Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Prestižní ocenění pro Siemens v oboru energetických služeb

Siemens získal již popáté prestižní ocenění v oboru energetických služeb udělované v rámci soutěže European Energy Service Award, tentokrát za projekt energetické revitalizace nákupního střediska Sello ve finském městě Espoo.

Titul „Best European Energy Service Project 2010“ jí byl udělen za projekt energetické revitalizace nákupního střediska Sello ve finském městě Espoo.

Hodnotitelská komise ocenila zejména roční úsporu energie přes 2,5 milionu kilowatthodin v porovnání se stavem před rekonstrukcí, což v praxi znamená zhruba o 20 % méně emisí CO2 . Náklady na energii byly sníženy dokonce o 25 %. V minulém roce získal cenu „Best European Energy Service Project“ tým českých inženýrů společnosti Siemens za energeticky úsporné řešení zrealizované v závodě na výrobu elektromotorů v Mohelnici.

Komplex Kauppakeskus Sello ve čtvrti Leppävaara ve finském městě Espoo patří mezi ekologicky nejšetrnější nákupní střediska v severní Evropě. Soukromý provozovatel střediska zadal společnosti Siemens projekt


kompletní modernizace systému ovládání vzduchotechnického zařízení v budově, spolu s optimalizací systému řízení vytápěcích a chladicích agregátů. Výsledkem modernizace energetického hospodářství budovy jsou roční úspory v průměrné výši 1,250.000 kWh elektrické a 1,300.000 kWh tepelné energie, což znamená pokles spotřeby elektřiny o 27 % a tepla o 15 %. Roční produkce CO2 klesla nejméně o 630 tun a výdaje za energii minimálně o 133.000 eur.

Komise soutěže European Energy Service Award v polovině září vyhodnotila výsledek společnosti Siemens jako nejlepší evropský projekt roku 2010 v oboru energetických služeb s právem používat označení „Best European Energy Service Project“. Od roku 2006 je to již popáté, kdy Siemens získal vrcholné ocenění v některé z pěti kategorií, v nichž je soutěž European Energy Service Award vypisována. V minulém roce tuto cenu získal tým českých inženýrů společnosti Siemens v kategorii Nejlepší projekt energetických služeb v komerčním sektoru za energeticky úsporné řešení zrealizované v mohelnickém závodě koncernu Siemens na výrobu elektromotorů. Úspěšný projekt přinesl závodu snížení roční spotřeby energie na vytápění, ohřev teplé vody a výrobu technologické páry o více než 50 %. Současně pomohl výrazně zredukovat emise CO2.

Cílem soutěže European Energy Service Award je podpora realizace projektů úspor energie řešených metodou Energy Performance Contracting (EPC). Je určena pro podniky a organizace působící v oboru energetických služeb jako nástroj k oceňování nejpozoruhodnějších výkonů v oblasti hospodárného využívání energie. Kritérii při hodnocení kategorie projektů v oblasti energetických služeb jsou vzorový charakter projektu, jeho přínos rozvoji trhu, dosažená úspora energie a potenciální dlouhodobé účinky.


Siemens, s.r.o.
logo Siemens, s.r.o.

Systémy automatizovaného řízení budov, systémy řízení energetických systémů, systémy řízení kotelen a předávacích stanic CZT. Přístroje pro měřicí a regulační techniku, integrované systémy budov, konzultace, projekty, software, dodávky na klíč, projekty ...

 
 
Reklama