Odborné recenzované články

Technická zařízení budov / od 17.10.2016 do 28.11.2016


zpět na aktuální články       ...  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  ...   

Ostrovní systémy – aneb jak řešit vodu v lokalitách bez veřejných sítí – část II.

28.11.2016 | Ing. Karel Plotěný, Ing. Jan Vacek, ASIO, spol. s r.o.
Existuje z hlediska hydrogeologického řada lokalit nevhodných pro výstavbu – není kam vypouštět a zastavěním nevhodného území se vytvoří bariéry v odtoku srážkových vod z lokality. Pak je jediným řešením minimalizace odtoku.

Omezení spalování hnědého uhlí v malých zdrojích tepla ve vládních dokumentech

28.11.2016 | Ing. Zdeněk Lyčka
Článek popisuje úlohu uhlí v segmentu malých zdrojů tepla pro domácnosti. Podpora kotlů spalujících hnědé uhlí v rámci evropských dotací je v plném proudu, ale mnoho z těchto kotlů nevyhovělo požadavkům Evropské komise. Na druhou stranu chce Česká republika v dohledné budoucnosti významně chce snížit spalování hnědého uhlí v malých kotlích. Řeč je o českém antifosilním zákoně a nejen o něm.
diskuse: 78 příspěvků, poslední 15.05.2017 22:52

Nekvalita jako funkce ztráty informací

28.11.2016 | Ing. Jaroslav Synek, Katedra technologie staveb, Stavební fakulta ČVUT v Praze
Příspěvek se zabývá významem informací, jejich zpracování a ztrát v průběhu výstavbového projektu, pro výslednou kvalitu staveb. Uvádí statistiky příčin poruch, ztrátové funkce a možná východiska.
diskuse: 1 příspěvek, 02.12.2016 10:34

Výměny plynových atmosférických kotlů za kondenzační, úspornější a ekologičtější– část 1.

21.11.2016 | Ing. Pavel Kvasnička, Bosch Termotechnika s.r.o. - obchodní divize JUNKERS, Ing. Michal Kabrhel, ČVUT v Praze, Stavební fakulta, katedra TZB
Se zavedením přísnějších předpisů Ekodesign pro výrobky spojené se spotřebou a produkcí energie, souvisí plynulý přechod na používání plynových kondenzačních kotlů. V praxi se při výměnách starých kotlů setkáváme s nesprávným výkladem a představami o přínosech kondenzačních kotlů. V článku je proto posouzen vliv kondenzace teoreticky i měřením a jsou uvedeny odpovědi na některé praktické otázky.

Historie, současnost a budoucnost požadavků na větrání škol

21.11.2016 | doc. Ing. Vladimír Zmrhal, Ph.D., ČVUT v Praze, Fakulta strojní, Ústav techniky prostředí
Příspěvek stručně mapuje historii požadavků na větrání škol, zamýšlí se nad současným zněním právních předpisů, které mají přímý vztah k dané problematice a opatrně vyhlíží předpisy budoucí.
diskuse: 1 příspěvek, 21.11.2016 10:17

Zpětné získávání tepla v oblasti přípravy teplé vody

21.11.2016 | Ing. Roman Vavřička, Ph.D., ČVUT v Praze, Fakulta strojní, Ústav techniky prostředí, doc. Ing. Tomáš Matuška, Ph.D., Univerzitní centrum energeticky efektivních budov, ČVUT v Praze, Časopis Vytápění, větrání, instalace
Článek se zabývá možnostmi využití tepla z odpadní vody odtékající z připojovacího potrubí zařizovacích předmětů domu. V první části jsou popsány základní možnosti místního zpětného získávání tepla (rekuperace) používané zejména ve sprchách nebo sprchových koutech. Teoretický rozbor účinnosti a souvisejících dosažitelných úspor je podpořen experimentálním měřením vybraného typu rekuperačního výměníku. Vyhodnocení měření je porovnáno s klasifikací podle Passive House Institute. Kromě efektivity a úspory tepla dosažené nasazením rekuperačního výměníku je stanovena i ekonomická návratnost konkrétního výměníku při různých okrajových podmínkách.

Outsourcing - výběrové řízení z pohledu klienta

21.11.2016 | doc. Ing. Viera Somorová, PhD., Katedra technológie stavieb Stavebná fakulta STU BA
Klient a poskytovateľ služieb facility managementu musia tvoriť dokonale zohraný tím, ktorý na jednej strane spolupracuje a na druhej strane je náročný na kvalitu práce svojho partnera.

Ostrovní systémy – aneb jak řešit vodu v lokalitách bez veřejných sítí – část I.

14.11.2016 | Ing. Karel Plotěný, Ing. Jan Vacek, ASIO, spol. s r.o.
Stále častěji se v praxi setkáváme s lokalitami, které nejsou napojeny na veřejné sítě a je třeba je řešit individuálně. Zároveň přibývá i technických řešení umožňujících se s tímto úkolem vypořádat co nejefektivněji a s přihlédnutím k individuálním požadavkům. Rozsah řešení pak odpovídá potřebě – od malých úspor ve spotřebě až po totální náhradu pitné vody, od využití šedých vod na splachování až po jejich úplnou recyklaci.

Nežádoucí látky vznikající při zplyňování

14.11.2016 | Ing. Pavel Friedel, Ing. Václav Peer, VŠB – TU Ostrava, Výzkumné energetické centrum
Článek popisuje vznik různých typů nečistot (tuhé, kapalné a plynné) při zplyňování tuhých paliv. V každém typu reaktoru vzniká různé množství nečistot s různým složením. V tomto článku přiblížíme vznik a chemické složení nečistot.
diskuse: 7 příspěvků, poslední 24.11.2016 06:51

Vplyv aktívnej tepelnej ochrany na tepelné toky a interiérovú povrchovú teplotu

7.11.2016 | Ing. Martin Šimko, Slovenská technická univerzita v Batislave
Príspevok pojednáva o stavebno-energetických systémoch s aktívnou tepelnou ochranou (ATO), o spôsobe šírenia tepla, o akumulačnej schopnosti, o optimalizácii príslušnej hrúbky tepelnej izolácie a rozostupu rúrok. Rozhodnutie pre výskum vyplýva z možnosti aplikácie ATO na bytové domy so železobetónovými obvodovými stenami.
diskuse: 1 příspěvek, 07.11.2016 07:45

Škodliviny ve vnitřním prostředí – radon v ovzduší domů a bytů

7.11.2016 | MUDr. Ariana Lajčíková, CSc.
Člověk tráví většinu života v uzavřeném prostředí domů a bytů. Zatímco venku se škodliviny vzdušnou masou ředí, ve vnitřním prostředí se mohou koncentrovat. Toto nebezpečí stoupá po instalaci těsných oken a zateplení fasády. Jednou z významných, život ohrožujících škodlivin je radon v ovzduší.

Větrné elektrárny VII. – Jak se staví větrná elektrárna

7.11.2016 | Břetislav Koč
Stavba větrné elektrárny je v porovnání s jinými typy elektráren poměrně rychlá a jednoduchá. I tak má svá zjevná specifika, která se projevují nejen v samotné stavbě a v transportu jednotlivých dílů, ale i v délce povolovacího procesu v poměru k době stavby. Sedmý díl seriálu přibližuje, jak se staví větrná elektrárna.
diskuse: 1 příspěvek, 10.12.2016 10:47

Využití facility managementu ve veřejné správě v České republice

7.11.2016 | PhDr. Mgr. Dagmar Hrabincová, Doc. Ing. Alena Tichá, Ph.D, Vysoké učení technické v Brně Fakulta stavební
Článek je zaměřen na problematiku evidence majetku veřejné správy, tedy jak státních institucí, tak i orgánů územní samosprávy. Přitom je především orientován na evidenci a správu majetku obcí a dobrovolných svazků obcí.
Konference „20 let prevence kriminality v ČR“, foto redakce TZB-info

V Praze se uskutečnila mezinárodní konference „20 let prevence kriminality v ČR“

6.11.2016 | Michal Randa, redakce
Tématem letošního ročníku, který završil období předchozí Strategie prevence kriminality v České republice na léta 2012 až 2015, bylo „Bezpečné město – naše společná věc“. Oceněné nejlepší preventivní projetky jsou z Ostravy, Kolína a Brna.

Vyřešení energetické účinnosti vytápění je na světě

31.10.2016 | Jiří V. Ráž, DiS.
Závazek ČR, do roku 2020 zvýšit energetickou účinnost vytápění o 20 %, znamená ve stejném poměru zvýšit úspory tepla bez poklesu vnitřní teploty. Poprvé se tím požaduje dosáhnout skutečných úspor tepla, nikoliv jen snížení úrovně vytápění uživateli bytů ve smyslu jejich ekonomického chování. Uživatelé soustav mohou vnitřní teploty místností snižovat, ale zvýšení energetické účinnosti vytápění se tím nedosahuje. Článek informuje o řešení pro všechny zateplené i nezateplené budovy.

Příprava teplé vody v obytných budovách

31.10.2016 | Ing. Roman Vavřička, Ph.D., ČVUT v Praze, Fakulta strojní, Ústav techniky prostředí, Univerzitní centrum energeticky efektivních budov, ČVUT v Praze, Bc. Matěj Mazur, ČVUT v Praze, Fakulta strojní, Ústav techniky prostředí
Článek popisuje požadavky na přípravu teplé vody v bytových domech. Zabývá se jednak určením potřeby teplé vody v závislosti na typu objektu, profilem odběru teplé vody v bytových domech a třemi základními metodami pro navrhování zásobníku teplé vody a tepelného výkonu zařízení na přípravu teplé vody.
diskuse: 6 příspěvků, poslední 02.11.2016 17:32

Požární ochrana památkových objektů z hlediska požární bezpečnosti staveb

31.10.2016 | Eva Polatová, bezpečnostní ředitelka, Národní památkový ústav
V následujících řádcích naleznete některá témata obsažená v metodice požární ochrany památkových objektů. Mezi ně patří protipožární nátěry, rozdělení objektu do požárních úseků a půdní prostory a střechy.

Kotel s průtokovou přípravou vody a byt s malou potřebou tepla – část 3.

24.10.2016 | Ing. Josef Hodboď, redakce
Otázka zní: Je nebo není vhodný plynový kondenzační kotel s průtokovou přípravou teplé vody vyžadující výkon 24 kW do bytu s malou tepelnou ztrátou? Protože za daných podmínek bude po celou dobu vytápění, nebo její velkou část, cyklovat. Jak negativně se cyklování projeví na účtu za zemní plyn?
diskuse: 4 příspěvky, poslední 03.11.2016 22:11

Legislativní požadavky v oblasti přípravy teplé vody

24.10.2016 | Ing. Anna Bradáčová
Legislativní požadavky na přípravu TV zohledňují odlišná, v důsledku někdy protichůdná kritéria. Za otázku stojí, zda není nadhodnocená požadovaná teplota teploty (50 až 55 °C). Zdá se, že ve fázi návrhu potřeby TV je vhodnější vycházet z ČSN EN 15316-3, která lépe reflektuje vyhl. č. 120/2011 Sb.
diskuse: 1 příspěvek, 24.10.2016 14:58

Kotel s průtokovou přípravou vody a byt s malou potřebou tepla – část 2.

17.10.2016 | Ing. Josef Hodboď, redakce
Otázka zní: Je nebo není vhodný plynový kondenzační kotel s průtokovou přípravou teplé vody vyžadující výkon 24 kW do bytu s malou tepelnou ztrátou? Protože za daných podmínek bude po celou dobu vytápění, nebo její velkou část, cyklovat. Jak negativně se cyklování projeví na účtu za zemní plyn?
diskuse: 1 příspěvek, 18.10.2016 13:18
zpět na aktuální články       ...  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  ...   

Projekty 2017

 
 

Aktuální články na ESTAV.czZměny pro stavebníka rodinného domu po novele stavebního zákona od ledna 2018Město pro kaktusy: Budova na místě staré skládky využívá průhledné fotovoltaické skloCeny nemovitostí: Rodinné domy zdražují rychleji než bytyCentral Group: Nová možnost financování, která pomáhá řešit dostupnost bydlení