Odborné recenzované články

Technická zařízení budov / od 11.5.2015 do 13.7.2015


zpět na aktuální články       ...  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  ...   

Neutralizace kondenzátu pro kotle na spalování plynu, GENO®-Neutra NO-5 pro kotle na spalování oleje do 55 kW, foto Drekoma export - import

Odvádění kondenzátu od kondenzačních kotlů z pohledu zdravotní techniky

13.7.2015 | Ing. Jakub Vrána, Ph.D., VUT Brno, Ústav TZB
Kotel o příkonu 25 kW vyprodukuje při provozu 10 h za den cca 35 l kondenzátu za den. Odtok kondenzátu z kondenzačního kotle je tedy nutné ukončit volným výtokem umístěným nad kalichem nebo jiným odvodňovaným zařízením.

Automatický kondenzační kotel pro spalování biomasy s vysokou vlhkostí

13.7.2015 | Ing. Jan Koloničný, Ph.D., Ing. Lubomír Martiník, Ing. David Kupka, Ph.D., VŠB- Technická univerzita Ostrava, Výzkumné energetické centrum
Kondenzační kotle menších výkonů se téměř výhradně uplatňují jen v oblasti spalování plynných a kapalných paliv, jež se vyznačují poměrně vysokou čistotou spalin. V případě biomasy se tento typ kotle nejčastěji používá ke spalování pelet, které mají velmi nízkou vlhkost (zpravidla do 5 % hmotnosti). Kondenzační kotle menších výkonů na spalování biomasy s vyšším podílem vlhkosti, jakou je například štěpka, se dosud na trhu nevyskytují.
diskuse: 2 příspěvky, poslední 23.07.2015 12:38

Výpočet potřeby elektrické energie v otopné soustavě s tepelným čerpadlem vzduch-voda

6.7.2015 | Ing. Vladimíra Linhartová
Článek je zaměřen na hodnocení otopného systému s tepelným čerpadlem vzduch-voda intervalovou metodou. Hlavním cílem článku je porovnat výsledky získané hodnocením otopného systému v rodinném domě pro různé teploty otopné vody a způsoby přípravy teplé vody a zjistit spotřebu elektrické energie ze sítě. Ve výpočtu je bilancována potřeba a dodávka tepla v hodinovém časovém intervalu v lokalitě Praha Ruzyně.
diskuse: 1 příspěvek, 15.07.2015 12:42

Co musí splnit nový kotel na tuhá paliva po roce 2020?

29.6.2015 | Ing. Jiří Horák, Ph.D., Ing. František Hopan, Ph.D., Ing. Kamil Krpec, Ph.D., Ing. Petr Kubesa, VŠB, TU Ostrava, Výzkumné energetické centrum
Se zvyšujícím se tlakem na minimalizaci emisí znečišťujících látek a maximalizaci míry využití energie paliva výrobci malých spalovacích zařízení inovují jejich produkty. V oblasti ústředního vytápění je možné sledovat trend směřující k automatickým a zplyňovacím kotlům.

Prodej otopných těles v ČR v roce 2014

22.6.2015 | Ing. Jan Blažíček, redakce
Tak jako každoročně touto dobou i letos přinášíme informaci o prodejích otopných těles na území ČR. Data poskytnutá Asociací podniků topenářské techniky (APTT) dávají čtenářům obrázek o tom, jaké druhy otopných těles se v uplynulém roce těšily největší oblibě a jak se jejich oblíbenost v průběhu posledních deseti let vyvíjela.

Dotazníkový průzkum stavu školských budov

22.6.2015 | Ing. Marek Begeni, doc. Ing. Vladimír Zmrhal, Ph.D., ČVUT v Praze, Fakulta strojní, Ústav techniky prostředí
Článek popisuje realizovaný dotazníkový průzkum adresovaný ředitelům základních a středních škol v ČR. Cílem dotazníku bylo zmapovat stav školských budov se zaměřením na technický stav pro tvorbu vnitřního prostředí, vč. provozního režimu škol.
diskuse: 1 příspěvek, 22.06.2015 16:05

Analýza termodynamických jevů v potrubních sítích III.

22.6.2015 | Ing. Pavel Sláma
Článek volně pokračuje v tématu analýzy termodynamických jevů vyskytujících se uvnitř a v okolí potrubní konstrukce umístěné v sypkém zásypu, nyní s ohledem na teoretické základy popisující související jevy v oblasti sdílení tepla. Jednotlivé postupy směřující ke zhodnocení velikosti tepelných ztrát jsou použity ve vzorovém příkladu výpočtu konkrétní potrubní trasy, jejíž skutečný izolační stav byl předem ověřen měřením.

Prodej zdrojů tepla o výkonu do 50 kW v ČR v roce 2014

15.6.2015 | Ing. Jan Blažíček, redakce
Co přinesl rok 2014 v oblasti prodeje tepelných zdrojů v České republice? Bohužel nemalé zklamání pro výrobce sdružené v APTT. Zatímco výsledky roku 2013 naznačovaly obrat v podobě výrazného oživení poptávky, následující rok tento trend nepotvrdil. Data použitá ve vyhodnocení pocházejí od Asociace podniků topenářské techniky (APTT) a Ministerstva průmyslu a obchodu (MPO).
diskuse: 6 příspěvků, poslední 17.06.2015 22:01

Renesance pařezin: nový zdroj energetické biomasy na českém venkově?

15.6.2015 | Mgr. Vojtěch Kotecký, Fakulta humanitních studií Univerzity Karlovy v Praze
Pařeziny jsou lesní porosty s krátkou periodou těžby, které v minulosti sloužily převážně k dodávkám palivového dřeva. Jejich renesance se může stát lokálním, ale důležitým prvkem energetiky zejména na venkově.

Analýza termodynamických jevů v potrubních sítích II.

15.6.2015 | Ing. Pavel Sláma
Článek volně pokračuje v tématu analýzy termodynamických jevů vyskytujících se uvnitř a v okolí potrubní konstrukce umístěné v sypkém zásypu, nyní s ohledem na teoretické základy popisující související jevy v oblasti sdílení tepla.
diskuse: 3 příspěvky, poslední 09.07.2015 11:05

Mikrobiální mikroklima budov (I)

8.6.2015 | Ing. Olga Rubinová, Ph.D., doc. Ing. Aleš Rubina, Ph.D, Vysoké učení technické v Brně, Fakulta stavební, Ústav technických zařízení budov, Ing. Jiří Bernard, Ing. Lukáš Frič, Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební, Ústav technických zařízení budov
Série článků se zaměřuje na problematiku čistoty z hlediska mikrobiální úrovně vnitřního prostředí, a to vzduchotechnických a topných systémů bytových domů. Problematika je vzhledem ke svému rozsahu rozdělena na několik navazujících částí.

Modelování funkce dynamických soustav – vliv nastavení hlavice

1.6.2015 | Jiří V. Ráž, DiS.
Moderní matematický aparát poskytuje výstupní data, kterými lze popsat jakékoliv fyzikální procesy v současných otopných soustavách. Projektanti získali mocný nástroj pro optimální řešení energetické účinnosti, nejvyšších úspor tepla, i pro zábavné výpočty.

Chladivový systém pro přímý ohřev a chlazení ve vzduchotechnice – základní zásady návrhu

1.6.2015 | Ing. Jindřich Hvížďala, M-tech, s.r.o., Pardubice | Vytápění větrání instalace č. 1/2015
Používání chladivových zařízení – tepelných čerpadel pro vytápění rodinných i bytových domů je dnes již běžnou záležitostí. Pouze správně navržené a provozované zařízení zajistí požadované technické parametry a přinese úspory energií, včetně dlouhé životnosti.

Měření vysokých povrchových teplot bezkontaktním způsobem

25.5.2015 | Ing. Roman Vavřička, Ph.D., ČVUT v Praze, Fakulta strojní, Ústav techniky prostředí | Vytápění větrání instalace 5/2014
Článek se zabývá měřením vysokých povrchových teplot termografickou metodou. Autor ověřuje teoretické předpoklady použitelnosti bezkontaktního měření vysokých teplot na několika experimentálních měření. Experimentální ověření je zaměřeno na rozsah spektrální citlivosti bezkontaktních přístrojů a použití speciálního nástřiku měřeného povrchu. Závěr článku je věnován vlivu okrajových podmínek na přesnost měření.
diskuse: 1 příspěvek, 25.05.2015 06:17

Případová studie systému absorpčního solárního chlazení

25.5.2015 | Ing. Michal Bejček, Ing. Miroslav Urban, Ph.D., Ing. arch. Ing. Martin Kny, ČVUT v Praze, Univerzitní centrum energeticky efektivních budov
Článek se zabývá případovou studií systému absorpčního solárního chlazení pro budovu areálu Univerzitního Centra Energeticky Efektivních Budov v Buštěhradě. Tepelná zátěž byla stanovena a analyzována pomocí simulačního softwaru TRNSYS. Na danou zátěž byl navržen systém absorpčního solárního chlazení s využitím reálných výkonnostních charakteristik jednotlivých dílčích částí systému.

Chyby v instalacích solárních soustav: Prvky solární soustavy

25.5.2015 | doc. Ing. Tomáš Matuška, Ph.D., UCEEB ČVUT, Buštěhrad
Třetí část seriálu se zaměřuje na prvky solární soustavy. Skutečnost, že z důvodu snížení ceny solárního systému dochází k poddimenzování prvků, je očekávatelná. Ovšem případy, kdy jsou porušeny základní bezpečnostní zásady, jsou dokladem o nekompetenci montážní firmy nejen v oblasti solárních soustav, ale v oboru vytápění obecně.

Břidlicový plyn – Legislativa

25.5.2015 | Tomáš Buchta
V Evropě jsou za energetiku zodpovědné jednotlivé členské státy. Různé země zaujímají odlišné přístupy. Úplný zákaz těžby existuje například v Bulharsku, ve Francii a regionální moratoria jsou i v Německu. Naopak třeba Polsko nebo Ukrajina na těžbu plynu z břidlic a omezení závislosti na dovozu z Ruska vsází.

Břidlicový plyn – Ekologické dopady

18.5.2015 | Tomáš Buchta
Hydraulické frakování vyvolává obavy z možné kontaminace zdrojů podzemní vody, nepříznivého ovlivnění kvality ovzduší, možných úniky plynů a jiných látek, zacházení s odpadními materiály a různých přímých i nepřímých zdravotních dopadů. Do kapaliny používané při hydraulickém štěpení se přidává asi 0,5 % chemikálií – mimo jiné látky pro snižování tření, látky zamezující korozi, látky likvidující mikroorganismy, gely a lubrikanty k chlazení vrtné hlavice atd. Napříč Evropou v současné době probíhá živá diskuse týkající se potenciálních rizik těžby břidlicového plynu v komerčním měřítku.
diskuse: 6 příspěvků, poslední 21.05.2015 10:07

Evropská norma ČSN EN 15221-6 Facility management – Měření ploch a prostoru ve FM

18.5.2015 | doc. Ing. Viera Somorová, PhD., Katedra technológie stavieb Stavebná fakulta STU BA
Európska norma Facility management má celkove sedem častí. Jednou z najdôležitejších z nich pre meranie priestorov pri prenájme, ale i pre služby facility managementu, v ktorých rozhodujúca je podlahová plocha, je šiesta časť 15221-6 s názvom Meranie plôch a priestorov vo facility managemente.

Model tepelného čerpadla s odvodem tepla na třech úrovních

11.5.2015 | Ing. Jan Sedlář, ČVUT v Praze Univerzitní centrum energeticky efektivních budov, Ing. Michal Broum, doc. Ing. Tomáš Matuška, Ph.D., Ing. Bořivoj Šourek, Ph.D., Univerzitní centrum energeticky efektivních budov, ČVUT v Praze | Vytápění větrání instalace č. 1/2015
Článek je věnovaný modelování a experimentálnímu ověření modelu tepelného čerpadla s chladičem par a dochlazovačem. V první části je popsán model jednotlivých komponent a celkového oběhu včetně okrajových podmínek. Dále je popsán vyrobený prototyp a měřicí okruhy pro jeho zkoušení včetně umístění jednotlivých čidel.
diskuse: 7 příspěvků, poslední 06.12.2015 23:38
zpět na aktuální články       ...  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  ...   
 
 
 

Aktuální články na ESTAV.cz"Nehmotná" budova na nožičkách má fasádu z děrovaného plechuOdstraňování škod po povodni v Babiččině údolí začne až v záříABB zajistí napájení a řízení nového systému protipovodňových zábran v Benátkách