Odborné recenzované články

Technická zařízení budov / od 19.10.2015 do 30.11.2015


zpět na aktuální články       ...  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  ...   

Hodnocení dřevního materiálu z hlediska sklonu k samovznícení

30.11.2015 | Ing. Michaela Perďochová, Ph.D., VŠB - TU Ostrava, Fakulta bezpečnostního inženýrství
K samovznícení biopaliv dochází zejména při jejich skladování ve velkých hromadách. Tento článek se zabývá náchylností k samovznícení a vlivem vlhkosti na teplotu samovznícení dřevní štěpky podle normy EN 15188. Uvedené poznatky lze použít pro stanovení bezpečných podmínek pro skladování dřevní hmoty a volbu bezpečnostních opatření.

Pohledem projektanta: aktivní jímače ano či ne?

30.11.2015 | Ing. Jan Hlavatý
Je možné navrhovat, osazovat a povolovat aktivní jímače před bleskem? Zásadním problémem v této oblasti je neexistence příslušné harmonizované technické normy nebo české technické normy.

Úspory tepla a energetická účinnost v sídlištích s CZT

30.11.2015 | Jiří V. Ráž, DiS.
Článek analyzuje příčiny, kvůli kterým se odběratelé odpojují od CZT, a nabízí nejlevnější řešení problémů při skutečném zvýšení energetické účinnosti, ke kterému jsme se v EU zavázali (20-20-20)

Řízení čtvrthodinového maxima

30.11.2015 | Ing. Jan Vidim
Cílem distributora elektrické energie je mít na straně zákazníků pokud možno konstantní odběr. Při správném rozdělení odpínatelných spotřebičů do skupin je možné původní nasmlouvanou hodnotu čtvrthodinového maxima snížit, a tím ušetřit na paušálních platbách. Regulátor čtvrthodinového maxima si tak na sebe může v krátké době vydělat.

Technologie čištění teplosměnných ploch pulzním ofukováním

23.11.2015 | Ing. Jan Koloničný, Ph.D., Ing. David Kupka, Ph.D., VŠB, TU Ostrava, Výzkumné enegetické centrum
Článek ve stručnosti představuje zařízení pro čištění vnitřních teplosměnných ploch teplovodních kotlů menších výkonů určených pro domácnosti a menší komerční provozy. Technologie byla vyvinuta a provozně odzkoušena na Výzkumném energetickém centru při VŠB-TU Ostrava.

Využití fotokatalytického jevu TiO2

23.11.2015 | RNDr. Bohumil Kotlík, Ph.D., Mgr. Lenka Škrabalová, Státní zdravotní ústav Praha, Centrum hygieny práce a pracovního lékařství, Mgr. Lenka Šubčíková, Státní zdravotní ústav Praha, Centrum zdraví a životního prostředí
Článek představuje souhrn aktuálních znalostí o fotokatalytickém jevu na povrchu nanočástic TiO2, review publikovaných sdělení o jejich známých a potenciálních zdravotních účincích, o biocidním působení i o možném využití v oblastí zlepšení kvality životního prostředí. Součástí je i přehledná diskuze reklamních tvrzení producentů nátěrů obsahujících nanočástice TiO2.
diskuse: 4 příspěvky, poslední 02.12.2015 12:38

Dotace na výměnu starých olověných rozvodů i v roce 2016

23.11.2015 | Ing. Dagmar Kopačková, Ph.D., redakce
Až 20 000 Kč mohou získat žadatelé o dotace na výměnu starých olověných rozvodů, které poskytuje MMR ČR v programu podpory bydlení pro rok 2016. Cílem podpory je snížení obsahu olova v pitné vodě.

Úvod do regulačních jednotek (DDC) v budovách

23.11.2015 | Ing. Michal Lom
Článek pojednává o regulačních jednotkách, které se využívají v systémech automatizace budov a které patří do skupiny tzv. DDC (Direct Digital Control) systémů. Tyto regulátory se nejčastěji používají pro řízení systémů topení, ventilace a klimatizace.

Jaká je budoucnost CZT – 2. část

23.11.2015 | Ing. Jan Blažíček, redakce
Na problémech CZT se podílejí do jisté míry odběratelé, dodavatelé i stát. Ale zatímco odběratelé a dodavatelé jsou víceméně ve vleku událostí, stát je tím, kdo bude o dalším úspěchu či neúspěchu odvětví svými kroky rozhodovat. A v této své roli zatím selhává.
diskuse: 24 příspěvků, poslední 04.12.2015 17:27

Optimalizace nákladů životního cyklu rodinného domu z pohledu facility managementu

23.11.2015 | doc. Ing. Alena Tichá, Ph.D, Ing. Michal Prak, Vysoké učení technické v Brně Fakulta stavební
Článek se zaměřuje se na cenu a náklady stavebního díla z pohledu uživatele. Přesněji řečeno představuje možnosti budoucího uživatele ovlivňovat náklady a cenu stavebního objektu během jeho životního cyklu. Zároveň bude využito činností a znalostí facility managementu.
diskuse: 5 příspěvků, poslední 13.12.2015 10:13

Větrné elektrárny I. – Historie do roku 1975

16.11.2015 | Břetislav Koč
Článek nás provede historií větrných elektráren od prvních pokusů s větrníky přes nové typy rotorů a nárůst výkonu až po první větrné elektrárny v České republice.

Jaká je budoucnost CZT – 1. část

16.11.2015 | Ing. Jan Blažíček, redakce
Množství tepla spotřebovávané domácnostmi za účelem vytápění bude stále klesat. Příčin tohoto trendu lze identifikovat více, nicméně všechny mají jeden společný znak – rostoucí cenu tepla. Ta roste jednak z důvodu zdražování vstupů (suroviny, technologie, práce), jednak v důsledku snižující se spotřeby tepla (změna klimatu, úsporná opatření).
diskuse: 55 příspěvků, poslední 02.01.2016 20:29

Nejstarší fotovoltaická elektrárna v České republice

15.11.2015 | Ing. Josef Hylský, Ing. Dávid Strachala, Doc. Ing. Jiří Vaněk, Ph.D.
Je analyzováno stárnutí modulů fotovoltaické elektrárny v Dukovanech. V práci je porovnávána jak výroba elektrické energie v jednotlivých letech, tak pokles hodnot maximálního výkonu fotovoltaického modulu od hodnot udávaných výrobcem a rovněž jsou zde popsány zjištěné defekty na vybraných modulech

Vyhodnocení otopného období 2014/2015 v Praze

9.11.2015 | Ing. Ladislav Tintěra
Základní charakteristikou potřeby tepla pro vytápění je 2803 D°(19) denostupňů, tedy potřeba tepla značně nižší, než dlouhodobý průměr 3227 D°(19). V novém miléniu, od roku 2000, jde o druhý nejnižší počet denostupňů za otopné období.

Reflexní a termoreflexní fólie v podlahové otopné ploše

2.11.2015 | prof. Ing. Jiří Bašta, Ph.D.
V dnešních systémech se často využívá i reflexní či termoreflexní fólie. Pokusme se v následujícím textu zaměřit na fyzikální podstatu děje a uvést některé hodnoty získané experimentálně. Zajímala nás úspora tepla, rozdíly v tepelných výkonech a tepelný náběh obou variant podlahových otopných ploch.
diskuse: 9 příspěvků, poslední 08.11.2015 10:57

Zkoušení tepelných čerpadel pro přípravu teplé vody

2.11.2015 | Ing. Jan Sedlář, ČVUT v Praze Univerzitní centrum energeticky efektivních budov
Článek se podrobněji věnuje tématu zkoušení tepelných čerpadel pro přípravu teplé vody podle ČSN EN 16147. Výsledky zkoušek slouží jako hlavní podklad pro štítkování tepelných čerpadel pro přípravu teplé vody, případně i kombinovaných tepelných čerpadel pro vytápění a přípravu teplé vody.

Přijetím závazku zvýšit energetickou účinnost o 20 % si EU, zdá se, ukrojila příliš velký krajíc…

2.11.2015 | Ing. Jan Blažíček, redakce
S požadavkem na zvyšování energetické účinnosti se poslední dobou setkáváme prakticky na každém kroku. Smyslem tohoto nařízení je vyvolat takové změny ve společnosti a v energetice, aby se do roku 2020 zvýšila energetická účinnost o 20 %. Mezi nejvýznamnější oblasti z hlediska spotřeby energie přitom patří vytápění staveb.
diskuse: 13 příspěvků, poslední 09.11.2015 13:59

Zkoušení tepelných čerpadel pro vytápění

26.10.2015 | Ing. Jan Sedlář, ČVUT v Praze Univerzitní centrum energeticky efektivních budov
Příspěvek popisuje metodiku zkoušení tepelných čerpadel pro vytápění podle v současnosti platných norem ČSN EN 14511 a ČSN EN 14825. Jsou zde popsány zkušební podmínky a metody pro měření výkonových parametrů a efektivity tepelných čerpadel. Pozornost je věnována i provozním testům.
diskuse: 2 příspěvky, poslední 26.10.2015 13:47

Pravidelné revize a kontroly technických zařízení v bytových domech

26.10.2015 | Tomáš Krempaský, RevizeKontroly.cz
Pro majitele bytových domů a jejich nájemníků vyplývá z platné legislativy zajištění provádění některých činností na technických a požárně bezpečnostních zařízeních za účelem zajištění jejich bezpečnosti či funkčnosti při užívání. Provádění revizí a kontrol je tedy závazné nejen platnými předpisy, ale především může zabránit vzniku škod na zdraví a majetku.
diskuse: 3 příspěvky, poslední 30.01.2016 19:11

Změna Z2 ČSN 73 4201 Komíny a kouřovody

19.10.2015 | Ing. Miroslav Burišin
Článek pojednává o změně základní normy pro odvod spalin od spotřebičů. Upozorňuje na protiprávnost technicky neodůvodněných vzdáleností vyústění odvodu spalin na fasádě od oken a jiných stavebních otvorů.
zpět na aktuální články       ...  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  ...   
 
 
 

Aktuální články na ESTAV.czPřestavbu mohyly v Beskydech skauti dokončili svépomocíNapřesrok se začne stavět 140 kilometrů dálnicPísek plánuje výstavbu. Postaví knihovnu i parkovací dům za stovky milionů