Odborné recenzované články

Technická zařízení budov / od 13.1.2014 do 24.2.2014


zpět na aktuální články       ...  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  ...   

Facility management

Komplexní audit Facility Managementu cesta k efektivitě II.

24.2.2014 | Ing. Zuzana Holubová, ČVUT v Praze, Fakulta stavební
V předešlém článku byly prezentovány závěry z literatury a veřejného průzkumu, toto pokračování je zaměřené na představení nového pilotního modelu auditu Facility Managementu. Článek obsahuje výstupy, které budou součástí disertační práce autorky „Model Auditu Facility Managementu“.
Ohřívání studených rukou nad topením

Analýza neurčitosti vnútornej teploty výpočtu potreby tepla na vykurovanie

17.2.2014 | Ing. Pavol Hrebík, PhD., Fakulta stavebná, Slovenská technická univerzita, Ing. Peter Matiašovský, PhD., Slovenská Akademia Vied v Bratislave
Neurčitosť vstupných parametrov náhodného správania obyvateľov: vnútorná teplota, vnútorné tepelné zisky, intenzita výmeny vzduchu vstupujú do výpočtu normalizovaným hodnotením EHB. Analýza týchto parametrov je spresnená pomocou prevádzkovým hodnotením.

Hybridní ventilace – 1. část

17.2.2014 | W. F. de Gids, prof. Ing. Miroslav Jícha, CSc.
Pro nejbližší budoucnost se nejperspektivnějšími technologiemi v oboru větrání dle očekávání odborníků stanou systémy založené na principech řízeného hybridního větrání. Je to dáno tím, že možnosti dalšího vývoje a zlepšování systémů ryze nuceného nebo přirozeného větrání v oblastech úspory energií a kvality vnitřního prostředí již dosahují svých limitů.
diskuse: 1 příspěvek, 18.02.2014 11:20

Meze růstu a jejich dezinterpretace

17.2.2014 | Ing. Bronislav Bechník, Ph.D.
Klíčová sdělení publikace Meze růstu jsou často dezinterpretována. Například vstupní předpoklady modelu World3 jsou vydávány za prognózy. Z modelových scénářů jsou vybírány jen některé, a ty jsou pak označovány za předpovědi katastrofy.
diskuse: 5 příspěvků, poslední 03.03.2014 08:41
Stavba železobetonového skeletu s jeřábem

Společná odpovědnost zhotovitele, subdodavatelů a dalších subjektů za vady stavby (IV)

17.2.2014 | Mgr. Mikuláš Vargic, Advokátní kancelář Šikola a partneři, člen konsorcia Frank Bold
Nový občanský zákoník zavádí speciální úpravu odpovědnosti za vady stavby. V určitých případech je spolu se zhotovitelem společně a nerozdílně odpovědný také jeho subdodavatel, technický dozor investora nebo autor stavební dokumentace. Článek rozebírá možné praktické problémy s uplatňováním této úpravy.

Ocelový nebo litinový automatický kotel

10.2.2014 | Ing. Zdeněk Lyčka
V poslední době výrazně vzrostl zájem o malé automatické teplovodní kotle na pevná paliva pro vytápění domácností. Nebývale narostl počet nových automatických kotlů s litinovým výměníkem, a mezi veřejností se tak „rozhořel“ spor o to, co je výhodnější. Zda Ocel nebo Litina.
diskuse: 1 příspěvek, 10.02.2014 07:25

Nový způsob navrhování vnitřních vodovodů

10.2.2014 | Claudia Agudelo-Vera, Ilse Pieterse-Quirijns, Mirjam Blokker, KWR Výzkumný ústav vodního cyklu, Nizozemsko, Will Scheffer, Pracovník REHVA - TVVL, Expertní skupina pro sanitární metody, Nizozemsko
Pomocí modelu SIMDEUM lze simulovat denní vzorce spotřeby studené i teplé vody ve specifických nerezidenčních budovách. Model předpovídá dobře denní vzorce spotřeby studené i teplé vody. Tímto návrhem lze významně snížit objem vody v potrubí i v místě přípravy teplé vody a tím dosáhnout úspor energie a omezit hygienická rizika.
Facility managers

Prvá čásť európskej normy 15 221-1 Facility management „Termíny a definície“

10.2.2014 | doc. Ing. Viera Somorová, PhD., Stavebná fakulta STU Bratislava
Cieľom prvej časti normy je definovanie jednotnej terminológie v oblasti facility managementu, ako i vyjasnenie hlavných a podporných činností organizácie.
Za účelom stanovenia spoločného jazyka v časti Termíny a definície je norma zameraná na definovanie základných funkcií facility managementu a definovanie relevantných termínov, ktoré sú potrebné na pochopenie kontextu normy.
Kominík

Revize spalinových cest v teorii a praxi

3.2.2014 | Ing. Waltr Sodomka
Revize spalinových cest je neopominutelnou součástí uvádění spotřebičů do provozu. Mezi veřejností, a to i odbornou, jsou dosud zakořeněny informace, které vychází ze staších předpisů a neodpovídají současnému stavu. Článek nezaujatě komentuje hlavní předpisy, které s revizí spalinových cest souvisí.
diskuse: 3 příspěvky, poslední 04.02.2014 23:03
plamen plynového hořáku

Účinnost plynových kotlů při cyklování

3.2.2014 | Ing. Vladimír Valenta
V příspěvku je uvedeno odvození výpočtových vztahů pro stanovení skutečné provozní účinnosti plynových nástěnných kotlů s jednostupňovým atmosférickým hořákem pro případy, kdy i jejich nejnižší nastavitelné tepelné výkony jsou několikanásobně vyšší, než potřebný jmenovitý tepelný výkon pro vytápění. Potom při provozu kotlů dochází k jejich cyklování, a tím i ke snížení provozní účinnosti.
diskuse: 8 příspěvků, poslední 28.02.2014 19:28
paragraf

Proč je zapotřebí být při uzavírání smluv podle nového občanského zákoníku opatrný (III)

3.2.2014 | Mgr. Tomáš Jungwirth, Mgr. Pavel Doucha, Advokátní kancelář Šikola a partneři, člen konsorcia Frank Bold
Jednání o uzavření smlouvy je podle nového Občanského zákoníku nutno věnovat zvýšenou pozornost. Zákon zakazuje jednání „na oko“ a upravuje důsledky bezdůvodného ukončení jednání o uzavření smlouvy a vzájemné informační povinnosti smluvních stran a rozšiřuje ochranu poskytnutých důvěrných informací. Smlouva může být navíc uzavřena způsobem a v situacích, které předchozí zákon neumožňoval.

Měření povrchové teploty podlahových krytin při podlahovém vytápění a výpočet měrného tepelného toku podlahy

27.1.2014 | Ing. Iva Ambrožová, Ing. Petr Horák, Ph.D.
Článek se zabývá měřením povrchové teploty šesti podlahových krytin při podlahovém vytápění, výpočtu měrného tepelného toku podlahy dle metodiky normy ČSN EN 1264 a porovnáním získaných hodnot.
diskuse: 13 příspěvků, poslední 17.03.2014 16:44

Návrh hodnocení technických ukazatelů pro stokové systémy

27.1.2014 | Bc. Eliška Kudrnová, Vysoké učení technické v Brně, Fakulta stavební, Ústav vodního hospodářství obcí, Ing. Petr Hluštík, Ph.D., Vysoké učení technické v Brně, Fakulta stavební, Ústav technických zařízení budov
Městské odvodnění patří mezi nejdražší a projekčně nejsložitější stavby městské infrastruktury. Proto je jejich hospodárný návrh neustále středem pozornosti. V článku je zajímavý návrh technických ukazatelů hodnocení tradičních a alternativních způsobů odkanalizování.
Facility management

Komplexní audit Facility Managementu – cesta k efektivitě I.

27.1.2014 | Ing. Zuzana Holubová, ČVUT v Praze, Fakulta stavební
Článek obsahuje výstupy, které budou součástí disertační práce autorky „Model Auditu Facility Managementu“, a zabývá se otázkou existence komplexního auditu Facility Managementu (dále jen FMA). Studie česky psané literatury a literatury zahraniční, neprokázala existenci modelu auditu FM.
Odečty tepla

Fatální omyly novely vyhlášky č. 372/2001 Sb.

20.1.2014 | Ing. Otakar Klokočník
Dne 31. 7. 2013 schválil ministr MMR návrh novely vyhlášky č. 372/2001 Sb., kterou se stanoví pravidla pro rozúčtování nákladů na tepelnou energii na vytápění a nákladů na poskytování teplé užitkové vody mezi konečné spotřebitele. Podle platných pravidel byl návrh postoupen k projednání pracovním komisím Legislativní rady vlády.
diskuse: 19 příspěvků, poslední 14.02.2014 10:05
plynový kotel

Dimenzování vzduchospalinové cesty kotelen

20.1.2014 | Ing. Vladimír Valenta
Pro provoz plynových kotlů je třeba zajistit přívod spalovacího vzduchu a v kotelně musí být také zajištěno dostatečné větrání prostoru. Zde budou uvedeny vztahy pro určování průtoku spalovacího i větracího vzduchu pro plynové kotle typu B a v závěru i pro uhelné kotle.

Optimální osvětlení bez kompromisů

20.1.2014 | Ing. Aleš Pék, Univerzita Pardubice
Článek pojednává o problému, před který je mnohý facility manažer postaven, změnu osvětlení v daných prostorech použitím kombinace moderních technologií. Změna osvětlení byla provedena ve výškovém objektu Univerzity Pardubice.
diskuse: 1 příspěvek, 20.01.2014 23:05

Metodický přístup k testování krbových kamen v ČR a v zahraničí – 2. část

13.1.2014 | Ing. Petr Kubesa, Ing. Jiří Horák, Ph.D., Ing. František Hopan, Ph.D., Ing. Kamil Krpec, Ph.D., VŠB, TU Ostrava, Výzkumné energetické centrum, Ing. Lubomír Martiník
Krbová kamna představují vítaný doplňkový a často i hlavní zdroj tepla pro rodinné domy nebo rekreační objekty během chladného období. Cílem tohoto článku je přiblížit čtenáři testování, přesněji řečeno proces certifikace výrobku v notifikované zkušební laboratoři.

Možnosti sanace velkých profilů stokových sítí

13.1.2014 | Bc. Karolína Škařupová, doc. Ing. Jaroslav Raclavský, Ph.D., Vysoké učení technické v Brně, Fakulta stavební, Ústav vodního hospodářství obcí
Volba vhodné bezvýkopové technologie je nejdůležitější částí návrhu. Výběr začíná kategorizací vzniklých škod v stokové síti a pokračuje kategorizací vhodných disponibilních bezvýkopových technologií. V příkladu byly nejdůležitějšími posuzovacími kritérii cena, životnost provedené sanace a vliv na životní prostředí.
Facility management

FM Market v České republice

13.1.2014 | Ing. Štěpánka Michálková, ČVUT v Praze, Fakulta stavební
Příspěvek se zabývá situací trhu Facility managementu v České republice. Sleduje současnou velikost externího trhu FM a potenciální velikost externího trhu FM, omezení trhu z pohledu poskytovatele a klienta, růstové segmenty a další vybrané finanční i nefinanční ukazatele.
zpět na aktuální články       ...  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  ...