Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Veletrh Aqua-therm 2010 zahájen

Dnes byl slavnostně zahájen 17. veletrh Aqua-therm 2010. Hovořilo se zejména o příležitostech k uzavření nových kontraktů v doznívající krizi a o velké změně, kterou stavebnictví čeká v souvislosti s novou evropskou směrnicí o energetické náročnosti budov.

Na letošním Aqua-thermu návštěvníky přivítá 300 vystavovatelů z 12 zemí. František Kočí, ředitel pořadatelské agentury Progres Partners Advertising vyzdvihl zejména doprovodný program, který je z větší části připraven Společností pro techniku prostředí. Na doprovodný program osobně pozval prof. Ing. Karel Kabele, CSc., předseda Společnosti pro techniku prostředí a vedoucí katedry Technických zařízení budov na Stavební fakultě ČVUT. Mezi největší lákadla programu patří semináře o implementaci směrnice o energetické náročnosti budov, zejména pak o definici a navrhování budov s téměř nulovou spotřebou energie od roku 2020. O směrnici, diskutované také na právě skončené konferenci TZ Praha, hovořil i František Holec, prezident Svazu podnikatelů v oboru technických zařízení.

Zástupce SFŽP Fibinger informoval o záměru transformace Státního fondu životního prostředí v tzv. Zelenou banku. Program Zelená úsporám označil za úspěšný, a to zejména z důvodu, že bylo v posledních měsících přijato 30 tisíc žádostí. Informoval přítomné, že vzhledem ke značnému zájmu se nyní bude rozhodovat, zda v únoru program znovu otevřít ve stejném měřítku, či zda jej určitým způsobem redukovat.


V rámci zahájení veletrhu Aqua-therm byly slavnostně pokřtěny dvě knihy Českého sdružení pro technická zařízení (ČSTZ). První z nich je publikace Technická zařízení v budovách – typová technická řešení. Petr Kebrdle upozornil zejména na komentář k nové ČSN 73 4201 o problematice komínů a kouřovodů. Druhou publikací je dvanácté pokračování Mezinárodní energetické ročenky, obsahující energetická data České republiky a světa. Zvláštní zřetel je v knize věnován Evropské unii.

 
 
Reklama