Odborné recenzované články

Technická zařízení budov / od 16.10.2017 do 11.12.2017


zpět na aktuální články       1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  ...   

Práva subjektu údajů podle GDPR – hrozba pro provozovatele kamerových systémů I.

11.12.2017 | JUDr. Alena Kučerová
GDPR posiluje a rozšiřuje právo subjektu údajů na přístup ke shromážděným osobním údajům. K tomu účelu očekává, že správce nebo zpracovatel usnadní jeho výkon a zajistí možnost jeho realizace v přiměřených odstupech.
diskuse: 1 příspěvek, 11.12.2017 08:52

Důsledky nevhodné kombinace trubních materiálů a neupravené oběhové otopné vody

4.12.2017 | Ing. Miroslav Machalec
Je obecně známé, že kombinace nevhodných materiálů a chemického složení otopné vody může způsobit vážné poruchy otopné soustavy. Přesto se stále častěji, vzhledem k absentujícímu dozoru projektanta na stavbě (investor ho neobjedná, protože si myslí, že je drahý a podle dodavatelů i zbytečný) a neodbornému stavebnímu dozoru, objevují případy, které dokumentují porušení dosud platných topenářských zásad, které bylo možné najít. Vznik havárie a finanční škody, je pak zcela zákonitý.
diskuse: 2 příspěvky, poslední 06.12.2017 16:50

Těsnost vzduchotechnického potrubí a potřeba tepla

4.12.2017 | Ing. Vladimíra Linhartová, České vysoké učení technické v Praze, Fakulta stavební, Katedra technických zařízení budov
Efekt vysoce účinné VZT jednotky může být snadno zmařen nežádoucími úniky vzduchu netěsnostmi potrubí před jeho distribucí do obytných místností. Těsnost potrubí společně se všemi komponenty by měla korespondovat s požadavky na VZT jednotky dané platnými předpisy.

Mezinárodní spolupráce na úseku zjišťování příčin vzniku požárů

4.12.2017 | pplk., Mgr. Jakub Škoda, Ministerstvo vnitra, generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR, kpt., Ing. Stanislav Kopecký, Hasičský záchranný sbor Plzeňského kraje
Příspěvek se zabývá problematikou mezinárodní spolupráce na úseku zjišťování příčin vzniku požárů. V dané problematice byla provedena analýza nastavení systému zjišťování příčin vzniku požárů v různých zemích světa. Část práce je následně zaměřena na shrnutí základních přínosů získaných ze zahraničních cest z Nizozemska a Spojených států amerických a jejich možné aplikaci do českého systému zjišťování příčin vzniku požárů, zejm. ve vztahu k vzdělávání vyšetřovatelů požárů v České republice. Příspěvek dále stručně seznamuje s českou stopou při vzniku nové pracovní skupiny CTIF – Fire Investigation Working Group (Pracovní skupina pro vyšetřování požárů) v roce 2016 a jejími vizemi do budoucna.

Vztah potřeby tepla a chladu a velikosti transparentních konstrukcí rodinného domu

27.11.2017 | Ing. Peter Buday, PhD., Ing. Rastislav Ingeli, PhD., katedra KPS, SvF STU Bratislava
Pri navrhovaní budov je potrebná elementárna analýza všetky faktorov, ktoré majú výrazný vplyv na energetickú hospodárnosť. V danom príspevku sa venujeme analýze pomeru transparentných konštrukcií k netransparentným konštrukciám na potrebu tepla na vykurovanie a na potrebu tepla na chladenie.
diskuse: 1 příspěvek, 02.12.2017 21:45

BIOFÍLIA – dizajn, spájajúci život (Bios) a lásku (Philia) k prírode

27.11.2017 | Ing. Katarína Janková, NATURAL SOLUTIONS, s.r.o.
Príroda predstavuje pre ľudí ich prirodzené prostredie, z ktorého sa vyvinuli, a ktorému sa museli prispôsobiť, aby v ňom prežili. Ľudia žili vo vzájomnej súčinnosti s prírodou a vnímali ju všetkými zmyslami od nepamäti. S postupným vývojom ľudstva sa však tento vzťah odcudzoval.
diskuse: 1 příspěvek, 27.11.2017 12:09

Moderní dohledová poplachová a přijímací centra reprezentují víc než jen terminologickou změnu

27.11.2017 | Ing. Miroslav Urban
Před 7 lety nabyla účinnosti první ze tří částí požadavkové normy pro dohledová poplachová a přijímací centra ČSN EN 50518, která začala měnit prostředí pro poskytovatele komplexních služeb dříve označovaných jako služby pultu centralizované ochrany.

Změkčování a odsolování otopné vody, koroze, samoalkalizace

20.11.2017 | Ing. Josef Hodboď, redakce
Požadavky na kvalitu otopné vody rostou s rostoucí technickou úrovní zařízení, ze kterých jsou sestavovány otopné soustavy. Parametry běžné vody jsou proto různými způsoby upravovány, měněny tak, aby se co nejvíce přiblížily požadovanému ideálnímu stavu. Pokud tyto procesy neprobíhají s ohledem na materiálové složení prvků otopných soustav, vznikají škody. A to i v relativně krátké době od uvedení do provozu. Nejčastějšími způsoby změn parametrů vody je přidávání inhibitorů, změkčování vody a odsolování vody.
diskuse: 1 příspěvek, 24.11.2017 13:39
Aktuální evropské trendy v oblasti požárně bezpečnostních zařízení

Aktuální evropské trendy v oblasti požárně bezpečnostních zařízení

20.11.2017 | plk. Ing. Zdeněk Hošek, Ph.D., Ministerstvo vnitra - generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR
Příspěvek je zaměřen na aktuální evropské trendy v oblasti aplikace některých nových a inovovaných druhů požárně bezpečnostních zařízení zamezujících iniciaci vzniku požáru nebo výbuchu a detekčních systémů. Příspěvek se dále zabývá problematikou uvádění těchto stavebních výrobků na trh.
diskuse: 1 příspěvek, 22.11.2017 18:20

Zaniknou open-space?

13.11.2017 | Ing. Dagmar Kopačková, Ph.D., redakce
Otevřené kancelářské prostory, takzvaný open-space, nefungují a v budoucnu je nahradí kanceláře v kavárnách, míní futuroložka British Telecommunications (BT) Nicole Millardová, kterou citoval zpravodajský server The Daily Telegraph.

Vliv obestavby krbové vložky na časový průběh tepelného výkonu

6.11.2017 | Ing. Petr Kubesa, Ing. Jiří Horák, Ph.D., Ing. Kamil Krpec, Ph.D., Ing. František Hopan, Ph.D., VŠB-TU Ostrava, Výzkumné energetické centrum, Břetislav Holešínský, Cech kamnářů ČR, Časopis Vytápění, větrání, instalace
Cílem článku je rozšířit poznatky o chování různých typů lokálních topidel spalujících dřevo z pohledu časového průběhu předávání tepelného výkonu do místnosti. Článek přináší porovnání průběhu výkonu vybraného topeniště – krbové vložky, která byla postupně přestavěna a testována ve formě krbových kamen s/bez akumulačního spalinového výměníku a akumulačního uzavřeného krbu při různém režimu přikládání. V závěru článku jsou naměřené výsledky srovnány s dříve získaným průběhem tepelného výkonu individuálně stavěných kamen.

Sítě pro internet věcí v České republice

6.11.2017 | Ing. Michal Lom, prof. Ing. Ondřej Přibyl, Ph.D.
Tento článek popisuje základní principy Internetu věcí, podrobně se věnuje jednotlivým typům sítí pro Internet věcí v ČR a jejich výhodám a nevýhodám.
diskuse: 2 příspěvky, poslední 06.11.2017 19:41

Model optimalizácie prevádzky udržateľných budov aplikáciou facility managementu

6.11.2017 | doc. Ing. Viera Somorová, PhD., Katedra technológie stavieb Stavebná fakulta STU BA
Aplikácia facility managementu do technickej správy spolu s manažmentom kvality PDCA umožňuje vytvoriť optimálnu prevádzku a dosiahnuť tak multiplikačný efekt energetickej efektívnosti udržateľných budov.

Neobnovitelná primární energie

30.10.2017 | Ing. Jiří Novotný, Ústav techniky prostředí, Fakulta strojní, ČVUT v Praze, doc. Ing. Tomáš Matuška, Ph.D., Univerzitní centrum energeticky efektivních budov, ČVUT v Praze
Hodnocení energetické náročnosti budovy se provádí také z pohledu potřeby neobnovitelné primární energie. Běžný laik pravděpodobně vůbec netuší, co tento údaj znamená. Přitom potřeba neobnovitelné primární energie zásadně ovlivňuje projekční návrh zdrojů energie pro vytápění, chlazení, přípravu teplé vody apod. pro danou konkrétní budovu. Potřeba neobnovitelné primární energie je jedním ze tří hlavních ukazatelů energetické náročnosti budovy, a pokud je vyhodnocena jako příliš velká, tak budova nemůže být zkolaudována.
diskuse: 9 příspěvků, poslední 08.11.2017 14:31

Radioaktivita ve vodách a nový Atomový zákon

30.10.2017 | Ing. Jindřich Kotas, technolog a chemik ve společnosti Euroclean
Od 1.1.2017 je účinná nová verze Atomového zákona. Starý zákon 18/1997 byl nahrazen novým zákonem 263/2016. Důvodem vzniku nové verze je sjednocení s legislativou Evropské unie a Evropského společenství pro atomovou energii, konkrétně se směrnicemi rady 2013/51 a 2013/59. Kromě vlastního Atomového zákona vznikly také nové verze prováděcích předpisů (17 vyhlášek a 2 nařízení vlády) a zavedly se změny ve 13 jiných zákonech.

Vliv flexibility práce na produktivitu a kvalitu života

30.10.2017 | Ing. Zdeněk Čežík, konzultant managementu a pracovních procesů
Tento článek čerpá z průzkumu zveřejněného ve FlexJobs 5th Annual Super Survey, kde klíčovým poselstvím nejen pro zaměstnavatele a projektanty kancelářských ploch je, že flexibilita práce je u 80 % respondentů tohoto průzkumu uváděna jako nejdůležitější faktor ve spojení s pracovním místem.

Nízkotuhnoucí kapaliny pro otopné soustavy

23.10.2017 | Ing. Jiří Matějček, CSc.
Otopné soustavy, soustavy solární, primární okruhy tepelných čerpadel aj. mohou být instalovány v prostředí, nebo případně mohou být vystaveny provozním podmínkám, kdy musí být zaručena jejich funkce i při teplotně podnulových podmínkách. V takovém případě nelze k přenosu tepelné energie použít čistou vodu. Používají se tzv. nízkotuhnoucí (nemrznoucí) kapaliny tvořené směsí vody a další látky, které snižují výsledný bod tuhnutí do záporných teplot.
diskuse: 1 příspěvek, 23.10.2017 21:25
Ing. Milan Hampl, prezident IFMA CZ

Motto Týdne Facility managementu 2017 zní „Služby a lidé“ s podtitulem Služby 4.0

23.10.2017 | IFMA CZ
Podíváme-li se na člověka (lidi) pohledem ekonoma, zjišťujeme, že lidé (zaměstnanci) tvoří zvláštní část kapitálu. Jedná se o významnou a velice drahou část kapitálu, zbytečně vysoko u nás zdaněnou, avšak také značně rozhodující o úspěchu či neúspěchu podnikání.

Jaké parametry musí splnit kamna, krbové vložky a sporáky na tuhá paliva? Legislativa v ČR a Evropě – stav v roce 2017

16.10.2017 | Ing. Jiří Horák, Ph.D., Ing. Lubomír Martiník, Ing. Kamil Krpec, Ph.D., Ing. Petr Kubesa, VŠB-TU Ostrava, Výzkumné energetické centrum, Ing. Jiří Dvořák, Milan Holomek, Ing. Stanislav Buchta, Strojírenský zkušební ústav, s.p., BRNO, www.szutest.cz
Protože při spalování tuhých paliv v lokálních topidlech pro vytápění domácností dochází k emitování znečišťujících látek, jsou v zemích EU přijímány zpřísňující požadavky na emise a účinnost. Tyto požadavky jsou cíleny hlavně na výrobce či dovozce spalovacího zařízení, kteří musí prokázat jejich splnění při uvedení na trh. Článek přináší přehled platných a plánovaných požadavků a porovnává je.

Zdravotní bezpečnost výrobků pro styk s pitnou vodou (současné požadavky v ČR)

16.10.2017 | MUDr. František Kožíšek, CSc.
Dovozci výrobků se často ptají, zda jim může k ověření sloužit nějaký zahraniční atest. Samotný atest nikoliv. V současné době by mohl postačit i zahraniční protokol o výluhovém testu, ale muselo by být z něho patrné, že je svým provedením shodný s testem uvedeným ve vyhlášce č. 409/2005 Sb.
zpět na aktuální články       1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  ...   

Projekty 2017

 
 

Aktuální články na ESTAV.czŘSD dnes zahájí stavbu dalších úseků D6 na RakovnickuZměny pro stavebníka rodinného domu po novele stavebního zákona od ledna 2018Město pro kaktusy: Budova na místě staré skládky využívá průhledné fotovoltaické skloCeny nemovitostí: Rodinné domy zdražují rychleji než byty