Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Jak jsou na tom dodavatelé energií? Kdo získal a kdo ztratil nejvíce zákazníků za půl roku?

Ceny energií na burzách v ČR zase rostou. Podívejte se na přehled nově vydaných ceníků elektřiny a plynu. Kdo získal a kdo ztratil zákazníky? Jaké jsou doporučené nabídky dodavatelů energií?

Foto © Maria Fuchs, stock.adobe.com
Kalkulátor cen energií TZB-info

Nové ceníky

Na rozdíl od předchozích týdnů se aktivita dodavatelů zvýšila, vydávali více ceníků. Bohužel i kvůli nedávnému zvýšení cen na burzách se nejednalo o další snižování cen pro domácnosti na ještě nižší úroveň, ale jednalo se o jejich mírné snížení v rámci toho, co bylo dosaženo již dávno. Za zmínku ale stojí zvyšování stálého platu u některých produktů. Plyn pro cenovou rozkolísanost na burze nebyl předmětem aktualizace nabídek.

Eneka aktualizuje ceník s fixovanou cenou na měsíc 15. dne předcházejícího měsíce, pokud zrovna není volno. Protože cena elektřiny a plynu na burzách v červenci klesala, tak je i fixovaná hodnota pro srpen nižší, než byla pro červenec. Tento produkt je bez závazku a s výpovědní lhůtou jeden měsíc, což je u těchto produktů obvyklé. Jediný dodavatel, který nastavil podmínky jinak, je ostravská IN ENERGIE, která u fixního produktu má závazek na 24 měsíců. V případě, že se zákazník rozhodne změnit tento produkt, pak nemá šanci ani v případě zdražování. IN ENERGIE bere výchozí cenu podle měsíčních kontraktů 20. den předcházejícího měsíce. 20. dne aktualizuje ceníky s fixovanou cenou také LAMA ENERGY, ale má smlouvu na dobu neurčitou s měsíční výpovědní lhůtou. Ostatní mění ceny až na začátku nového měsíce a berou základ posledních pět dní předcházejícího měsíce cen kontraktů na další měsíc.

Po delší době E.ON aktualizoval nabídku pro nové a pro stávající zákazníky společnosti E.ON, tedy mimo produktů, které má v nabídce pro stávající zákazníky a aktualizuje je každý měsíc nebo roční období. Produkt Komplet elektřina MAX PRO s klesající cenou garantuje každoroční snižení fixní ceny a služby elektrikáře. Nově je v nabídce i produkt spojený se smlouvou na dobu neurčitou, Ceník Komplet elektřina MAX bez závazku. Ovšem svoboda je vykoupena mnohem vyšší cenou.

Vemex Energie aktualizoval produktovou řadu FIX 12M 07/2023, která se ale cenově neliší od předcházející verze.

Tab. 1: Některé nové nabídky elektřiny a plynu pro domácnosti, stav k 21. 7. 2023
Tab. 1: Některé nové nabídky elektřiny a plynu pro domácnosti, stav k 21. 7. 2023

Úspěšní a méně úspěšní obchodníci

Operátor trhu vydal další měsíční zprávu o změnách počtu odběrných míst u jednotlivých obchodníků. Nejedná se jen o obchodníky, jde o všechny organizace, které mají ve správě odběrná místa a lokální distribuční sítě. Někteří obchodníci v přehledu zveřejněném u operátora nejsou, protože mají méně přípojek než 100.

V následujících tabulkách jsou počty počítány od konce prosince loňského roku až do konce letošního června, tedy čísla za půl roku. V článcích z letoška uvádím srovnání pouze za měsíc, což sice má také určitou vypovídací hodnotu, ale půl roční statistika ukazuje trendy vývoje u jednotlivých dodavatelů.

Při pohledu na čísla v tabulce změn v elektřiny, mne zaujalo prudké zvýšení počtu zákazníků u dodavatele První česká energie a naopak prudké snížení počtu odběrných míst u Entri. Tyto obrovské změny se udály jednorázově v červnu, před tím byl přírůstek nebo pokles počtu pravidelný. Mimo těchto změn získávají zákazníky většinou velcí obchodníci a firmy spojené s instalací nebo provozováním fotovoltaiky. Ve spodní části tabulky jsou zase ti neúspěšní, podle snižujícího se počtu zákazníků se zdá, že někteří již nemají zájem prodávat elektřinu nebo plyn.

Tab. 2: Změny počtu odběrných míst elektřiny za půl roku, prvních a posledních deset obchodníků.
Tab. 2: Změny počtu odběrných míst elektřiny za půl roku, prvních a posledních deset obchodníků.
Tab. 3: Změny počtu odběrných míst elektřiny za půl roku, prvních a posledních deset obchodníků.
Tab. 3: Změny počtu odběrných míst elektřiny za půl roku, prvních a posledních deset obchodníků.

Zatím téměř žádná změna mezi doporučovanými produkty, jedinou změnou je aktualizace nabídky fixní ceny na měsíc, na srpen, kde cena elektřiny i plynu je nižší než na červenec. Eneka má ve vlastnostech produktu uvedeno, že se jedná o maximální příplatek k burzovní ceně, který v maximální výši nemusí využít, proto tak nízká cena plynu. Stále platí, že nové vydávané produkty nedosahují těchto cen.

Doporučil bych neváhat a vybrat si jednu ze zdejších nabídek nebo další nabídky u nás v Kalkulátoru.

Tab. 4: Přehled nejvýhodnějších nabídek na trhu pro domácnosti, stav k 21. 7. 2023
Tab. 4: Přehled nejvýhodnějších nabídek na trhu pro domácnosti, stav k 21. 7. 2023

Na burzách v ČR se v uplynulém období zdražovalo, zhruba o 3 až o 10 EUR/MWh jsou ceny vyšší, než byl stav k 14. 7. 2023.

Tab. 5: Přehled cen na burzách v ČR, stav k 21. 7. 2023
Tab. 5: Přehled cen na burzách v ČR, stav k 21. 7. 2023
 
 
Reklama