Odborné recenzované články

Technická zařízení budov / od 23.12.2013 do 10.2.2014


zpět na aktuální články       ...  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  ...   

Nový způsob navrhování vnitřních vodovodů

10.2.2014 | Claudia Agudelo-Vera, Ilse Pieterse-Quirijns, Mirjam Blokker, KWR Výzkumný ústav vodního cyklu, Nizozemsko, Will Scheffer, Pracovník REHVA - TVVL, Expertní skupina pro sanitární metody, Nizozemsko
Pomocí modelu SIMDEUM lze simulovat denní vzorce spotřeby studené i teplé vody ve specifických nerezidenčních budovách. Model předpovídá dobře denní vzorce spotřeby studené i teplé vody. Tímto návrhem lze významně snížit objem vody v potrubí i v místě přípravy teplé vody a tím dosáhnout úspor energie a omezit hygienická rizika.
Facility managers

Prvá čásť európskej normy 15 221-1 Facility management „Termíny a definície“

10.2.2014 | doc. Ing. Viera Somorová, PhD., Stavebná fakulta STU Bratislava
Cieľom prvej časti normy je definovanie jednotnej terminológie v oblasti facility managementu, ako i vyjasnenie hlavných a podporných činností organizácie.
Za účelom stanovenia spoločného jazyka v časti Termíny a definície je norma zameraná na definovanie základných funkcií facility managementu a definovanie relevantných termínov, ktoré sú potrebné na pochopenie kontextu normy.
Kominík

Revize spalinových cest v teorii a praxi

3.2.2014 | Ing. Waltr Sodomka
Revize spalinových cest je neopominutelnou součástí uvádění spotřebičů do provozu. Mezi veřejností, a to i odbornou, jsou dosud zakořeněny informace, které vychází ze staších předpisů a neodpovídají současnému stavu. Článek nezaujatě komentuje hlavní předpisy, které s revizí spalinových cest souvisí.
diskuse: 3 příspěvky, poslední 04.02.2014 23:03
plamen plynového hořáku

Účinnost plynových kotlů při cyklování

3.2.2014 | Ing. Vladimír Valenta
V příspěvku je uvedeno odvození výpočtových vztahů pro stanovení skutečné provozní účinnosti plynových nástěnných kotlů s jednostupňovým atmosférickým hořákem pro případy, kdy i jejich nejnižší nastavitelné tepelné výkony jsou několikanásobně vyšší, než potřebný jmenovitý tepelný výkon pro vytápění. Potom při provozu kotlů dochází k jejich cyklování, a tím i ke snížení provozní účinnosti.
diskuse: 8 příspěvků, poslední 28.02.2014 19:28
paragraf

Proč je zapotřebí být při uzavírání smluv podle nového občanského zákoníku opatrný (III)

3.2.2014 | Mgr. Tomáš Jungwirth, Mgr. Pavel Doucha, Advokátní kancelář Šikola a partneři, člen konsorcia Frank Bold
Jednání o uzavření smlouvy je podle nového Občanského zákoníku nutno věnovat zvýšenou pozornost. Zákon zakazuje jednání „na oko“ a upravuje důsledky bezdůvodného ukončení jednání o uzavření smlouvy a vzájemné informační povinnosti smluvních stran a rozšiřuje ochranu poskytnutých důvěrných informací. Smlouva může být navíc uzavřena způsobem a v situacích, které předchozí zákon neumožňoval.

Měření povrchové teploty podlahových krytin při podlahovém vytápění a výpočet měrného tepelného toku podlahy

27.1.2014 | Ing. Iva Ambrožová, Ing. Petr Horák, Ph.D.
Článek se zabývá měřením povrchové teploty šesti podlahových krytin při podlahovém vytápění, výpočtu měrného tepelného toku podlahy dle metodiky normy ČSN EN 1264 a porovnáním získaných hodnot.
diskuse: 13 příspěvků, poslední 17.03.2014 16:44

Návrh hodnocení technických ukazatelů pro stokové systémy

27.1.2014 | Bc. Eliška Kudrnová, Vysoké učení technické v Brně, Fakulta stavební, Ústav vodního hospodářství obcí, Ing. Petr Hluštík, Ph.D., Vysoké učení technické v Brně, Fakulta stavební, Ústav technických zařízení budov
Městské odvodnění patří mezi nejdražší a projekčně nejsložitější stavby městské infrastruktury. Proto je jejich hospodárný návrh neustále středem pozornosti. V článku je zajímavý návrh technických ukazatelů hodnocení tradičních a alternativních způsobů odkanalizování.
Facility management

Komplexní audit Facility Managementu – cesta k efektivitě I.

27.1.2014 | Ing. Zuzana Holubová, ČVUT v Praze, Fakulta stavební
Článek obsahuje výstupy, které budou součástí disertační práce autorky „Model Auditu Facility Managementu“, a zabývá se otázkou existence komplexního auditu Facility Managementu (dále jen FMA). Studie česky psané literatury a literatury zahraniční, neprokázala existenci modelu auditu FM.
Odečty tepla

Fatální omyly novely vyhlášky č. 372/2001 Sb.

20.1.2014 | Ing. Otakar Klokočník
Dne 31. 7. 2013 schválil ministr MMR návrh novely vyhlášky č. 372/2001 Sb., kterou se stanoví pravidla pro rozúčtování nákladů na tepelnou energii na vytápění a nákladů na poskytování teplé užitkové vody mezi konečné spotřebitele. Podle platných pravidel byl návrh postoupen k projednání pracovním komisím Legislativní rady vlády.
diskuse: 19 příspěvků, poslední 14.02.2014 10:05
plynový kotel

Dimenzování vzduchospalinové cesty kotelen

20.1.2014 | Ing. Vladimír Valenta
Pro provoz plynových kotlů je třeba zajistit přívod spalovacího vzduchu a v kotelně musí být také zajištěno dostatečné větrání prostoru. Zde budou uvedeny vztahy pro určování průtoku spalovacího i větracího vzduchu pro plynové kotle typu B a v závěru i pro uhelné kotle.

Optimální osvětlení bez kompromisů

20.1.2014 | Ing. Aleš Pék, Univerzita Pardubice
Článek pojednává o problému, před který je mnohý facility manažer postaven, změnu osvětlení v daných prostorech použitím kombinace moderních technologií. Změna osvětlení byla provedena ve výškovém objektu Univerzity Pardubice.
diskuse: 1 příspěvek, 20.01.2014 23:05

Metodický přístup k testování krbových kamen v ČR a v zahraničí – 2. část

13.1.2014 | Ing. Petr Kubesa, Ing. Jiří Horák, Ph.D., Ing. František Hopan, Ph.D., Ing. Kamil Krpec, Ph.D., VŠB, TU Ostrava, Výzkumné energetické centrum, Ing. Lubomír Martiník
Krbová kamna představují vítaný doplňkový a často i hlavní zdroj tepla pro rodinné domy nebo rekreační objekty během chladného období. Cílem tohoto článku je přiblížit čtenáři testování, přesněji řečeno proces certifikace výrobku v notifikované zkušební laboratoři.

Možnosti sanace velkých profilů stokových sítí

13.1.2014 | Bc. Karolína Škařupová, doc. Ing. Jaroslav Raclavský, Ph.D., Vysoké učení technické v Brně, Fakulta stavební, Ústav vodního hospodářství obcí
Volba vhodné bezvýkopové technologie je nejdůležitější částí návrhu. Výběr začíná kategorizací vzniklých škod v stokové síti a pokračuje kategorizací vhodných disponibilních bezvýkopových technologií. V příkladu byly nejdůležitějšími posuzovacími kritérii cena, životnost provedené sanace a vliv na životní prostředí.
Facility management

FM Market v České republice

13.1.2014 | Ing. Štěpánka Michálková, ČVUT v Praze, Fakulta stavební
Příspěvek se zabývá situací trhu Facility managementu v České republice. Sleduje současnou velikost externího trhu FM a potenciální velikost externího trhu FM, omezení trhu z pohledu poskytovatele a klienta, růstové segmenty a další vybrané finanční i nefinanční ukazatele.

Zásady konstrukce a provozu komínů v dřevostavbě – 1. část

6.1.2014 | Ing. František Jiřík
Komíny s keramickým komínovým pláštěm ať jednovrstvé, kde komínový plášť vytváří komínový průduch, nebo vícevrstvé, kde je komínový plášť doplněn izolační vrstvou a komínovou vložkou, budou z hlediska požární bezpečnosti v dřevostavbách tím lepším řešením z hlediska požární bezpečnosti budovy.

Problémy u měření teplot pasivními čidly

6.1.2014 | Ing. Jan Vidim
Pasivní odporová čidla teploty jsou u zařízení TZB první volbou. Proti čidlům aktivním s napěťovým nebo proudovým výstupem nebo čidlům s digitálním výstupem (sběrnicí) jsou relativně levná a snadno se instalují, protože u nich nezáleží na polaritě vedení. Nasazení pasivních čidel však může přinášet některé problémy, jimž – a jejichž odstraňování – se budeme věnovat v následujícím textu.
Pelety

Budoucnost využití biomasy – postřehy z listopadové konference o energetickém využití biomasy

6.1.2014 | Ing. Vladimír Stupavský, redakce
Akční plán pro biomasu počítá disponibilní plochu ve 3 variantách vzhledem k míře soběstačnosti ČR v potravinách. Plocha rychle rostoucích dřevin stabilně roste, z pohledu celkové energetické produkce je zapojení mizivé. Registrací popelů podle zákona je lze vyjmout z kategorie odpadů a následně mohou být aplikovány jako hnojivo.
diskuse: 3 příspěvky, poslední 11.01.2014 06:15
Alarm odhalil zloděje

Charakteristika falešných poplachů z hlediska příčin vyvolání a popis možných řešení, 2. díl

6.1.2014 | Ing. Marek Cahlík, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně Fakulta aplikované informatiky Ústav bezpečnostního inženýrství
Cílem článku je analýza falešných poplachů z hlediska příčin a možností řešení této problematiky. V druhém dílu jsou popsány zařízení a softwarové programy, které jsou vhodné k odhalení, snížení či eliminaci falešných poplachů.

Charakteristika falešných poplachů z hlediska příčin vyvolání a popis možných řešení, 1. díl

30.12.2013 | Ing. Marek Cahlík, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně Fakulta aplikované informatiky Ústav bezpečnostního inženýrství
Cílem článku je analýza falešných poplachů z hlediska příčin a možností řešení této problematiky. V druhém dílubudou popsány zařízení a softwarové programy, které jsou vhodné k odhalení, snížení či eliminaci falešných poplachů.

Metodický přístup k testování krbových kamen v ČR a v zahraničí – 1. část

23.12.2013 | Ing. Petr Kubesa, Ing. Jiří Horák, Ph.D., Ing. František Hopan, Ph.D., Ing. Kamil Krpec, Ph.D., VŠB, TU Ostrava, Výzkumné energetické centrum, Ing. Lubomír Martiník
Krbová kamna představují vítaný doplňkový a často i hlavní zdroj tepla pro rodinné domy nebo rekreační objekty během chladného období. Cílem tohoto článku je přiblížit čtenáři testování, přesněji řečeno proces certifikace výrobku v notifikované zkušební laboratoři.
diskuse: 1 příspěvek, 20.05.2014 21:04
zpět na aktuální články       ...  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  ...