Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Studenti letohradské průmyslové školy se stali vítězi soutěže na úsporu energie v budovách

Studenti mapovali provoz školní budovy. Siemens zapůjčil měřiče spotřeby elektrické energie, teploty a intenzity osvětlení. Michal Votřel, vedoucí Odboru stavebního a majetkového: budu velmi rád, pokud se některé návrhy podaří transformovat do podoby skutečných projektů.

Energetickou úspornost budov významně ovlivňuje chování jejich uživatelů. Tuto skutečnost prokázali ve svých pracích účastníci soutěže pro středoškoláky, jejímž zadáním bylo navrhnout úsporná energetická řešení ve školní budově. Týmovou soutěž, která je součástí programu na podporu zájmu studentů o úspory energie, uspořádala společnost Siemens ve spolupráci s Pardubickým krajem. Odborná porota vyhlásila vítězem soutěže tým z letohradské průmyslové školy.

Studentské týmy měly za úkol zmapovat provoz školní budovy. Společnost Siemens za tímto účelem každému týmu zapůjčila měřiče spotřeby elektrické energie, teploty a intenzity osvětlení.
Studenti následně získané hodnoty zpracovali a navrhli řešení, jež zlepší efektivitu hospodaření s energiemi. Součástí soutěžního zadání byl také návrh informační kampaně s cílem představit spolužákům možnosti energetických úspor a konkrétní opatření na jejich dosažení. Soutěž, které se zúčastnily tři týmy z Průmyslové střední školy Letohrad a ze Střední školy veterinární a zemědělské Lanškroun, byla zahájena v březnu letošního roku. Slavnostní vyhlášení soutěže se uskutečnilo koncem června, vítězem soutěže se stal tým z letohradské průmyslové školy. Všichni členové vítězného týmu obdrželi od společnosti Siemens mobilní komunikační zařízení tablet.

„Třídíme odpady, ale zapomínáme být efektivní i při spotřebě energie. Jsem rád, že to pro mladou generaci neplatí. Je to téma, které studenty zajímá. Jsem nadšen z jejich kreativního přístupu k zadaným projektům,“ říká Radko Martínek, hejtman Pardubického kraje. Michal Votřel, vedoucí Odboru stavebního a majetkového řádu, který průběh soutěže ve spolupráci s Odborem školství na Krajském úřadu Pardubického kraje koordinoval, k tomu dodává: „Úroveň prací všech zúčastněných týmů byla velmi vysoká a z prezentací bylo znát, že studenti přistoupili ke zpracování projektů opravdu s chutí. Budu velmi rád, pokud se některé návrhy podaří transformovat do podoby skutečných projektů.“

Siemens realizuje v České republice energeticky úsporné projekty pomocí metody Energy Performance Contracting (EPC) již bezmála dvacet let.
„V České republice se staví stále více energeticky úsporných budov. Rezervy ale zůstávají u těch stávajících, z nichž drtivou většinu lze považovat za ne zcela energeticky efektivní. Jejich majitelé tak v součtu přicházejí ročně o desítky až stovky milionů korun,“ říká Radim Kohoutek, ředitel obchodního úseku energeticky úsporných projektů společnosti Siemens, a doplňuje: „Účinným řešením je financování energetické revitalizace budov z úspor vzniklých aplikací vhodných technologických a organizačních opatření.“

Realizátor projektu garantuje zadavateli předem smluvně danou výši úspor, které vzniknou na základě opatření zvyšujících efektivitu hospodaření s energiemi. Tato opatření jsou zaměřena na modernizaci technického zázemí objektu nebo celého areálu klienta a na optimalizaci jeho provozu. Prvotní investici přitom může zajistit buď firma realizující projekt EPC, nebo vybraný bankovní ústav. Díky energeticky úsporným projektům mohou provozovatelé budov snížit své náklady na spotřebu energií a zároveň významně přispět ke zlepšení stavu životního prostředí. V Pardubickém kraji Siemens zrealizoval projekty na úsporu energií metodou EPC v několika veřejných budovách. Patří mezi ně také školy účastnických týmů soutěže, v nichž jsou efekty úsporných opatření vyhodnocovány již čtvrtým rokem. Celkový garantovaný objem ročních úspor činí 2,9 milionů korun.


Siemens, s.r.o.
logo Siemens, s.r.o.

Systémy automatizovaného řízení budov, systémy řízení energetických systémů, systémy řízení kotelen a předávacích stanic CZT. Přístroje pro měřicí a regulační techniku, integrované systémy budov, konzultace, projekty, software, dodávky na klíč, projekty ...

 
 
Reklama