Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Tisková zpráva

z mezinárodního veletrhu Aqua-therm Praha 2006

čtvrtek 23.11.2006



Tyto tiskové zprávy pro Vás připravuje redakční tým odborného internetového portálu TZB-info, který
poskytuje online zpravodajství z veletrhu.
stánek a redakce: hala F, stánek č. 308, e-mail: kontakt@tzb-info.cz.


Pozvánka na dnešní den

11.00 - 16.10 hod: Konference TZB-2006: Provoz a údržba bytových domů (hala D)

Vybíráme z programu:

  • Vyhodnocení otopného období pro potřeby provozovatele budovy
  • Plánování oprav a investic do systémů TZB v bytových domech
  • Podmínky pro rozúčtování tepla mezi nájemníky
  • Panelová diskuze - indikátory tepla - reakce na seriál článků o indikátorech tepla

09.00 - 13.00 hod: Seminář Možnosti úspor energie v podnikatelské sféře (IH Parkhotel Praha)

Vybíráme z programu:

  • Direktiva o energetických službách a nový Akční plán Evropské komise v oblasti energetické účinnosti
  • Zkušenosti s poskytováním energetických služeb - garance úspor a sdílení možných rizik


Pozvánka na zítřek


11.00 - 15.00 hod: Konference TZB-2006: Vytápění domů při dnešním vývoji cen energií (hala D)


Výsledky soutěže o nejlepší exponát veletrhu
Aqua-therm Praha 2006

Seznam oceněných výrobků naleznete ZDE.


Tipy na stánky


Čerpadla WILO
WILO Praha s. r. o.
Hala F, stánek 328

WILO SMS Info - Informace 24 hodin denně

WILO Praha s.r.o. pro zkvalitnění péče o své zákazníky, zejména z řad montážních firem, připravilo nový komunikační a informační kanál - WILO SMS Info. Zákazníci firmy WILO tímto dostávají další silný nástroj jak získat kdekoli a kdykoli, 365 dní v roce, 24 hodin denně, nejdůležitější a nejčastěji poptávané informace. V praxi jde zpravidla o zjištění ceny výrobku, kontaktu na příslušného regionálního pracovníka, záměnu čerpadla za nový výrobek a podobně. Zpravidla však tyto informace potřebujete okamžitě a bez ohledu na denní či noční dobu. Pro využití informací z tohoto systému Vám stačí jen mít u sebe mobilní telefon.

Pro aktivaci základní služby postačuje zaslat jedinou registrační SMS. Pro využití všech předností služby se lze bezplatně zaregistrovat přes www.wilo.cz.

Čerpadlo Wilo-Stratos

Unikátní čerpadlo s integrovanou plynulou změnou otáček pro topné i chladící okruhy. Jediné svého druhu. Elektronicky komutovaný motor umožňuje dosažení vysoké účinnosti. Provozní úspora elektrické energie dosahuje až 80% v porovnání se standardními čerpadly. Wilo Stratos je od uvedení na trh v roce 2001 stále etalonem energetické třídy A v oboru čerpadel.

Cirkulační čerpadlo teplé pitné vody Wilo Star-Z 15TT

Umožňuje regulaci chodu v závislosti na teplotě média a na čase. Veškeré hodnoty a údaje lze nastavit přímo na čerpadle červeným knoflíkem prostřednictvím velkoplošného displeje. Z 15 TT je vybaveno fuzzy elektronikou a podporuje termickou dezinfekční funkci kotle, takže likviduje případné bakterie v cirkulačním potrubí.

Čerpadlo Wilo-Stratos ECO

Oběhová čerpadla s elektronicky komutovaným motorem pro rodinné domy. Vysoká účinnost spolu s bezeztrátovou regulací otáček jsou příčinou až 80% úspory elektrické energie a bezkonkurenčního komfortu provozu.

Na stánku bude probíhat soutěž o kolo GT AVALANCHE 1.0 DISC a další hodnotné ceny.



Otopná tělesa RADIK a KORALUX
KORADO, a.s.
Hala G, stánek 224


RADIK

Zveme Vás k návštěvě naší výstavní expozice na veletrhu AQUA-THERM PRAHA 2006, kde Vás přivítáme v novém prostředí našeho stánku a představíme Vám jak stávající nabídku deskových a speciálních otopných těles RADIK, KORALUX, tak i novinky v našem sortimentu.

Každý den je pro Vás připravena promo akce s praktickým dárkem pro každého, v sobotu bude čekat překvapení i na malé návštěvníky našeho stánku.

Těšíme se na Vaši návštěvu.



Novinky od firmy REHAU
REHAU, s.r.o.
Hala G, stánek 207

Již tradičně se firma REHAU účastní veletrhu AQUA-THERM Praha. Náš stánek číslo 207 naleznete opět v hale G.

Mezi hlavní novinky, které budeme v rámci tohoto ročníku veletrhu prezentovat, patří:

Univerzální systém pro rozvody topení a pitné vody - RAUMULTI press
Systém RAUMULTI press od firmy REHAU je ucelený systém určený pro rozvody topení a pitné vody uvnitř budov. Jedná se o univerzální vícevrstvé potrubí s kompletní nabídkou fitinků, které se spojují pomocí tzv. radiálního lisování.

Univerzální vícevrstvá trubka RAUMULTI je ideální jak pro horizontální rozvody a stoupací potrubí, tak i pro napojení otopných těles. Trubka RAUMULTI se vyznačuje malou délkovou roztažností, umožňuje napojení otopného tělesa přímo trubkou (není nutné použít připojovací garnituru). Trubku dodáváme v klubech nebo tyčích v rozměrech 16, 20, 25 a 32 mm.


Ucelený systém pro sanace panelových staveb - elektroinstalace
Firma REHAU je kromě oblasti TZB, kde pro panelové stavby nabízíme např. odhlučněnou kanalizaci RAUPIANO Plus, rozvody topení v soklových lištách nebo systémy pro rozvody vody, také činná v oblasti elektroinstalace.

Velmi jednoduchým a elegantním řešením stávajících problémů se zastaralou elektroinstalací v panelových domech je pokládka kabelů do povrchových úložných systémů. Firma REHAU speciálně pro sanaci panelových domů vyvinula kompletní a esteticky vynikající systém vodících soklových kanálů SL pro uložení elektrických rozvodů při podlaze, doplněný o minikanály MKS a DECORA pro horizontální i vertikální vedení kabelů na stěnách.

Díky nenáročnosti a rychlosti montáže tohoto systému se může pokládka nových rozvodů provádět, aniž by bylo nutné vystěhovat obyvatele bytu. Doba montáže je zkrácena na minimum, především díky snadnému upevnění kanálů na panel, rychlé instalaci kabelů, přístrojů a tvarových dílů.

Do přístrojových tanků lze montovat převážnou většinu přístrojů dle požadavku uživatele bytu. Jednou z hlavních výhod povrchového úložného systému je jeho následná flexibilita. Kdykoliv lze velmi jednoduchým způsobem posouvat zásuvky a spínače při změně dispozic bytu, instalovat nové přístroje, nebo vkládat nová kabelová vedení.

Bližší informace nejen k těmto výrobkům získáte na našem stánku nebo na našich internetových stránkách: www.rehau.cz.



Therm 28 KD, KDZ, KDC - modernizace
THERMONA, spol. s r.o.
Hala J, stánek 055

V rámci neustále probíhající modernizace a zkvalitňování výrobků Therm byly na kondenzačních kotlích 28 KD, KDC a KDZ, včetně kompaktních kotlů s integrovanými zásobníky 28 KDZ 5 a 28 KDZ 10, provedeny konstrukční změny. Je naší milou povinností Vás s těmito změnami seznámit.

Hlavní změnou, pro oko běžného uživatele neviditelnou, je použití nového typu kompaktního kondenzačního tělesa Isothermic, které sdružuje spalovací komoru s hořákem a dvoukomorovým nerezovým výměníkem. Obal kondenzačního tělesa sestává z venkovního termoplastového pláště vyztuženého nerezovou vnitřní stěnou, čímž se výrazně omezuje prostup tepla do okolí. Tímto je dosaženo celkově příznivějších provozních vlastností.

Použití nového kondenzačního tělesa také umožnilo změnit uspořádání jednotlivých komponentů kotle a tím bylo dosaženo celkově menších rozměrů kotle. Díky tomu je možné kotel umístit i do míst, kde to ještě nedávno nebylo možné.

THERM 45 KD

V sortimentu kondenzačních kotlů přibývá novinka s typovým označením THERM 45 KD. Tento kotel opět potvrzuje originální a pokrokové řešení s využitím nové termoplastové spalovací komory Isothermic. S plynule modulovaným výkonem 13 - 45 kW a vysokou účinností v celém rozsahu výkonu 98 - 106 % sníží Vaše provozní náklady na minimum. Díky vylepšenému konstrukčnímu uspořádání má kotel malé rozměry (v = 800 mm, š = 430 mm, h = 370 mm), díky kterým je snadno osaditelný do jakéhokoliv prostoru. Díky svým ekologickým a ekonomickým výhodám je předurčen také k efektivnímu zapojení do kaskádových kotelen.

Současně s výrobou modernizovaných kondenzačních kotlů začala firma Thermona dodávat i nový typ odkouření. Odkouření je na rozdíl od předchozích verzí jinak konstrukčně řešeno. Vnitřní trubka je vyrobena z plastu odolného vůči vysokým teplotám, který vykazuje lepších vlastností zejména při proudění spalin. Na nový typ kondenzačních kotlů není možné použít starší typ odkouření, který byl dodáván ke starším typům kondenzačních kotlů.

Pro optimální regulaci kondenzačního kotle doporučujeme regulaci kotle rozšířit o venkovní čidlo Therm Q01 a o inteligentní pokojový regulátor Therm RC 03.


Texty tematicky doplňující dnešní doprovodný program
a vybraná témata, která se na veletrhu prezentují:

Z OBORU VYTÁPĚNÍ:
PROVOZ A ÚDRŽBA CÍLENÁ REGENERACE

Kdy rekonstruovat?

Volba vhodného termínu rekonstrukce není tak jednoduchá, jak by se při znalosti plánovaných životností mohlo zdát. S přibývající dobou užívání technického zařízení se postupně zvyšují jeho provozní náklady a zároveň zhoršují technické vlastnosti. To znamená, že potřeba rekonstrukce nenastává náhle, ale postupně. Nelze samozřejmě čekat až na úplné vyčerpání fyzické životnosti, protože zvyšující se náklady na provoz a zejména četnost poruch jsou důrazným varováním, že je třeba rozhodnout o rekonstrukci.

Vedle životnosti musíme vzít v úvahu i nezbytné technologické návaznosti. Například zateplení obvodového pláště je nutné zkoordinovat s výměnou oken a rekonstrukcí topné soustavy tzn. novou potřebu výkonu tepelné soustavy a jejího řízení.

Plánování oprav a rekonstrukcí

  tabulková životnost   životnost cyklus oprav rozsah oprav (%) hlavní profese
vytápění ohřev teplé vody 20-40 kotel etážového topení 20 5 10 topenář
  tělesa litinová 45 15 5 topenář
  tělesa ocelová 15 5 5 topenář
  nátěry těles 10 0 100 natěrač
  rozvody ÚT 30 15 10 topenář
  nátěry výtahu 10 0 100 natěrač
  sporák 15 5 25 instalatér

V těchto případech je nutné při výměně zdroje zohlednit nové tepelné potřeby objektu a stávající úroveň regulace otopného systému. Vše s ohledem na současné moderní technické poznatky v oboru.

Z OBORU VODA A KANALIZACE:
PRO PŘÍPRAVU TEPLÉ VODY V OBJEKTECH PLATÍ NOVÁ NORMA

Nová norma pro přípravu teplé vody ČSN 06 0320, která vyšla v září 2006 navazuje na normu ČSN EN 806 pro vnitřní vodovody a upřesňuje požadavky na teplotu teplé vody. Norma pro vnitřní vodovody udává, že teplota teplé vody (TV) nemá být u výtokových armatur nižší než 60°C, ale odkazuje se zároveň mimo jiné i na ČSN 06 0320. Její poslední aktualizace udává, že zařízení pro ohřívání vody má být navrženo tak, aby teplota TV v místě odběru (na výtoku u uživatele) dosahovala teploty 50-55°C, výjimečně 45-60°C.

Z pohledu hygieny vnitřních vodovodů norma přináší i celou řadu dalších důležitých zásad, která doporučujeme pozornosti provozovatelů budov, například:

  • pro udržení teploty vody v předepsaných mezích musí být každé zařízení vybaveno automatickou regulací teploty,
  • zařízení s několika ohřívači musí být navrženo tak. aby bylo možné každý ohřívač samostatně provozovat, odstavit, vypustit a čistit,
  • konstrukce zásobníkového ohřívače musí umožnit čištění a odstraňování usazenin z vnitřního povrchu pláště a z vnějšího povrchu teplost plochy,

Nová norma rovněž přesně vymezuje obsah projektu vytápění a obsah projektu ohřevu vody v části vnitřní vodovod. Tyto části zpracovávají často dva různí projektanti, ale v části ohřevu vody se jejich projekty prolínají. Nová norma je důležité pro projektanty, investory i uživatele objektů. Prioritu před ohřevem má rozhodně hygienické zabezpečení vody. Důležitý je bezpečný komfort.

České technické normy, ačkoliv jsou nezávazné, mají v současném právním prostředí České republiky velmi silnou pozici a jejich závaznost může vyplývat přímo z právních předpisů nebo z dalších dokumentů.

Z OBORU OBNOVITELNÁ ENERGIE A STAVBA A ENERGIE

Jednou ze základních otázek současného světa je, jak a jestli se vůbec dokáže lidstvo vyrovnat s ubývajícími zdroji energie. Stavebnictví hledá cesty k nejefektivnějším úsporám energie, hovoří se o nízkoenergetické výstavbě, pasivních domech, domech energeticky nulových. Relativně nově všemožně podporovaná, avšak velice drahá fotovoltaika je dle špičkových odborníků jednou z možností jak budoucí problémy s nedostatkem energie řešit. Fotovoltaický panel se však může stát nedílnou součástí pláště budovy a tím se jeho cena podstatně snižuje.

"Integrace fotovoltaických systémů do obvodových plášťů budov může dále posunout hranice jejich energetické náročnosti." uvedl v létě při 2. fotovoltaické konferenci v Brně doc. Ing. Jan Tywoniak, CSc., který dále dodal: "Kromě příznivého environmentálního dopadu mají tato řešení další výhodu - značnou míru energetické nezávislosti a v nejzazším případě je pak reálná vize domu energeticky nulového."

Jednou ze zajímavých otázek stavebního výzkumu i budoucí praxe nepochybně je, zda mohou obvodové konstrukce budov, u kterých se pochopitelně snažíme o minimální prostup tepla a v širších environmentálních souvislostech i o jejich co nejnižší negativní vliv na životní prostředí, plnit i ambicióznější cíle. K takovým cílům můžeme jistě počítat cílené a efektivní využívání solární energie pomocí prvků, které jsou součástí obvodové konstrukce.

Se vzrůstajícími cenami energie na straně jedné a rozvojem nízkoenergetických technologií a technologií obnovitelných energetických zdrojů na straně druhé se zřejmě přibližuje reálná dostupnost výstavby domů blízkých energeticky nulovým. Dům z pohledu celkové roční bilance vyprodukuje takové množství energie, jaké přibližně sám na provoz spotřebuje. Takové řešení by bylo u energeticky optimalizovaného rodinného domu dosažitelné např. za těchto podmínek:

  1. potřeba tepla na vytápění na úrovni pasivního domu,
  2. potřeba energie na strojní chlazení rovna nule,
  3. fototermický systém na ohřev teplé vody alespoň ze 60%,
  4. fotovoltaický systém o ploše cca 60 - 70 m2.
 
 
Reklama