Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

SODEXO představuje bezpečnostního robota SAM

Existuje lepší a (nákladově) efektivní alternativa k fyzické bezpečnosti: Jde o inteligentní mobilní zabezpečení v podobě robota SAM. Tato inovace je zvláště zajímavá pro firmy s velkými prostory a cenným zbožím, jako jsou např. distribuční a datová centra nebo skladovací haly.

SAM je zkratka pro Secure Autonomous Mobile, inteligentního bezpečnostního robota, který je plně integrován do bezpečnostního systému budovy. SAM kombinuje různé senzory, elektroniku a software, jako jsou například 360° kamery, termovizní kamery, laserové skenery a ID čtečky. Robot má předprogramovanou mapu města, umístění detektorů a plánů bezpečnostních služeb. Během dohledového okruhu SAM svým laserovým skenerem digitalizuje kompletní mapu okolí. Jeho inteligentní termovizní kamera rozlišuje osoby, které identifikuje prostřednictvím zabudované čtečky RFID, a veškeré nalezené překážky jsou detekovány díky skeneru a 360° kameře.

Hlídkovat, odhalovat a komunikovat

SAM může hlídat samostatně se všemi dostupnými senzory. SAM určuje, zda nejsou v dosahu nějaké neobvyklé předměty, monitoruje všechny kuřáky, kontroluje přístupové cesty, odložené předměty na paletách apod. SAM sleduje opravdu vše. Přenáší své poznatky přímo na pult centrální ochrany, díky čemuž mohou být přijata správná bezpečnostní opatření.


Upozorňovat

V případě poplachu se SAM dostaví plnou rychlostí na místo, kde je zjištěna odchylka. Cestou kontroluje situaci, dává pozor na všechny osoby v okolí. Pokud je to nutné, dokáže se přepojit na pohotovost prostřednictvím mobilního spojení nebo audio či video streamů. Pokud SAM nedokáže identifikovat člověka v monitorovaném prostoru, ihned vyhlásí poplach. Kromě toho také zvládne detekovat a ohlásit úniky toxinů, radiace, kouře a zvýšeného tepla. Se všemi těmito funkcemi je SAM jedinečný v oblasti robotiky a bezpečnosti.

Obchodní případ aneb výhody nasazení SAM:

  1. Snížení doby zásahu ostrahy, převzetí monotónní a jednoduché práce, spolehlivost, snížení nákladů za nemoc nebo zranění zaměstnance;
  2. Snížení investic do kamerových systémů a detekční techniky – robot SAM se postará o veškeré vnitřní prostory objektů;
  3. Zvýšení bezpečnosti oproti lidskému faktoru, spolehlivost, snížení nákladů oproti hodinové sazbě zaměstnance

Využití robota:

  • Kontrola velkých ploch;
  • Kontrola zvýšených rizik vzhledem k hodnotě;
  • Kontrola 24 hodin/365 dní v roce;
  • Eliminace zbytečných alarmů

Robot má zásuvku 230 V potřebnou pro dokovací stanici.
Robot využívá Wi-Fi a GPRS pro komunikaci.

Ukázkové video a více informací o SAM najdete na:

 
 
Reklama