Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Elektrárna na Vaší střeše? Realita i v českých podmínkách...

Akce s názvem 2. Česká fotovoltaická konference se pod záštitou vlivných politických špiček konala ve dnech 12. - 14. 6. 2006 v Brně. Ohlédnutí za ní shrnuje následující tisková zpráva pořadatele společnosti Czech RE Agency o.p.s.

Dne 12. 6. zahájil ministr životního prostředí RNDr. Libor Ambrozek třídenní vědeckou konferenci věnovanou přímé přeměně slunečního záření na elektřinu - fotovoltaice. Akce s názvem 2. Česká fotovoltaická konference se konala v Brně v hotelu Myslivna za účasti 160 českých a zahraničních vědců, politiků, zástupců firem a energetických společností, ale i laické veřejnosti. Mezi významnými osobnostmi veřejného života nechyběli zástupci MPO (Ing. L. Pazdera, Ing. I. Plocková), MŽP (Doc. Ing. M. Hájek, Ph.D.), ČEA (Ing. M. Dostál), a také zástupci místního politického života jako senátor Ing. R. Slavotínek nebo hejtman JMK Ing. S. Juránek, kteří spolu s ministrem převzali nad akcí záštitu. Ústředním předmětem konference byla presentace vědecko-výzkumných aktivit na poli fotovoltaiky, technologie, která dnes zažívá ve světě neobvyklý rozmach a do budoucna patří k těm nejperspektivnějším obnovitelným zdrojům energie.

Fotovoltaiku lze považovat za hi-tech odvětví, jehož každoroční tržní růst přesahuje 35%, a to si dnes uvědomují všechny průmyslově vyspělé země v čele s Německem, Japonskem nebo USA. Osobně vyjádřil svou podporu fotovoltaice např. americký prezident George Bush nebo guvernér Kalifornie Arnold Schwarzenegger. Proč je toto odvětví natolik zajímavé? Dávno pryč je totiž doba, kdy se tato technologie využívala pouze ve vesmíru k zabezpečování energie kosmických lodí. Dnes se již můžeme s fotovoltaikou setkat téměř všude. Sluneční elektrárna umístěná na poli nebo na střeše domu je ve světě velmi populární a je potěšitelné, že k podobnému trendu směřuje i Česká republika. Solární nabíječky na telefony, kalkulačky, hodinky nebo třeba napájení dopravní signalizace jsou již dlouhou dobu celkem běžnou záležitostí.

Speciální oblečení umožňující napájet zabudovaný MP3 přehrávač pak můžeme považovat za novinku.

Vzhledem k nové legislativě a zákonu č. 180/2005 na podporu výroby elektřiny z OZE se očekává rozvoj těchto aktivit i u nás. Každý z nás si může po splnění určitých podmínek zřídit např. na střeše svou vlastní elektrárnu. A nejen to, na stavbu této elektrárny může dostat až 85% dotaci z operačních programů a za každou kWh dodanou do sítě bude minimálně po patnáct let dostávat 13,20 Kč.

2. Česká fotovoltaická konference si kladla za cíl přispět k odstranění hlavních překážek rozvoje fotovoltaiky v současnosti. Mezi tyto patří zejména relativně vysoká cena, nižší účinnost a některé české legislativní a administrativní bariéry. Prezentovat výsledky výzkumu přijelo do Brna několik desítek vědeckých kapacit nejen z Čech a Slovenska, ale také z Belgie, Německa, Polska, Anglie, Holandska nebo Švýcarska, a to i navzdory faktu, že se jednalo o konferenci "národního" charakteru.

Celkově se na konferenci registrovalo 160 účastníků z řad odborníků, studentů i zástupců soukromých firem a osob. Ti si mohli v konferenčním sále vyslechnout celkem 37 přednášek. Spektrum přednesených příspěvků bylo velmi pestré. V úvodu řečníci seznámili přítomné účastníky v přehledových přednáškách o stavu rozvoje fotovoltaiky v České republice včetně komerčních aktivit (Solartec, Sharp, CZ Elektronika s.r.o., Sluneční energetická s.r.o.). V druhém bloku účastníci vyslechli přehledy o stavu vývoje jednotlivých technologií umožňujících přímou přeměnu slunečního záření na energii elektrickou, a to od současné dominující technologie krystalického křemíku, přes tenkovstvé struktury ke strukturám na bázi organických materiálů. RNDr. Tomáš Polívka z Jihočeské university zasvětil posluchače do tajů výzkumu v oblasti umělé fotosyntézy. Problematika tenkovrstvých a organických struktur solárních článků byla poté presentována více do hloubky v samostatných sekcích. V několika dalších přednáškách se objevila témata fotovoltaiky v architektuře a stavitelství, fotovoltaika ve vzdělávání a osvětové aktivity. Na závěr konference se přednášející podělili o své zkušenosti s provozem větších fotovoltaických systémů připojených k rozvodné síti.

V přilehlých prostorách přednáškového sálu bylo presentováno 25 posterů, u nichž probíhaly ve dvou sekcích čilé diskuse mezi odborníky. Ve vestibulu hotelu bylo možné seznámit se s aktivitami společností, které se zabývají fotovoltaikou.

Velmi potěšitelným faktem byl i velký zájem firem o konferenci. Kromě přínosu fotovoltaiky životnímu prostředí má toto odvětví i nezanedbatelné ekonomicko-sociální aspekty. V sousedním Německu, které lze v současnosti považovat za "fotovoltaického lídra", je v tomto sektoru zaměstnáno na 30 000 lidí. Za velké hráče českého trhu pak lze považovat zejména rožnovský SOLARTEC, s.r.o., který navíc dlouhodobě podporuje české výzkumné aktivity a nově příchozí Schottsolar či japonskou Kyoceru.

Konference byla uspořádána obecně prospěšnou společností Czech RE Agency, o.p.s. za finanční podpory Ministerstva životního prostředí.

 
 
Reklama