úsporným čerpadlem a kvalitní a dobře provedené izolace. Jen například kvalitním vyregulováním systému teplé vody je možno ušetřit min. 20% energie na teplou vodu.


Tipy na stánky:

Tipy na stánky - Aqua-therm Praha 2010 (I)
Tipy na stánky - Aqua-therm Praha 2010 (II)


Pozvánka na zítřek:

Středa 24. 11. 2010 - Hala 2D

11:00 - 13:00 Tepelné čerpadlo jako moderní a ekonomický způsob vytápění

Středa 24. 11. 2010 - Velký sál

14:00 - 16:30 CLEAR-UP: Lepší vnitřní prostředí s nižší spotřebou energie?

Středa 24. 11. 2010 - Hala 2D

14:00 - 15:00 SEMINÁŘ OPŽP: Jak získat dotaci na projekt pro zlepšení kvality ovzduší a snížení emisí

Základní informace k příjmu dotací z Prioritní osy 2 a 3
garant: Státní fond životního prostředí ČR

16:00 - 18:00 FACILITY MANAGEMENT: Trvale udržitelný rozvoj
garant: FM Institute, s. r. o. a IKA Data, s. r. o.
Ing. Ondřej Štrup, ing. Milan Hampl

Středa - čtvrtek 24. - 25. 11. 2010 - hala 6

SOUTĚŽ UČŇŮ
Finále soutěže žáků Středních odborných škol a Středních odborných učilišť oboru instalatér se zúčastní vítězné dvojice žáků z šesti regionálních kol soutěže.

 
 
Reklama