Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Hvězda mezi stadiony

Na předposlední letošní prázdninový výlet se vydáme do Brazílie na nový Estadio Nacional Mane Garrincha, kde se konalo mistrovství světa ve fotbale. Stadion Mane Garrinchi není jen architektonickým skvostem – získal také certifikát udržitelnosti LEED Platinum.

Významné sportovní události se tradičně pojí s velkými investicemi do moderní infrastruktury. Mistrovství světa ve fotbale, které se letos konalo v Brazílii, bylo podnětem, aby v jejím hlavním městě postavili nový Estadio Nacional Mane Garrincha, „nejzelenější“ sportovní arénu na světě.

Staré musí ustoupit novému. V Brasílii, hlavním městě země, která hostila fotbalový šampionát, takovýto osud postihl čtyřicetiletý víceúčelový Národní stadion Mane Garrinchi. Na jeho základech postavili nový sportovní stánek. Nese stejný název – to je však jediné, co zůstalo. Druhý největší stadion v Latinské Americe (po mexickém Estadio Azteca) se začal stavět v červnu 2010, a aby se vše stihlo, staveniště „obsadilo“ přes 15 000 dělníků.

Architekturu nového stadionu ovlivnilo dílo Oscara Niemeyera, spolutvůrce celého města, takže plynule navazuje na jeho modernistický trend. S kapacitou 71 412 míst, špičkovou bezpečnostní technologií a energetickou úsporností je klenotem města Brasília, které je již součástí světového dědictví UNESCO.

Platinový premiant


Stadion Mane Garrinchi není jen architektonickým skvostem – v programu LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) získal certifikát udržitelnosti Platinum. Je tak první sportovní arénou na světě s takovýmto hodnocením. Certifikace potvrzuje, že stavba je v souladu s nejvyššími standardy udržitelnosti z hlediska šetrnosti k životnímu prostředí a zachování zdrojů.

Nové standardy se uplatnily již před začátkem stavby – kusy betonu z demolice staré stavby se recyklovaly a staly se součástí nového stadionu. Rovněž tribuny starého stadionu projektanti začlenili do nové budovy. Hrací plochu pak snížili o celé čtyři metry, aby měli diváci lepší výhled nejen při fotbalových zápasech a olympijských hrách (v Brazílii se budou konat v roce 2016), ale i později, kdy se aréna bude využívat ke koncertům a dalším nesportovním akcím. „Paleta využití stadionu je skutečně velmi široká, bude proto nesporným přínosem pro celé dvaapůlmilionové město,“ myslí si Guilherme Mendonça, šéf Siemens Infrastructure Solutions v Latinské Americe.

Krása a užitek detailů

Stadion získal platinové ocenění LEED nejen díky celkové koncepci, ale především pro své detaily. Střecha působí impozantně, ale současně i jemně, jako by se nad arénou vznášela. Při pozornějším pohledu si všimnete desetitisíců střešních fotovoltaických panelů, uspořádaných do kruhu. Ze slunečního záření dokážou vyprodukovat 2,5 megawattu elektrické energie, takže v době špičky uspokojí přes polovinu energetických potřeb stadionu. Při běžném provozu pak lze přebytečnou solární energii poskytnout rozvodné síti.

Stadion Mane Garrinchi

Skleněná střecha přečnívá nad tribunami o 80 metrů. Poskytuje přirozené osvětlení hrací plochy a zároveň stíní před horkým brazilským sluncem. Dešťová voda se shromažďuje na střeše a drenážním systémem se odvádí do pěti velkých nádrží pod stadionem. Tyto nádrže mají kapacitu téměř 7 milionů litrů. Přefiltrovaná voda se používá v kanalizaci a na zalévání trávy. Stadion takto pokryje 80 % potřeb svého vodního hospodářství. Technologie Siemens Building Automation hlídá, aby se obnovitelné energetické systémy a voda využily co nejefektivněji.

Střecha stadionu je originální i z hlediska povrchové úpravy – speciální fotokatalytická membrána sbírá z ovzduší znečišťující látky. Oxid titaničitý degraduje kontaminanty, například oxidy dusíku, nepříjemné pachy a biofilmy z řas, hub a bakterií a mění je na neškodné sloučeniny.

Prostor mezi střechou a fasádou stadionu je otevřen, takže vzduch uvnitř stadionu cirkuluje přirozeně a teplo nahromaděné ve stěnách směřuje nahoru. Tento přístup i v horkém brazilském podnebí eliminuje potřebu rozsáhlých klimatizačních a větracích systémů.

Není to poslední slovo

Inovativní řešení se starají o bezpečnost fanoušků, hráčů a zaměstnanců. Monitorovací systém společnosti Siemens využívá fototechnologii, která díky algoritmům na zpracování obrazu identifikuje potenciální nebezpečí v hledišti. Ochranka tak může rychleji reagovat. Bezpečnost na stadionu je založena i na dalších systémech značky Siemens, včetně 6 000 kouřových a protipožárních detektorů či zvukových systémů.

Samostatnou kapitolou jsou turnikety pro řízení přístupu na stadion. Rozeznávají všechny systémy označení vstupenek – od 1D a 2D čárových kódů po různé čipové karty. Všechny technologické systémy jsou napojeny na řídicí centrum a lze je ovládat prostřednictvím jediného displeje.

Architekt a vedoucí projektu nového stadionu Vincente de Castro Mello jej považuje za modelový příklad pro další nová sportovní zařízení. „Problémy související se změnou klimatu, vysokými náklady na energie a nedostatkem vody jsou prakticky všude. Při stavbě stadionu jsme všechny tyto okolnosti vzali v úvahu,“ uvedl. Budoucnost však slibuje více. Proč by jednou nemohla sportovní zařízení sloužit i jako zdroje obnovitelné energie pro okolní čtvrti?


Siemens, s.r.o.
logo Siemens, s.r.o.

Systémy automatizovaného řízení budov, systémy řízení energetických systémů, systémy řízení kotelen a předávacích stanic CZT. Přístroje pro měřicí a regulační techniku, integrované systémy budov, konzultace, projekty, software, dodávky na klíč, projekty ...