Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Novinky v kalkulátoru cen energií TZB-info

Kalkulátor cen energií TZB-info

Kalkulátor cen energií TZB-info umožňuje porovnání nabídek a usnadňuje tak rozhodování při změně dodavatelů energie. V duchu tradic portálu TZB-info se i tento kalkulátor mění. Je evidentní snaha zlepšit informovanost návštěvníků.

Kalkulátor cen energií TZB-info (kalkulátor) měl svoji premiéru před dvěma roky, právě na veletrhu For Arch. Během své existence vzbudil pozornost široké veřejnosti i odborníků. Naším krédem vždy bylo objektivně informovat návštěvníky o nabídkách dodavatelů komplexně, to znamená nejen o aktuální nabízené ceně, ale i o dalších podmínkách a souvisejících nabídkách. Rozsah našich služeb se postupně rozšiřoval a dnes nabízíme také datové služby týkající se cen energií, které slouží pro energetické společnosti.

Loňský rok zaznamenal kalkulátor právě touto dobou dva významné úspěchy. Na veletrhu For Arch získal prestižní cenu Grand Prix. Souběžně s tím začalo jednání s Energetickým regulačním úřadem (ERÚ) o zařazení odkazu na kalkulátor na stránky ERÚ. Odkaz byl společně s modernizací webových stránek ERÚ zveřejněn letos v dubnu.

Loňský úspěch nás zavazuje a ani letos jsme nelenili. Od loňského září se nám podařilo udělat několik rozšíření, která přispěla k lepší informovanosti zákazníků.

Individuální ceny umožňují porovnat nabídky všem zájemcům, kteří dostali nabídku s odlišnou cenou než je ceníková. Tato funkce srovnává všechny nabídky mimo plynu nad 63 MWh/rok a uplatnila se například při vyhodnocení vydražené ceny v elektronických aukcích. Nová funkce kalkulátoru byla uvedena do v září loňského roku.

Letos v květnu se objevily filtry, které umožňují rychleji a přehledněji vybrat nejčastěji hledaná srovnání. Přidání filtrů nabízí porovnání například pouze nabídek, které jsou na dobu neurčitou, se závazkem či dodávky elektřiny bez daně z elektřiny. Pro lepší přehled nově uvádíme i počet nalezených nabídek.

Obr. 1: Ukázka zadání filtrů, nahoře se po filtraci zobrazí počet nabídek.
Obr. 1: Ukázka zadání filtrů, nahoře se po filtraci zobrazí počet nabídek.

Novinkou je i možnost cenového porovnání plynu s výpočtem celkové sumy bez DPH a nebo s daní z plynu.

Obr. 2: Editor pro případné zadání DPH nebo daně z plynu.
Obr. 2: Editor pro případné zadání DPH nebo daně z plynu.

Během prázdnin jsme rozšířili srovnání elektřiny i na jističe, kde se platí podle odebíraného proudu. Toto vylepšení bylo uskutečněno na základě požadavku zákazníků (obr. 3).

Obr. 3: Zadání parametru jističe pro výpočet výše platby měsíčního paušálu.
Obr. 3: Zadání parametru jističe pro výpočet výše platby měsíčního paušálu.

Poslední změnou, také uskutečněnou na základě odezvy návštěvníků, je rozšíření informací o nabídce v souvislosti se sankcemi. Tyto sankce jsou zadány v obchodních podmínkách či v cenících speciálních služeb dodavatelů. Informaci může zákazník ocenit při rozhodování, jakou nabídku zvolit.

Obr. 4: Seznam sankcí dodavatele.
Obr. 4: Seznam sankcí dodavatele.

Bohužel od vzniku kalkulátoru se věci na energetickém trhu změnily, nemám pocit, že k lepšímu. Jestliže na začátku panoval podomní prodej energií, nyní jsou typickými znaky zastrašování zákazníků dominantních a velkých alternativních dodavatelů před změnou, lépe řečeno před útěkem. Nejsou to jen výhružky, ale i praktické kroky.

Myslím, že kalkulátor může i v budoucnu nabídnout své služby. Předpokladem je skutečně svobodný trh s energiemi.

 
 
Reklama