Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Získejte atraktivní nabídku elektřiny a plynu v době růstu cen. Zbývá posledních pár týdnů

Zákazníci, kteří buď dostali oznámení o zdražení nebo jim končí dříve uzavřená fixace, stojí před otázkou, zda přijmout novou cenu, zkusit si vyjednat lepší cenu nebo přejít k jinému dodavateli. I přes stále zvyšující se ceny lze najít několik výhodných nabídek, ty výhodnější jsou však časově omezeny.

Kalkulátor cen energií TZB-info

Ceny na burze (PXE) dosahují nyní na rok 2022 téměř 74 EUR/MWh, před rokem stály kontrakty na následující rok 47 EUR/MWh. Elektřina na spotovém trhu (OTE) se prodává v průměru za červenec 91 EUR/MWh, což je výrazný rozdíl proti loňským 33 EUR/MWh. Uvedené ceny se zanedlouho projeví v nově vydaných cenících dodavatelů. Již teď cena za elektřinu v cenících pro domácnosti běžně přesahuje 2 000 Kč/MWh (bez DPH), zatímco ještě na začátku roku většinou se pohybovala mezi 1 500 až 1 600 Kč/MWh.

Plyn se nyní na pražské burze (PXE, kontrakty na následující rok) obchoduje za 26 EUR/MWh, zatímco loni za 13 EUR/MWh. Za červenec 2020 se plyn obchodoval jen za 6 EUR/MWh, nyní průměrně za 36 EUR/MWh. Ceny plynu v nových cenících pro domácnosti se běžně dostávají na 850 až 1 000 Kč/MWh (bez DPH), loni byly i pod hranicí 500 Kč/MWh.

Samozřejmě lze nakoupit elektřinu i plyn nyní výrazně levněji, než za ceny, které jsem výše uváděl. Obchodníci ale ceníky s atraktivnějšími cenami při současném stavu velkoobchodních cen nebudou nabízet neomezeně dlouho. Za několik týdnů již námi doporučené produkty zákazník nesežene, protože obchodníci je nahradí novými ceníky s vyššími cenami.

Proud pro svícení

Podívejme se na výhodné nabídky proudu pro svícení, který je nejběžnější v našich domácnostech. Průměrná spotřeba v domácnosti za rok u tohoto využití je asi 2 000 kWh.

Bez závazku a bez fixace

Doporučil bych si zafixovat současnou cenu, přesto, kdo trvá na smlouvě na dobu neurčitou bez fixace, měl by si současné cena přičíst zhruba 400 Kč ke každé MWh. Je to částka s DPH , o kterou dosud dodavatelé zvýšili cenu komodity. Sice zdražení elektřiny u těchto nabídek je téměř stoprocentně jisté, ale zákazník bude mít jistotu, že i v následujících letech bude mít jednu z nejnižších cen elektřiny na trhu, že jej nečeká cenový skok po skončení cenové fixace.

Z nabídek pro elektřinu bez závazku a bez fixace ceny jsou nejvýhodnější nabídky: Fonergy Premium, Energie ČS Produkt On-line, Gazela energie, Ceník 2021, České teplo Ceník MALO_04, Lumius Bez závazků.

S fixací ceny a se závazkem

Závazek s fixací již dávno nemusí nikoho odrazovat, důležité je si nepropást konec závazku a včas se poohlédnout po nové nabídce. V seznamu jsou i dvě trošku odlišné nabídky. Mezi nejvýhodnější nabídky patři nabídka společnosti MND Proud Ceník 2022 Online, který je bez klasického závazku s fixací ceny a pak také nabídka elektřiny od skautů, kde lze předpokládat výhodnější cenu i po skončení fixace, i když výrazně vyšší, než je současná cena.

Z nabídek pro elektřinu se závazkem a s fixací ceny jsou nejvýhodnější nabídky: Skautská energie Nabídka pro rok 2021 a 2022, Skautská energie Nabídka pro rok 2021 a 2022 Zelená, MND Proud Ceník 2022 Online, Kolibřík energie Ceník energie opuštěným dětem.

Elektřina na vytápění

Vybral jsem spotřebu 1 000 kWh ve vysokém tarifu a 9 000 kWh v nízkém tarifu. Mezi nabídkami bez závazku a bez fixace ceny jsou ke zvážení tyto nabídky s tím, že možná už na podzim se jejich cena výrazně zvýší (asi o 400 Kč/MWh s DPH):

Bez závazku a bez fixace: České Teplo Ceník MALO_04, Gazela Energy Ceník 2021, Eneka Standard, Energie ČS Produkt On-line, Eneka E-Tarif.

S fixací ceny a se závazkem

Skautská energie Nabídka pro rok 2021 a 2022, Skautská energie Nabídka pro rok 2021 a 2022 Zelená, Eneka Dvojka, MND Ceník 2022 Online, Bohemia Energy BE Relax promo červenec 21-23.

Plyn pro vytápění

I cena plynu výrazně roste. Při podzimním zdražování a při zdražování ke konci roku se ceny plynu určitě porostou. Proto je dobré si zajistit co nejlepší ceny již teď, i když ceny nebudou tak nízké, na jaké jsme byli až doposud zvyklí.

Opět pořadí je stanoveno podle nejnižších nákladů na dodanou energii po dobu 12 měsíců při spotřebě 20 MWh.

Mezi jmenovanými společnostmi je i společnost nabízející ceny podle spotového trhu. Ty jsou sice v této době velmi vysoké, což průměrná roční cena neukazuje, ale vzhledem k tomu, že se jedná o holou cenu bez přirážek, je tato nabídka dlouhodobě konkurenceschopná.

Nabídky společnosti MND jsou sice deklarovány na dobu neurčitou, ale uvedená cena je platná v případě, že zákazník do skončení ceny zůstane u společnosti. Proto nabídky MND jsou spolu s fixními produkty.

Bez závazku a bez fixace: České teplo ceník plyn MODOM, Gazela Energy CENÍK 2021, bezDodavatele, Eneka STANDARD, MND/Plyn z první ruky – Online.

S fixací ceny a se závazkem: Skautská energie Nabídka pro rok 2021 a 2022, eCENTRE  LICIT ENERGIE 02/2021, MND Produkt Plyn z první ruky – Ceník eLéto23, Pražská energetika PRE PLYN FIX PLUS 03/2021

Zákazníci při snaze ušetřit mají nyní jednu z posledních možností si vybrat z nabídek, u kterých sice v porovnání s minulostí nemusí ušetřit, ale alespoň neutratí tolik peněz za energie, jak by mohli. Pokud se jedná o věrného zákazníka, který je s obchodníkem spokojený, může se s obchodníkem dohodnout na ceně pro následující období. Výše uvedené nabídky mu mohou posloužit informací, jakou cenu lze s dodavatelem dohodnout.

 
 
Reklama