Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Michal Hablovič, výherce FM Awards 2013 v kategorii Studentská práce

Hlavní problém bych viděl v tom, že zatím v bytové správě málokdo ví, jaký přínos může mít správně prováděná správa objektu. Ovšem věřím, že se to v následujících letech velmi změní díky poskytovatelům FM služeb.

Medailonek: Je mi 25 let, jsem z Karlových Varů, na střední škole jsem studoval obor TZB. Na vysoké škole jsem v bakalářském studiu studoval obor Správa majetku a provoz budov. Nyní studuji v navazujícím magisterském programu Městské inženýrství a stavitelství. V praxi jsem se s oborem FM prozatím moc nesetkal, byl jsem pomocným projektantem vytápění a ZTI.

Michal Hablovič, výherce FM Awards 2013 v kategorii Studentská práce
Michal Hablovič, výherce FM Awards 2013 v kategorii Studentská práce

Na slavnostním večeru Týdne Facility managementu 2013, který se uskutečnil v Rezidenci primátora hl. m. Prahy dne 12. 11. 2013, jste získal prestižní ocenění v soutěži FM Awards 2013 v kategorii studentská práce. Co pro Vás ocenění znamená, a byl jste vítězstvím překvapen?

Vítězství mne velmi překvapilo, ale velmi mile. Toto ocenění mi dodalo odvahu a sebevědomí pouštět se do dalších, náročnějších projektů. Rád bych se v těchto projektech zaměřil na teoretický rozvoj oblasti FM v technické správě a následné použití v praxi.

Tématem Vaší práce bylo Provozní řády školského objektu. Proč jste si vybral právě toto téma?

Pro toto téma jsem se rozhodl hlavně proto, že o provozních řádech jsem již nějaké povědomí měl a řekl jsem si, že by nebylo na škodu si v této problematice rozšířit znalosti. Z některých nově nabytých znalostí bych vytknul hlavně tvorbu PŘ, respektive to, že obsah PŘ nemůže být pořád stejný, ale že hlavně záleží na využití objektu a provozu v něm. Díky této své práci jsem si uvědomil, proč je důležité, aby budova měla provozní řád. Proto mě velmi zarazilo, že přítomnost provozních řádů není nijak legislativně vyžadována a mnoho vlastníků objektů tuto součást provozní dokumentace odbývá nebo úplně vynechává.

Vaše práce byla vystavena v rámci konference IFMA CZ dne 12. 11. 2013 v Kongresovém centru U Hájku. Projevili účastníci konference zájem o Vaší práci, popř. poté na slavnostním předávání cen v Primátorské rezidenci hl. m. Prahy?

Na konferenci se pár účastníků zajímalo, o čem má práce byla, ale větší zájem byl až po vyhlášení FM Awards, kdy sem byl dotazován na praktický přínos mé práce do praxe. Byl jsem hlavně dotázán o náhled do své práce, který se, se svolením vedoucího katedry, nakonec podařil. Proto doufám, že má práce bude pro praxi alespoň nějakým malým způsobem přínosná.

Jste studentem VŠB-TUO, kde máte předmět Facility management. Proč jste si vybral právě tento obor?

Prvním impulsem byla pro mě přítomnost předmětů TZB a hned nato nepřítomnost statiky. Když jsem se ale poté rozhodoval, na který obor jít, rozhodl jsem se, že bude zajímavější se o budovy starat a provozovat je než do nich jen projektovat vybavení.

Jste stále studentem nebo již pracujete? A bude se Vaše kariéra odehrávat v oboru FM?

Zatím jsem stále studentem, ale v praxi bych se chtěl zaměřit na poskytování služeb FM v oblasti technických zařízení budov, neboť k tomuto oboru mám nejblíže. Proto bych asi volil raději pracovní místo u některého z existujících poskytovatelů FM služeb.

Myslíte si, že Vám toto ocenění pomůže ve Vaší kariéře?

Myslím, že trochu ano, ale hlavní budou poté výsledky v praxi než nějaké ocenění.

Kde Vy byste se chtěl vidět za 10 let?

Za 10 let bych chtěl mít nějaké pevné pracovní místo na pozici facility managera. Ale kdo ví, možná zůstanu ve škole a budu se dále zaobírat oborem FM na akademické půdě.

Jaká bude podle Vás budoucnost oboru FM?

Myslím, že u nás i ve světě bude obor FM stále růst a dostávat se více do povědomí široké veřejnosti. Z osobních zkušeností vím, že málokdo nyní ví, co znamená a čím se zabývá facility management a tudíž ani nevyhledávají tyto služby. Hlavní problém bych ale viděl v tom, že zatím v bytové správě málokdo ví, jaký přínos může mít správně prováděná správa objektu. Ovšem věřím, že se to v následujících letech velmi změní díky poskytovatelům FM služeb.

IFMA CZ udělila již tradičně na slavnostním večeru akce Týden Facility managementu 2013 dne 12. listopadu 2013 v Rezidenci primátora hl. m. Prahy, prestižní ceny FM Awards 2013 v kategorii projekt roku, studentská práce roku, odborná práce roku a osobnost roku. Výherci cen FM AWARDS 2013

FM Awards 2013. Vyhlašování kategorie Studentská práce
FM Awards 2013. Vyhlašování kategorie Studentská práce. Vpravo: Ing. Dagmar Kopačková, Ph.D., ředitelka TZB-info řekla při předávání ocenění: "Jsme rádi, že portál TZB-info může vyhlašovat právě kategorii studentská práce. Pro mladé je internet hlavní komunikační platformou a jsme rádi, že mladí vidí spolu s námi FM jako perspektivní obor, kterému stojí za to se věnovat."

 
 
Reklama