Odborné recenzované články

Technická zařízení budov / od 7.7.2014 do 11.8.2014


zpět na aktuální články       ...  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  ...   

Solární termické trubkové kolektory

Vliv stagnačních stavů na solární soustavy

11.8.2014 | Ing. Petr Kramoliš, doc. Ing. Mojmír VRTEK, Ph.D. | Vytápění větrání instalace č. 2/2014
Se zvětšujícími se solárními soustavami, ať již v sítích místních CZT nebo v průmyslu, dochází k nárůstu kolektorové plochy. Při snížení či zastavení odběru tepla ze soustavy, eventuálně výpadku elektrické energie, nastává v době oslunění přehřívání solárních kolektorů na vysoké teploty, které snižují životnost zařízení i teplonosné kapaliny. Tento problém je nutno řešit vždy individuálně.
diskuse: 1 příspěvek, 11.08.2014 15:25

Centrální systémy zásobování teplem nebo tepelná čerpadla?

4.8.2014 | doc. Ing. Jan Fiedler, Dr.
Příspěvek se zabývá aktuálním vážným problémem soustav CZT, kterým je odpojování jednotlivých zákazníků a z toho vyplývající hrozbou možného rozpadu celé teplárenské soustavy v dané lokalitě. Konkurence CZT ve formě tepelných čerpadel je jednou z reálných možností náhrady CZT individuálním zdrojem tepla. Jsou uvedeny důvody pro použití včetně výhod a nevýhod vůči CZT.
diskuse: 16 příspěvků, poslední 28.01.2015 10:33
vzduchotechnika

Vzduchotechnická zařízení a technická normalizace

4.8.2014 | Ing. Jan KOLOMAZNÍK | Vytápění větrání instalace č. 2/2014
Článek informuje o principu a průběhu tvorby norem na mezinárodní a národní úrovni. Pozornost je věnována platným národním a evropským normám, které spadají do působnosti oboru vzduchotechnika, jejichž přehled je v článku uveden.
diskuse: 1 příspěvek, 07.08.2014 22:53

Požáry fotovoltaiky a riziko úrazu elektrickým proudem

4.8.2014 | Ing. Bronislav Bechník, Ph.D.
Hasiči mají již druhým rokem k dispozici předpisy pro hašení fotovoltaiky. Přesto se stále objevují fámy, že budovy s fotovoltaickými panely nehasí, protože jsou pro ně údajně obzvlášť nebezpečné z důvodu rizika úrazu elektrickým proudem.

Metody kybernetického prognózování spotřeby elektrické energie

4.8.2014 | Ing. Petr Neuman, CSc
Příspěvek se zabývá analýzou metod prognózování spotřeby elektrické energie, které jsou založené na systémových vědách a kybernetických modelech. Nejprve jsou ukázány kybernetické důvody pro nutnost změny prognózování v rámci „společensko-ekonomického“ systému, poté je ukázána platnost i v oblasti modelů a prognózování v energetice, s výrazným dopadem i na národohospodářské souvislosti energetiky.
diskuse: 19 příspěvků, poslední 17.08.2014 09:13
dřevo, peletky a uhlí

Biomasa a uhlí v kotlích malých výkonů

28.7.2014 | Ing. Jan HRDLIČKA, Ph.D. | Vytápění větrání instalace č. 3/2014
Autor se zabývá odlišnými palivovými vlastnostmi biomasy a uhlí. Popisuje specifické přístupy ke spalování a konstrukci kotlů a především pak ke způsobu přívodu spalovacího vzduchu. Věnuje se rovněž novým legislativním požadavkům pro malé zdroje tepla vyplývajícím z novelizace zákona o ochraně ovzduší.
diskuse: 1 příspěvek, 21.10.2014 14:28
Zákon a paragraf

Novela zákona č. 275/2013 Sb. o vodovodech a kanalizacích

28.7.2014 | Ing. Dagmar Kopačková, Ph.D., redakce
Dne 1. ledna 2014 nabyl účinnosti zákon č. 275/2013 Sb., kterým byl novelizován zákon č. 274/2001 Sb., o vodovodech a kanalizacích pro veřejnou potřebu a o změně některých zákonů (zákon o vodovodech a kanalizacích), ve znění pozdějších předpisů.

Stavíme zásobník na pelety – jak na to?

28.7.2014 | Ing. Vladimír Stupavský, redakce
Ti, kteří zvolili nejkomfortnější způsob dopravy paliva a přikládání do kotle – celosezónní peletové silo –, mají několik možností: nechat si zásobník vybudovat specializovanou firmou, zakoupit konstrukci, z níž se peletové silo sestaví, nebo si ho vybudovat svépomocí.
Výtah

Novinky v normách a auditech pro výtahový průmysl

28.7.2014 | Ing. Jan Dvořák, Ing. Bohuslav Kratěna, Vladimír Hulena, Unie výtahového průmyslu ČR
Unie výtahového průmyslu shrnuje ve svém příspěvku nejdůležitější novinky v normách a auditech, tak jak je prezentovala na semináři Výtahy 2014. Patří sem i polemika s novým pojmem autorizovaná servisní firma, který již na našem portálu v předstihu publikovala.
Teplárna

Nová pravidla pro odpojování ze soustav CZT na Slovensku

28.7.2014 | Ing. Milan Bechyně, redakce
Odpojení ze soustavy centralizovaného zásobování teplem na Slovensku má přesně definované podmínky. Ty stanovuje novela zákona č. 657/2004 Sb., která vstoupila v platnost 1. května letošního roku. Článek je první z připravované série článků k problematice odpojování odběratelů od soustav CZT.

SVJ a SBD – spotřeba tepla a její vyhodnocení

21.7.2014 | Jiří V. Ráž, DiS.
Vyhodnocení naměřené spotřeby tepla je pro správce bytového fondu poměrně náročnou činností. Aplikace různých metod a postupů vedou k různým výsledkům a často k nesprávným závěrům. Článek demonstruje, jak nové pomůcky umožňují vše zpřehlednit a správně vyřešit v několika minutách.
školní třída

Větrání budov v minulosti a současnosti

21.7.2014 | Ing. Roman Šubrt, Energy Consulting, Ing. Pavlína Charvátová, VŠTE České Budějovice
Větrání domů je značně přehlíženou součástí života, ačkoli má velký význam nejen pro naše pohodlí, ale i pro naše zdraví. Mnohé zdravotní problémy vyplývající z nedostatečného větrání jsou dobře známy, ale je pravděpodobné, že existuje i řada dopadů, o kterých toho moc nevíme, nebo o nich dokonce nemáme žádnou představu.
diskuse: 2 příspěvky, poslední 14.08.2014 15:38
fotovoltaika v Rakousku

Popis trhu s obnovitelnými energiemi v Rakousku

21.7.2014 | Ing. Vladimír Stupavský, redakce
Rakousko je řadu let na špici ve využívání energií z obnovitelných zdrojů a také ve vývoji nových systémů výroby obnovitelného tepla i elektřiny. Následující článek přináší popis stavu jednotlivých odvětví OZE až do konce roku 2013. Není tajemstvím, že energetická politika a přeshraniční obchod našeho jižního souseda také do značné míry ovlivňuje český trh.
diskuse: 22 příspěvků, poslední 01.08.2014 23:17
Zákaz používání výtahu za požáru - výtah neslouží k evakuaci osob

Výtahy z požárně bezpečnostního hlediska

21.7.2014 | plk. Ing. Zdeněk Hošek, Ph.D., Ministerstvo vnitra ČR, generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR
Výtahy náleží k velmi důležitým technickým zařízením budov a technologií. Z těchto důvodů je jim třeba věnovat pozornost nejen z hlediska správného technického provedení, ale také z hlediska požárně bezpečnostního.
energetický štítek

Česku údajně chybí na úspory energií 23 miliard korun

14.7.2014 | Ing. Jan Blažíček, redakce
V médiích se pravidelně objevují alarmující zprávy, dle kterých se Česko dostane kvůli nedostatečné státní finanční podpoře do problému s plněním svých závazků vůči EU. Tyto informace bývají často založeny na výpočtech pocházejících od potencionálních příjemců státních dotací, takže nelze vyloučit, že přání zde bývá otcem myšlenky. Jednou z oblastí, kde nám údajně hrozí velký problém, je snižování energetické náročnosti.
diskuse: 4 příspěvky, poslední 01.11.2014 20:50
wellness doma

Lázeňská zařízení v domácím prostředí

14.7.2014 | doc. Ing. Zdeňka Lhotáková, CSc., Fakulta architektury VUT v Brně | Ateliér otvorových výplní, izolací a vybavení staveb 5/2012
V domech nebo bytech, kde je dostatek prostoru, lze zřídit jednotlivá lázeňská zařízení samostatně – sauny, parní místnosti, vířivky apod., ale tam, kde samostatný prostor chybí, může se vytvořit relaxační prostor v koupelně některým z multifunkčních prvků.

Třetí část evropské normy 15221-3 Kvalita ve facility managementu

14.7.2014 | doc. Ing. Viera Somorová, PhD., Stavebná fakulta STU Bratislava
Kvalita poskytovaných služeb v organizaci (u klienta) je prioritou ve vztahu k jeho hlavní činnosti. Norma STN EN 15221-3 Kvalita ve Facility managementu určuje postup pro stanovení kvality služeb facility managementu. Účelem této části normy je poskytnout návod, jak dosáhnout, měřit a zlepšovat jejich úroveň.
Plynový kotel

Prodej zdrojů tepla o výkonu do 50 kW v ČR v roce 2013

7.7.2014 | Ing. Jan Blažíček, redakce
Rok 2013 byl z hlediska prodeje tepelných zdrojů v České republice významným, protože po letech ve znamení klesající poptávky nastala dlouho očekávaná změna a prodeje výrobcům výrazně vzrostly. Dokumentuje to vyhodnocení dat získaných od Asociace podniků topenářské techniky (APTT) a Ministerstva průmyslu a obchodu (MPO).

Vliv sálavého chlazení a vytápění s PCMs na vnitřní mikroklima a spotřebu energie

7.7.2014 | Ing. Tomáš Klubal, doc. Ing. Milan Ostrý, Ph.D., Ústav pozemního stavitelství, Fakulta stavební, VUT v Brně
Příspěvek představuje srovnání vlivu sálavého chlazení/vytápění a klimatizace na vnitřní prostředí. Chlazení a vytápění založené na tepelně aktivovaných konstrukcích je možnou alternativou pro zachování optimálních tepelných podmínek bez velkých nároků na spotřebu energie.

Certifikace instalatérů malých OZE je v rozporu s požadavky evropské směrnice

7.7.2014 | Ing. Bronislav Bechník, Ph.D.
Směrnice 2009/28/ES požaduje, aby osoby, které provádějí instalaci obnovitelných zdrojů v malém rozsahu, měly možnost získat osvědčení. Česká legislativa naproti tomu nařizuje, aby instalaci OZE prováděly pouze osoby, které získaly oprávnění, a to dokonce pod hrozbou pokuty 100 tis. Kč. Kotel na fosilní paliva lze přitom instalovat i bez oprávnění.
zpět na aktuální články       ...  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  ...   
 
 
 

Aktuální články na ESTAV.czStavba archeoparku u Dolních Věstonic se o půl roku protáhneJak renovovat balkony a lodžie? Jaké se vyskytují vady?ROZHOVOR: Architekti českého pavilonu EXPO 2015