Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Tisková zpráva

z mezinárodního veletrhu Aqua-therm Praha 2006

středa 22.11.2006



Tyto tiskové zprávy pro Vás připravuje redakční tým odborného internetového portálu TZB-info, který
poskytuje online zpravodajství z veletrhu.
stánek a redakce: hala F, stánek č. 308, e-mail: kontakt@tzb-info.cz.


Pozvánka na dnešní den

13.30 hod - Slavnostní předání Zlatých medailí a Čestných uznání v soutěži o nejlepší exponát veletrhu (Planetárium - Astro sál, Stromovka)

Článek ze slavnostního vyhlášení a kompletní výsledky soutěže budou zveřejněny na www.tzb-info.cz samostatně během dne.

10.30 - 15.10 hod: Konference TZB-2006: TZB pro nízkoenergetické, pasivní a inteligentní domy (hala D)

Vybíráme z programu:

  • Koncepce energetických systémů inteligentních budov s nízkou potřebou energie
  • Hybridní větrání obytných budov
  • Větrání pasivních budov
  • Národní metodika výpočtu energetické náročnosti budov

09.00 - 13.00 hod: Seminář Operační program průmysl a inovace - OPPI na léta 2007 - 2013 (IH Parkhotel Praha)

14.00 - 15.00 hod: Seminář CHAMELEON - nový trend v tepelných čerpadlech (IH Parkhotel Praha)



Pozvánka na zítřek


Konference TZB-2006: Provoz a údržba bytových domů


Tipy na stánky


NOVÝ ZPŮSOB OHŘEVU VODY
Solární systém s průtokovým dohřevem - "online" na internetu
REGULUS spol. s r. o.
Hala F, stánek 323

Koncem loňského roku nás oslovil hlavní energetik firmy ETA a. s. Hlinsko s požadavkem na obnovu technologie přípravy teplé vody (dále jen TUV) v jednom z výrobních objektů. Původně byla příprava TUV realizována pomocí dvou zásobníkových plynových ohřívačů (2x 325 l/55 kW) a jedním akumulačním zásobníkem TUV (4000 l). Plánem investora bylo rekonstruovat dosluhující stávající systém i s ohledem na snižování spotřeby energie a tím snížení provozních nákladů na ohřev vody.

Více informací o realizaci projektu, naměřených hodnotách a on-line monitoring najdete na adrese: www.regulus.cz

Regulus - Tepelná technika pro využití OZE

  • solární systémy
  • tepelná čerpadla
  • větrání s rekuperací tepla
  • regulace vytápění
  • hliníkové radiátory
  • akumulační nádrže
  • zásobníkové ohřívače TUV


Novinky z oboru regulace vytápění a elektrotopení
KOMEXTHERM Praha, spol. s r.o.
Hala F, stánek 316

Přátelé z oboru a všichni zájemci o úsporné vytápění, přijďte se podívat na náš firemní stánek na veletrh Aqua-therm. Připravili jsme několik novinek z oboru regulace vytápění a elektrotopení. Rádi Vám poskytneme všechny potřebné informace na našem stánku, který najdete v hale F s číslem 316.



Tepelná čerpadla PZP - novinky ve výrobním programu
PZP KOMPLET a.s.
Hala F, stánek 345

Trvalý růst cen energií je důvodem k zamyšlení při výběru vhodného systému vytápění a ohřevu užitkové vody. Přesvědčte se o tom, že největší úspory nákladů přináší nejen podle výpočtů, ale zejména podle dosavadních realizací, provoz otopných soustav s tepelnými čerpadly a navštivte ve dnech 21. - 25. listopadu na Mezinárodním veletrhu AQUA-THERM 2006 expozici firmy PZP KOMPLET a.s. (hala F, stánek č. 345).

Společnost PZP KOMPLET a.s. je svým podílem na trhu nejvýznamnějším tuzemským výrobcem tepelných čerpadel, která využívají obnovitelnou energii obsaženou v zemi, vodě a vzduchu.

Po mnohaletých zkušenostech a spolupráci s významnými odborníky v oboru chlazení se jí podařilo vyvinout tepelná čerpadla systému "vzduch-voda", která dosahují srovnatelných parametrů, jako tepelná čerpadla systému "země-voda".

V České republice jsou pro systém "vzduch-voda" ideální klimatické podmínky (průměrná teplota vzduchu během topné sezóny je +3°C). Pro své nízké pořizovací náklady a špičkové parametry dokáží bezproblémově nahradit tepelná čerpadla systému "země-voda", jejichž realizace je technicky mnohem náročnější a pro investora podstatně dražší. Vzduch je jako zdroj tepla nejdostupnější, prakticky neomezený a dá se říci, že z ekologického hlediska nejvýhodnější, protože odebrané teplo z okolí je opět vráceno tepelnými ztrátami objektu. K velkým výhodám patří i ta skutečnost, že tyto systémy mohou pracovat celoročně a být efektivně využívány pro přípravu teplé užitkové vody nebo ohřev vody v bazénu. Tepelná čerpadla "vzduch-voda" nenarušují teplotní rovnováhu okolí, jako je tomu u systému "země-voda".

Přestože je společnost PZP KOMPLET přesvědčena o výhodnosti tepelných čerpadel "vzduch-voda", nabízí ve svém výrobním programu tepelných čerpadel kompletní sortiment výrobků a s nimi spojených služeb. V letošním roce přichází na trh nejen s novou řadou tepelných čerpadel "vzduch-voda", tzv. "Split-systémů", ale i s novou řadou kompaktních tepelných čerpadel "země-voda" a "voda-voda". Nová tepelná čerpadla vynikají zejména zlepšenými technickými parametry, optimalizovaným systémem odtávání námrazy u tepelných čerpadel "vzduch-voda", novým řídicím systémem nabitým mnoha užitnými funkcemi, kompaktním řešením bivaletního zdroje tepla a jistě v neposlední řadě špičkovým designem. Za připomenutí stojí i další, již standardní produkty výrobního programu, jako např. tepelná čerpadla "vzduch-vzduch" pro vytápění velkých hal a průmyslových objektů, průmyslová tepelná čerpadla vyráběná na zakázku, větrací jednotky s tepelnými čerpadly, odvlhčovací jednotky pro bazény, odvlhčovače, elektrokotle a další.

Řada schválených patentů a průmyslových vzorů svědčí o tom, že se jedná o kvalitní a unikátní zařízení. Díky těmto jedinečným technickým řešením získala firma PZP KOMPLET a.s. řadu prestižních ocenění na mezinárodních veletrzích Pragotherm, Frigotherm, Aquatherm, Racioenergia a For Arch.

Společnost PZP KOMPLET a.s. je členem Sekce tepelných čerpadel při Svazu chladicí a klimatizační techniky a její výrobky mají právo používat logo "ZÁRUKA KVALITY".

Tepelná čerpadla PZP jsou certifikována autorizovaným zkušebním ústavem. Společnost PZP KOMPLET a.s. je držitelem certifikátu řízení kvality a environmentální politiky podle mezinárodních standardů ČSN EN ISO 9001:2000 a ČSN EN ISO 14001:2004.



G-TERM na Aqua-thermu: Především kapilární rohože
HENNLICH INDUSTRIETECHNIK, spol. s r.o. odštěpný závod G-TERM
Hala J, stánek 049

G-TERM na letošním veletrhu představí především kapilární rohože G-TERM určené pro velkoplošné vytápění a chlazení. "Jde o ojedinělý systém, který využívá principu používaného již miliony let v přírodě, řekl vedoucí G-TERMu ing. Vladimír Vácha.

Na stánku G-TERMu nebude také chybět kompletní nabídka tepelných čerpadel. "Součástí naší prezentace bude také další sortiment z nabídky naší společnosti, jako jsou rozdělovače či oběhová čerpadla," řekl Vácha.

Stánek G-TERMu číslo 049 najdete v hale J. Expozice G-TERMu bude mít zcela nový design.


Texty tematicky doplňující dnešní doprovodný program
a vybraná témata, která se na veletrhu prezentují:

Z OBORU VYTÁPĚNÍ

Stoupající cena energií nutí spotřebitele zamyslet se nad každou korunou, kterou vydává na provoz domácnosti. Největší podíl tvoří kromě potravin náklady na vytápění a ohřev TUV. U kotlů se zásobníkovým ohřevem TUV dochází velice často k situaci, že se TUV dohřívá na požadovanou teplotu i v době, kdy to není potřeba (např. v noci nebo během pracovního dne, kdy není nikdo doma).

Firma Siemens s.r.o., divize Technologie budov nabízí prostorový regulátor, který je určen pro kotle s možností samostatného spínání ohřevu TUV. Regulátor RDE10.1DHW je totiž vybaven dvěma nezávislými výstupy, pro vytápění a pro řízení ohřevu TUV. Pro každý z nich je možné nastavit individuální týdenní program. Výstupem pro TUV je možné povolit ohřev TUV v kotli nebo řídit chod cirkulačního čerpadla. Je ale možné využít jej také jako spínací hodiny pro další zařízení.

Z OBORU VĚTRÁNÍ

Hospodárnost provozu vzduchotechnického zařízení se zpětným získáváním tepla je značně závislá na rovnováze mezi objemovými průtoky přiváděného (venkovního) a odváděného vzduchu. I malý procentuální rozdíl mezi nimi má výrazný vliv. Byla vyvinuta měřicí metoda, která umožňuje tuto rovnováhu zlepšit a tím i zvyšovat podíl zpětně využívaného tepla.

U jednotek pro bytové větrání je dnes velmi rozšířená regulace objemového průtoku vzduchu ovládáním krouticího momentu (otáček) ventilátoru. Jestliže se průtoky vzduchu při uvádění do provozu dobře nastaví (s použitím měřidel), lze docílit, že se rozdíly mezi objemovými průtoky přiváděného a odváděného vzduchu budou v praxi vyskytovat v rozmezí 10 %. Bez použití měřidel je však třeba počítat s nepřesností spíše 20 až 40 %. Jestliže je podíl zpětně získávaného tepla ve výměníku například 86 % a rozdíl mezi průtoky vzduchu 25 %, vzroste spotřeba energie při porovnání s vyváženým zařízením přibližně o 2,5 Wh/(m2.rok). U typického rodinného domku (133 m2 obytné plochy, měrné náklady 5 ct/kWh) tak se za 15 let provozu zvýší náklady asi o 250 Euro.

Článek Regulace hmotnostních průtoků pro bytové větrání.

Zajímavé projekty

Experimentální dům pro výzkum větrání slouží jak k výukovým a demonstračním účelům, tak ke zkoumání řízeného větrání v podmínkách České republiky. V domě je instalován rozsáhlý měřicí systém, který monitoruje množství parametrů potřebných pro hodnocení přínosu řízeného větrání jak po stránce kvality vzduchu tak energetických úspor. Experimentální dům má teplovodní vytápění s akumulačním zásobníkem o objemu 400 l. Vytápěcí systém je koncipován jako nízkoteplotní: radiátorové topení 50/40 °C a podlahové topení 35/30 °C. Cílem je co nejlépe využít energii ze solárních kolektorů a tepelného čerpadla pro zpětné získávání tepla z odpadního vzduchu. Ohřev teplé užitkové vody je řešen průtokovým ohřívačem umístěným v akumulační nádobě.

Dům je vybaven hybridním větracím systémem. Hybridní větrací systémy kombinují přirozené a nucené větraní takovým způsobem, aby bylo dosaženo co nejnižší spotřeby energie. Základem větracího systému v experimentálním domě je hybridní větrací systém pro mírné klimatické pásmo vyvinutý konsorciem nizozemských firem v rámci projektu RESHYVENT.

Z OBORU VODA A KANALIZACE:
STUDNY PRO INDIVIDUÁLNÍ ZÁSOBOVÁNÍ VODOU

Jako samozřejmost bereme skutečnost, že o stavbu je třeba se průběžně starat a se studnou je to stejně. Absence základní kontroly a péče je dnes jednou z největších bolestí studní v České republice. Odhad z roku 1989 říkal, že více než 80 % studní v ČR svým technickým stavem nevyhovuje ustanovení ČSN 75 5115 a od té doby se situace podstatně nezměnila. Důvodem je především nevhodná úprava okolí, nedostatečná vodotěsnost pláště, nevhodný kryt a nevyhovující čerpací zařízení.

Optimální je celková prohlídka studny dvakrát do roka, vždy před zimním obdobím a po něm, kdy se prověřuje zda

  • je studna vodotěsně kryta,
  • uzamčená
  • zda povrchová úprava okolí nedovoluje prosakování povrchové vody.
  • Občas je nutné studnu vyčistit nebo i provést kontrolu vydatnosti studny. Protože pro tuto kontrolu je nezbytné vyčerpání vody, lze ji spojit s čištěním studny.

Interval čištění záleží na mnoha okolnostech, především na pravidelné údržbě. Obvyklý je interval čištění jednou za 5 až 8 let, ale někdy je potřeba čistit častěji. Rozhoduje technický stav studny a kvalita vody.

Samozřejmostí je kontrola a údržba technického zařízení studny 2 - 4x ročně.

Více k provozu studní: Kontrola studní a kvality vody na jaře

Z OBORU OBNOVITELNÁ ENERGIE:
GEOTERMÁLNÍ ENERGIE A TEPELNÁ ČERPADLA

Tepelné čerpadlo - v poslední době patří i díky svému komfortu snad k nejrozšířenějším zdrojům vytápění využívajícím obnovitelný zdroj energie u nás. Česká republika kromě uhlí neoplývá jinými ložisky fosilních zdrojů energie (plynem, ropou). Tepelná čerpadla jsou tak právě z hlediska soběstačnosti státu velice vhodným a v kombinaci s výrobou energie z jaderných elektráren perspektivním zdrojem. Každý totiž ví, že ke svému provozu pro pohánění kompresoru potřebují i elektrickou energii, kterou spotřebovávají přibližně jednu třetinu svého výkonu. Potřebné teplo odjímají z okolního prostředí ať už vody, vzduchu nebo země a převádějí na vyšší teplotní hladinu.

V oboru obnovitelná energie naleznete nový seriál o tepelných čerpadlech s názvem "Vrty do horninového masivu - zdroj energie pro tepelná čerpadla". Seriál je ve své druhé části zaměřen na u nás doposud téměř nepublikované dimenzování vrtů do horninového masívu.

Z OBORU STAVBA A ENERGIE:
ENERGETICKÝ PRŮKAZ

K 1. červenci nabyl platnost zákon 177/2006 Sb. Jde o novelu zákona 406/2000 Sb., o hospodaření energií. Směrnice č. 91 Evropské unie z roku 2002 totiž ukládá členským státům určité povinnosti, které jsou zapracovány v této novele. Jde o povinnost inspekce kotlů, povinnost inspekce klimatizačních jednotek a o energetické průkazy budov.

Energetické průkazy pro budovy budou platit od roku 2009 Ing. František Plecháč nedávno exkluzivně pro TZB-info na otázku, zda bude Státní energetická inspekce kontrolovat pravdivost údajů uvedených v energetickém průkazu, mimo jiné řekl:

"Ano. Zatím máme zkušenosti s kontrolami energetických auditů, kterých jsme dosud udělali asi tři sta. Máme na to expertní vyhodnocovací systém, který usnadňuje práci inspektora. Musím říct, že narazit na dobře zpracovaný energetický audit je téměř výjimka. Někdy tam jsou i zásadní nedostatky jako špatná výpočtová teplota, špatně uvedená čísla norem, často i důležité věci chybí. Ještě horší než u obytných budov je to u technologií, protože těm rozumí málokdo. Děláme to tak, že zahájíme kontrolu u energetického auditora a řekneme mu, co je špatně. Ať si on sám rozhodne, zda audit dodělá. Většina na naše připomínky přistoupí, dodělá ho a pak ho má dobře. Může se ale stát, že auditor s našimi závěry nesouhlasí a myslí si, že má větší pravdu než my. My pak napíšeme, že audit je špatně, a předáme tento posudek zadavateli, který audit zaplatil. Zadavatel si pak může sehnat soudního znalce a jít s auditorem do sporu, my můžeme zahájit správní řízení o vyškrtnutí auditora ze seznamu. A to radši ani nemluvím o auditech, které se dělají kvůli získání dotace. Pro Státní fond životního prostředí to byly až kriminální činy. Několik případů jsme předali policii a ta došla k závěru, že se vlastně žádná škoda nestala, protože dotyční dotaci nedostali, a odložili to. Přitom šlo o podvody jako hrom."

Celý rozhovor s Ing. Františkem Plecháčem - ředitelem Státní energetické inspekce na portálu TZB-info: Začátek velkých technických změn.

 
 
Reklama