Odborné recenzované články

Technická zařízení budov / od 9.6.2014 do 21.7.2014


zpět na aktuální články       ...  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  ...   

fotovoltaika v Rakousku

Popis trhu s obnovitelnými energiemi v Rakousku

21.7.2014 | Ing. Vladimír Stupavský, redakce
Rakousko je řadu let na špici ve využívání energií z obnovitelných zdrojů a také ve vývoji nových systémů výroby obnovitelného tepla i elektřiny. Následující článek přináší popis stavu jednotlivých odvětví OZE až do konce roku 2013. Není tajemstvím, že energetická politika a přeshraniční obchod našeho jižního souseda také do značné míry ovlivňuje český trh.
diskuse: 22 příspěvků, poslední 01.08.2014 23:17
Zákaz používání výtahu za požáru - výtah neslouží k evakuaci osob

Výtahy z požárně bezpečnostního hlediska

21.7.2014 | plk. Ing. Zdeněk Hošek, Ph.D., Ministerstvo vnitra ČR, generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR
Výtahy náleží k velmi důležitým technickým zařízením budov a technologií. Z těchto důvodů je jim třeba věnovat pozornost nejen z hlediska správného technického provedení, ale také z hlediska požárně bezpečnostního.
energetický štítek

Česku údajně chybí na úspory energií 23 miliard korun

14.7.2014 | Ing. Jan Blažíček, redakce
V médiích se pravidelně objevují alarmující zprávy, dle kterých se Česko dostane kvůli nedostatečné státní finanční podpoře do problému s plněním svých závazků vůči EU. Tyto informace bývají často založeny na výpočtech pocházejících od potencionálních příjemců státních dotací, takže nelze vyloučit, že přání zde bývá otcem myšlenky. Jednou z oblastí, kde nám údajně hrozí velký problém, je snižování energetické náročnosti.
diskuse: 4 příspěvky, poslední 01.11.2014 20:50
wellness doma

Lázeňská zařízení v domácím prostředí

14.7.2014 | doc. Ing. Zdeňka Lhotáková, CSc., Fakulta architektury VUT v Brně | Ateliér otvorových výplní, izolací a vybavení staveb 5/2012
V domech nebo bytech, kde je dostatek prostoru, lze zřídit jednotlivá lázeňská zařízení samostatně – sauny, parní místnosti, vířivky apod., ale tam, kde samostatný prostor chybí, může se vytvořit relaxační prostor v koupelně některým z multifunkčních prvků.

Třetí část evropské normy 15221-3 Kvalita ve facility managementu

14.7.2014 | doc. Ing. Viera Somorová, PhD., Stavebná fakulta STU Bratislava
Kvalita poskytovaných služeb v organizaci (u klienta) je prioritou ve vztahu k jeho hlavní činnosti. Norma STN EN 15221-3 Kvalita ve Facility managementu určuje postup pro stanovení kvality služeb facility managementu. Účelem této části normy je poskytnout návod, jak dosáhnout, měřit a zlepšovat jejich úroveň.
Plynový kotel

Prodej zdrojů tepla o výkonu do 50 kW v ČR v roce 2013

7.7.2014 | Ing. Jan Blažíček, redakce
Rok 2013 byl z hlediska prodeje tepelných zdrojů v České republice významným, protože po letech ve znamení klesající poptávky nastala dlouho očekávaná změna a prodeje výrobcům výrazně vzrostly. Dokumentuje to vyhodnocení dat získaných od Asociace podniků topenářské techniky (APTT) a Ministerstva průmyslu a obchodu (MPO).

Vliv sálavého chlazení a vytápění s PCMs na vnitřní mikroklima a spotřebu energie

7.7.2014 | Ing. Tomáš Klubal, doc. Ing. Milan Ostrý, Ph.D., Ústav pozemního stavitelství, Fakulta stavební, VUT v Brně
Příspěvek představuje srovnání vlivu sálavého chlazení/vytápění a klimatizace na vnitřní prostředí. Chlazení a vytápění založené na tepelně aktivovaných konstrukcích je možnou alternativou pro zachování optimálních tepelných podmínek bez velkých nároků na spotřebu energie.

Certifikace instalatérů malých OZE je v rozporu s požadavky evropské směrnice

7.7.2014 | Ing. Bronislav Bechník, Ph.D.
Směrnice 2009/28/ES požaduje, aby osoby, které provádějí instalaci obnovitelných zdrojů v malém rozsahu, měly možnost získat osvědčení. Česká legislativa naproti tomu nařizuje, aby instalaci OZE prováděly pouze osoby, které získaly oprávnění, a to dokonce pod hrozbou pokuty 100 tis. Kč. Kotel na fosilní paliva lze přitom instalovat i bez oprávnění.
termostatická hlavice

Vyregulování soustavy – vliv seřízení armatur

30.6.2014 | Jiří V. Ráž, DiS.
Kvalita dynamických otopných soustav je dána přesností seřízení armatur, na které závisí správná funkce i účinnost regulačních procesů, a proto i celková úspornost vytápění. Článek shrnuje faktory, které mají na přesnost seřízení vliv, a předkládá výsledky získané novými pracovními pomůckami.

Porovnání tepelného čerpadla a solární soustavy pro ohřev vody

30.6.2014 | Ing. Jan Sedlář, ČVUT v Praze, Univerzitní centrum energeticky efektivních budov | Vytápění větrání instalace 1/2014
Studie porovnává použití tepelného čerpadla se solárními soustavami na přípravu teplé vody pro bytový dům v Praze. Pro porovnání je použito meteorologických údajů ze stanice Praha-Karlov a programu vyvinutého v rámci diplomové práce. Srovnání je provedeno jak energeticky, tak orientačně ekonomicky.
diskuse: 5 příspěvků, poslední 08.07.2014 11:22

Vysokoteplotní akumulátor tepla s geopolymerem

30.6.2014 | Ing. Matěj Černý, Fakulta životního prostředí, Česká zemědělská univerzita v Praze; PROGEO, s.r.o.
Přebytky energie je možné skladovat ve formě zjevného tepla. Prezentovaný koncept využívá horninový materiál a tepelně vodivý geopolymer ke konstrukci tepelného úložiště pracujícího s teplotami do 400 °C. Článek popisuje modelové vyhodnocení vlivu vybraných materiálů úložiště.
diskuse: 1 příspěvek, 01.07.2014 08:04
Office park

Zajištění spolehlivosti BMS

30.6.2014 | Mgr. Adam Kučera, Masarykova univerzita
Moderní budovy umožňují sjednotit sledování a ovládání různých automatizačních a elektronických systémů do jednoho prostředí, nazývaného BMS (Building Management System). Zatímco v mnohých instalacích BMS hraje roli doplňku, který zejména zvyšuje pohodlí práce, od určité velikosti systému se BMS stává nepostradatelnou součástí provozu budovy.

Měření základních fyzikálních veličin potřebných při měření emisí znečišťujících látek – 2. část

23.6.2014 | Ing. Jiří Horák, Ph.D., Ing. František Hopan, Ph.D., Ing. Kamil Krpec, Ph.D., Ing. Petr Kubesa, VŠB, TU Ostrava, Výzkumné energetické centrum, Ing. Lubomír Martiník, Ing. Milan Dej, Ph.D.
Příspěvek se věnuje problematice měření průtoku plynu v uzavřeném profilu. Zabývá se fyzikálním principem měření a také odkazuje na normované postupy zabývající se touto problematikou. Dále je v krátkosti pojednáváno o principech měření teplot a tlaků, které jsou pro měření průtoku nezbytnými stavovými veličinami.
vzduchotechnika

Nejčastější chyby projektů vytápění – připojení VZT na soustavu UT

23.6.2014 | Ing. Jindřich Matějka
Jedna z častých projekčních chyb při zapojení vzduchotechnických jednotek do otopné soustavy bývá způsobena rozporem mezi snahou o "jednoduché" řešení od projektanta topného systému a obchodním zájmem dodavatele vzduchotechniky, který nezná hydraulické souvislosti topného systému.
diskuse: 2 příspěvky, poslední 07.01.2015 06:58

Měření základních fyzikálních veličin potřebných při měření emisí znečišťujících látek – 1. část

16.6.2014 | Ing. Jiří Horák, Ph.D., Ing. František Hopan, Ph.D., Ing. Kamil Krpec, Ph.D., Ing. Petr Kubesa, VŠB, TU Ostrava, Výzkumné energetické centrum, Ing. Lubomír Martiník, Ing. Milan Dej, Ph.D.
Při měření emisí znečišťujících látek je obvykle potřeba mimo vlastní emise znečišťujících látek stanovovat také vztažné fyzikální veličiny, kterými jsou zejména průtok nosného plynu znečišťujících látek včetně jeho teploty a tlaku. Příspěvek se věnuje problematice měření průtoku plynu v uzavřeném profilu rychlostními sondami a stručně principům měření teplot a tlaků.
vodovodní trubky a projekt

Norma ČSN EN 806-4 pro montáž vnitřních vodovodů

16.6.2014 | Ing. Jakub Vrána, Ph.D., VUT Brno, Ústav TZB
Norma stanovuje požadavky a poskytuje doporučení pro montáž vnitřních vodovodů a potrubí vně budov, nacházejícího se ale podle EN 806-1 v rámci nemovitosti. Platí jak pro nové instalace, tak pro výměny a opravy. K souboru norem ČSN EN 806 1-5 patří rovněž nová tzv. zbytková národní norma ČSN 75 5409 „Vnitřní vodovody“.

Vodní zásobníky pro dlouhodobou akumulaci tepla

16.6.2014 | Ing. Martin Kny, ČVUT Praha, Univerzitní centrum energeticky efektivních budov, Ing. Miroslav Urban, Ph.D., ČVUT Praha, Fakulta stavební, katedra TZB
K využití zásobníků pro účely dlouhodobé akumulace tepla dochází až v posledních dvou desetiletích. Většinou slouží zásobníky k ukládání tepelné energie zachycené solárními termickými kolektory. Energie takto uložená do zásobníků v letním období zajišťuje v období zimním dodávku tepla pro obsluhované objekty.
diskuse: 10 příspěvků, poslední 15.07.2014 13:21

Způsoby ochrany před výbuchem – část 3

16.6.2014 | Ing. Ilona Šimoníková
První možností ochrany proti poškození technologie při výbuchu je její návrh, aby vydržela tlak, který vzniká při výbuchu, tj. bude odolná výbuchu. Konstrukce odolné výbuchu můžeme rozdělit na dvě základní skupiny. První skupina jsou konstrukce, jež jsou odolné výbuchovému tlaku, a druhou skupinou jsou konstrukce odolné výbuchovému rázu.
kancelář

Analýza neurčitosti vnútorných tepelných ziskov výpočtu potreby tepla na vykurovanie

9.6.2014 | Ing. Pavol Hrebík, PhD., Katedra konštrukcií pozemných stavieb, Fakulta stavebná, Slovenská technická univerzita Bratislava
Neurčitosť vnútorných tepelných ziskov v dôsledku správania sa obyvateľov môže byť interpretovaná dvoma spôsobmi: neurčitosťou celkového počtu obyvateľov, ktorá bude inklinovať k trojuholníkovému rozdeleniu a neistotou metabolizmu. Naša analýza neurčitosti vnútorných tepelných ziskov vychádza z predpokladu, že domácnosť využíva výhradne elektrickú energiu (P1.14/BA).
Bazén

Distribuce vzduchu v bazénových halách – část 1

9.6.2014 | Ing. Petr Blasinski, doc. Ing. Aleš Rubina, Ph.D, Vysoké učení technické v Brně, Fakulta stavební, Ústav technických zařízení budov
Mezi hlavní požadavky při návrhu systému vzduchotechniky patří odvod vodní páry a odvodu trichloraminu (NCl3) z oblasti výskytu plavců. Cílem článku je poukázat na problém s uvolňujícím se trichloraminem z vodní hladiny a na možnosti stanovení množství odpařené vodní páry z vodní hladiny.
zpět na aktuální články       ...  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  ...   
 
 
 

Aktuální články na ESTAV.czVýtahem až do nebes a dálBudova z roku 1971 má úspornější provoz než leckterá LEED – jak je to možné?Dostavba Anežského kláštera dle představ studentů architektury