Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Jaký byl 21. ročník veletrhu FOR ARCH?

V září proběhl 21. mezinárodní stavební veletrh FOR ARCH 2010. Veletrh navštívilo 75 218 lidí a zúčastnilo se jej 812 vystavovatelů na 18 768 m2. Podle pořadatelů dosáhla návštěvnost veletrhu FOR ARCH 2010 stejné úrovně jako v loňském roce, když atakovala hranici cca 80 000 návštěvníků. Na veletržním stánku přivítal návštěvníky i portál TZB-info.

V rámci českého výstavnictví tak jde o jednu z mála nejvýznamnějších akcí, která nezaznamenala výrazný pokles. "Na stavebním trhu je patrná recese, což potvrzuje i lehký úbytek zúčastněných firem a mírný pokles čisté výstavní plochy, zájem o stavebnictví však rozhodně neklesá. Společnosti, které zařadily účast na FOR ARCHU do svého marketingového plánu, však mohou být spokojeny. Opět se potvrdila dobrá pověst veletrhu, tradice, skvělá dostupnost areálu a velmi dobrá návštěvnost největší události ve stavebnictví v Praze," říká Daniel Bartoš, ředitel veletrhu FOR ARCH.

Na veletrhu FOR ARCH 2010 bylo možné navštívit expozice mnoha firem, například:


ATMOS, Jaroslav Cankař a syn

ELEKTRODESIGN ventilátory, spol. s. r.o.

ELEKTRODESIGN ventilátory, spol. s. r.o.

FENIX Trading, spol. s r.o.

FRONIUS Česká republika s.r.o.

HELUZ cihlářský průmysl, v.o.s.

H + H Česká republika s.r.o.

H + H Česká republika s.r.o.

Saint-Gobain Isover CZ s.r.o.

NIBE Energy Systems

PZP KOMPLET a.s.

REGULUS, spol. s r.o.

REMKO s.r.o.

STIEBEL ELTRON

POSITRO a.s.

POSITRO a.s.

TONDACH Česká republika, s.r.o.

VELOX – WERK s.r.o.

VELUX Česká republika, s.r.o.

WIENERBERGER cihlářský prům., a.s.

EKO KOMÍNY s.r.o.

V den zahájení veletrhu FOR ARCH na slavnostním galavečeru byly předány i prestižní ceny mladým architektům v rámci mezinárodní soutěže YOUNG ARCHITECT AWARD, zde odborná porota ocenila například projekty ČAJOVÝ DŮM MUŠTELKA a LÉTAJÍCÍ SAUNA, VISUTÝ PARK NAD ÚSTÍM TUNELU BLANKA, návrh TRANSFORMACE NOVÉ GALERIE, BERLÍN a další.

V kategorii realizací převzala titul Young Architect Award 2010 autorská dvojice Štěpán Řehoř a Vít Šimek za soubor projektů Čajový dům Muštelka a Létající sauna. V kategorii studie převzal titul od Tomáše Tesaře, náměstka ministra životního prostředí, Jiří Opočenský, který je spolu se Štěpánem Valouchem autorem studie Visutý park nad ústím tunelu Blanka. Vítězným dílem v kategorii školních pracích se stal projekt Transformace Nové galerie, Berlín od Vojtěcha Geryka. Dále byla vyhlášena i Cena rektora ČVUT v Praze, kterou již tradičně předával rektor Václav Havlíček, Cena architekta Josefa Hlávky v kategorii školní práce / studie a Cena Stavebního Fóra "Pilot in Architecture" za návrh stavby ukazující cestu rozvoje lidských sídel. Veřejnost vybírala hned dvě ceny - Cenu iDnes za nejlepší 3D model přihlášené práce a Cenu veřejnosti.

Vyhlášen byl i Architekt roku, kterým se stal Ing. arch. Radek Šíma za realizaci Kulturního centra Střelnice Turnov.

Kvalitu expozic však měli možnost ocenit i odborníci prostřednictvím odborných cen GRAND PRIX a TOP EXPO. Cenu za nejlepší exponát GRAND PRIX získaly produkty Chytré regulace nákladů ACOND THERM od společnosti Climatec, exponát POROTHERM 44EKO + PROFI DRYFIX od společnosti Wienerberger cihlářský průmysl, Mobilní protipovodňové zábrany, Tepelné čerpadlo vzduch/voda BoxAir Inverter od společnosti Mastertherm či exponát SILENT 100 DESIGN od společnosti ELEKTRODESIGN ventilátory. Zároveň byl oceněn ventilátor společnosti ELEKTRODESIGN ventilátory TD SILENT Čestným uznáním. Čestné uznání získala sklovláknitá tepelně izolační deska ISOVER a dále bednění věnců VELOX.


Stánek ELEKTRODESIGN - GRAND PRIX pro ventilátor SILENT 100 DESIGN

Stánek ISOVER - Čestné uznání v soutěži GRAND PRIX pro sklovláknitou tepelněizolační desku

Stánek ISOVER - Čestné uznání v soutěži GRAND PRIX pro sklovláknitou tepelněizolační desku - detail

Stánek Mastertherm - GRAND PRIX pro tepelné čerpadlo vzduch/voda BoxAir Inverter

Stánek WIENERBERGER cihlářský průmysl - GRANG PRIX pro výrobek POROTHERM 44EKO + PROFI DRYFIX

Stánek VELOX – WERK s.r.o. - Čestné uznání v soutěži GRAND PRIX pro bednění věnců VELOX

Veletrh FOR ARCH 2010 nabídl i bohatý doprovodný program. Centrum pasivního domu uspořádalo dvoudenní seminář o pasivních domech, zájemci o solární energii a solární kolektory mohli shlédnout seminář o této problematice pořádaný Českou společností pro solární energii. Pozornosti naší redakce neunikla ani konference Dřevěné stavění. Hovořilo se o současné dřevěné architektuře u nás a v zahraničí, o trvale udržitelném rozvoji v bytové a občanské výstavbě, o požární odolnosti dřevěných budov a také o ekonomice dřevěného stavění. V rámci veletrhu proběhla také konference Inteligentní digitální domácnost a seminář o tepelných čerpadlech pořádaný Asociací pro využití tepelných čerpadel.

Portál TZB-info uspořádal v rámci doprovodného programu veletrhu FOR ARCH konferenci revitalizace bytových domů, kde měli posluchači možnost diskutovat témata týkající se zateplování bytových domů a úprav technických zařízení budov v bytových domech. Prezentace z konferencí Revitalizace bytových domů a Solární panely pro bytové domy budou brzy ke shlédnutí na portálu TZB-info.

Portál TZB-info přivítal návštěvníky veletrhu a své zákazníky i na vlastním stánku. Za celý tým portálu bychom chtěli našim zákazníkům poděkovat za příjemná setkání a za dosavadní spolupráci. Věříme, že i další setkání budou oboustranně stejně přínosná jako na letošním veletrhu FOR ARCH 2010.

 
 
Reklama