Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Pět vybraných nabídek spotového trhu, první ceník pro rok 2023 s nižší cenou než zastropovaná

Přinášíme přehled ceníků ze spotového trhu pro zájemce na zvážení. Ceny plynu do konce roku pro některé stávající zákazníky innogy výrazně klesnou. První ceník pro rok 2023 s cenou plynu nižší, než je zastropovaná cena.

Kalkulátor cen energií TZB-info

Ceny energií mnoha dodavatelů začaly po vyhlášení zastropování cen prudce růst. Je tomu tak navzdory cenám na burzách, které výrazně klesají. Ne všichni si tyto ceny nyní mohou dovolit a mnozí z nás si nemohou dovolit ani zastropované ceny. Pro rodiny i pro firmy mohou být tyto ceny i přes propagovanou další, ne vždy účinnou pomoc státu, likvidační.

Přečtěte si také Přehled nabídek zákazníkům s končícím závazkem Přečíst článek

Částečným ulehčením pro spotřebitele mohou být ceny elektřiny a plynu, které se řídí podle cen na spotovém trhu. Předností je velmi transparentní tvorba ceny, každý zájemce si ceny na spotovém trhu může ověřit, mimo jiné také v našich nových spotových kalkulačkách elektřinyplynu. Navíc díky zastropování cen má spotřebitel jistotu, že ceny energií mu mohou jen klesnout, nemohou vystoupit nad zastropovanou úroveň.

Zákazníci dostanou stejnou cenu, jaká je na spotovém trhu, a k této ceně si dodavatel připočte odměnu za služby spojené s obchodem. Dalším příplatkem je stálý plat, který je u většiny klasických ceníků. Obchodníků se spotovým produktem je na našem trhu mnoho, ne všichni jsou doporučeníhodní. Na základě několika dotazů našich čtenářů přináším přehled produktů, které bych mohl doporučit. Situace na trhu se mění každou hodinou, proto je tento přehled bez záruky. Při výběru je třeba si zdejší informace ověřit u obchodníka.

V následující tabulce jsou doporučené produkty seřazené podle nejnižších nákladů pro obchodníka. U elektřiny se vždy vychází z cen na denním trhu Operátora trhu, u plynu zase z cen na vnitrodenním trhu Operátora trhu nebo na spotovém trhu na burze PXE. Spotový trh na burze PXE vychází trochu dráž, tak je možné, že celkové ceny plynu u obchodníků využívajících této burzy mohou být vyšší i s nižšími poplatky.

Tab. 1: Doporučené spotové produkty srovnané podle nákladů na platby obchodníkovi
Tab. 1: Doporučené spotové produkty srovnané podle nákladů na platby obchodníkovi

Zákazníci si mohou odfiltrovat a srovnat nabídky spotových produktů a uvidí, že nyní je v nabídce několik výrazně levnějších produktů. Ty ale nedoporučuji, protože jejich způsob výpočtu je odlišný a může se lišit od většiny nabídek, i když teď právě jsou tyto nabídky levnější. Jedna nabídka je výrazně neseriózní, kdy si dodavatel v nabídce účtuje poplatek sto korun, ale současně je zde další ceník s poplatkem 500 Kč. Zákazník pak neví, do kdy by platil ten nízký poplatek.

Přečtěte si také Regulátor zveřejnil návrh regulovaných cen, kolik by mohly domácnosti nově platit? Přečíst článek

Aby si zákazník mohl udělat představu, jak ceny na spotovém trhu vypadají, je přiložena další tabulka, kde jsou průměrné měsíční spotové ceny elektřiny a plynu s uvedením podílu spotřeby v průběhu roku. Zájemci si mohou zkontrolovat, že tyto ceny s ohledem na současnou úroveň cen v klasických cenících jsou nižší a že existuje naděje, že i zastropovaná cena energií bude vyšší, než ceny na spotovém trhu.

Tab. 2: Přehled měsíčních průměrných cen na spotovém trhu Operátora trhu
Tab. 2: Přehled měsíčních průměrných cen na spotovém trhu Operátora trhu

Události: innogy výrazně snižuje ceny plynu pro stávající zákazníky s fixovanými cenami do konce roku, pak ceny zvyšuje

Zajímavým počinem jsou nové ceníky pro stávající zákazníky společnosti innogy. Tyto ceníky jsou na rozdíl od minulosti rozděleny do několika dalších ceníků po jednotlivých letech. Tedy ceník pro rok 2022, 2023, 2024 a 2025. I přes právě probíhající energetickou krizi je první ceník pro plyn výrazně levnější než dříve vydané předcházející ceníky. U nových ceníků klesá cena od 1. 11. do 31. 12. až pod 1 500 Kč/MWh z předcházejících zhruba 3 300 Kč/MWh. Ale následující roky se ceny zvyšují, v roce 2023 na zhruba 2 700 Kč/MWh, v roce 2024 na zhruba 4 600 a poslední rok cena nepatrně klesá na 4 400 Kč/MWh. Podobné rozložení cen platí pro všechny ceníky pro stávající zákazníky innogy.

Jediný problém mám s tím, že ceny kolem 1 500 Kč/MWh budou mít pouze zákazníci, kterým právě končí původní ceník a prodlouží smlouvu právě v období od 1. 11. do 31. 12. Tak snížení ceny plynu nebude dodavatele tolik bolet, ale vypadá to pěkně. Na druhou stranu, zveřejnění těchto ceníků je možná poctivější odpovědí na zcela vyděračské ceny zemního plynu, které se pod vidinou zastropování neváhají prezentovat s cenami až téměř deset tisíc za megawatthodinu plynu.

Základní ceník dominantního dodavatele (plyn Standard) má od 1. 11. vyšší cenu 2 804 Kč/MWh, což je v porovnání s ostatními nabídkami velice mírná cena.

MND s produktem Ceník se stropem mají konkurenci

Nedávno zveřejnily Moravské naftové doly nové ceníky elektřiny a plynu s názvem Ceník se stropem, kde jsou ceny komodity rovny zastropovaným cenám. Velmi nepatrnou úsporu přináší o několik haléřů levnější stálý plat, takže výsledná celková cena za rok je asi o 4 Kč nižší, než se zastropovanými cenami.

Na tento ceník reagovala konkurence a Centropol uvedl na trh produkt Bez závazku se stropem, který ještě více snížil cenu měsíčního platu, výše platu je 102 místo zastropovaných 130 Kč.

Ceníky platné od nového roku zveřejnil také menší dodavatel z Ostravy MDI. Ve svém ceníku Individual od 1. 1. 2023 jako první dodavatel s klasickým ceníkem nabízí cenu plynu pod zastropovaných 2 500 Kč/MWh, jeho cena je 2 390 Kč/MWh s platem 130 Kč/měsíc.

V uplynulém období se na trhu objevilo více ceníků pro nové zákazníky, ale ceny elektřiny se pohybují mezí 8 až téměř 10 tisíci korunami za megawatthodinu. Podobně u plynu se neprojevuje zlevnění plynu na burze a výše cen v cenících pro nové zákazníky se pohybuje kolem 4 000 Kč/MWh.

 
 
Reklama