Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Infotherma 2018 – srovnání cen energií

K programu týmu TZB-info na výstavě Infotherma patří každoročně poradenství k cenám energií. Zeptali jsme se tedy hlavního analytika Kalkulátoru TZB-info Jana Schindlera, jaké trendy můžeme v cenách energií očekávat v roce 2018.

Kalkulátor cen energií TZB-info

Porostou letos ceny elektřiny pro koncové zákazníky?

I když ceny elektřiny pro rok 2018 u některých dodavatelů vzrostly, většina zákazníků má stále možnost si vybrat levnějšího dodavatele. Navíc ze srovnání nyní vycházejí lépe velcí a zavedení dodavatelé s širokou nabídkou doplňkových služeb.

Jaké budou ceny plynu?

Ceny plynu sice nejsou tak atraktivní jako v nedávné minulosti, ale burzovní ceny klesají a kurz koruny je také stále silnější. Je naděje, že ceny plynu u některých nabídek ještě klesnou.

Je nabídka nižší ceny energií dostatečným motivem ke změně dodavatele?

Po několika letech poklesu počtu změn dodavatelů počty změn zase stoupají. Bohužel nesouhlasím s tím, že se vždy jedná o uvážený krok zákazníků, ale je to zásluha distančního prodeje, zejména díky uzavírání smluv po telefonu, kde není potřeba podpis papírové smlouvy. Svojí roli také hrají uskutečněné změny u již dříve podepsaných smluv. I když u elektřiny, zejména v jednotarifu, jsou možné úspory nižší, přesto počet změn je mnohem vyšší než u plynu.

Co všechno tvoří cenu elektřiny?

Složení cen posuzujeme vždy podle ceny nejběžnějšího produktu, jehož cena se příliš nemění. Zde je stále patrnější, že procentuální podíl ceny pro obchodníka vytrvale klesá, zejména kvůli zvyšujícím se nákladům na distribuci, které podléhají státní regulaci. Letos se sice ceny distribuce zvyšovaly pouze o inflaci, ale možná nás čeká změna tarifní soustavy a to bude znamenat podstatnější změny v celkovém složení ceny elektřiny.

Jak často by si měl zákazník ceny elektřiny porovnávat?

Pokud zákazník chce mít náklady na energie pod kontrolou, měl by jednou za rok v době vyúčtování zkontrolovat, kolik platí a kolik by mohl platit. V kalkulátoru cen energií TZB-info jsou cenová doporučení regulátora, výsledky aukcí Dtestu i inovativní nabídky zavedených dodavatelů. Kalkulátor doporučuji použít i ke kontrole super výhodných nabídek po telefonu.

 
 
Reklama