Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Zajímavosti z tiskové konference před otevřením veletrhu Bazény, sauny, solária a wellness

TZB-info je mediálním partnerem tohoto nejen bazénářského veletrhu, který včera otevřel své brány odborníkům i laické veřejnosti v PVA Praze Letňanech. Na úvodní tiskové konferenci před veletrhem byl představen projekt aquacentra v Průhonicích - Čestlicích a projekt areálu pro LOH v Letňanech.

Před otevřením veletrhu se konala tisková konference, která měla dvě hlavní témata: první skutečně "in", pokud se týká provázanosti s právě začínajícím veletrhem - poprvé byl veřejnosti představen projekt aquacentra Čestlice. Druhé téma se váže spíše k pořadateli veletrhu a jeho alokaci. Jde o mediálně zajímavé téma - umístění dějiště olympijských her v Letňanech, v blízkosti PVA.

Téma 1 - Aquapark Čestlice

Koncem letošního roku bude u komerční zóny Průhonice - Čestlice otevřen dlouho očekávaný aquapark, jehož celková plocha bude 16 000 m2, vodní plocha více než 2500m2 a bude tak největším v Evropě. Nabídne více než vodní atrakce, jeho součástí budou i vnitřní a venkovní sauny, dvoupodlažní fitness a wellness centra, dvě restaurace a několik barů.

Aquapark se skládá ze tří paláců: Palác vln, palác dobrodružství a Palác relaxu. Každý z nich je zaměřen na jinou cílovou skupinu návštěvníků, které mají odlišná přání co se týká atmosféry i zážitků.

Palác dobrodružství osloví svými tobogány, skluzavkami a space bowlem mladé zákazníky a milovníky adrenalinu.

Palác relaxu nabídne odpočinek v plaveckém bazénu a několika whirpoolech a mnoho odpočinkových ploch.

Hlavními atrakcemi Paláce vln jsou bazén s umělým vlnobitím, nebo vodní i "suché" atrakce určené dětem nejrůznějšího věku. Budou zde i brouzdaliště, pirátská loď, ale i lehátka. Poprvé v ČR takové centrum nabídne možnost potápění do hloubky 8 m nebo korálový bazén. Na venkovní ploše najdou návštěvníci divokou řeku a nespočet odpočinkových ploch.

Mezi zajímavosti patří například meditační odpočívárna, odpočívárna Sahara a celý saunovací svět s velkou nabídkou rozličných možností.

V prostoru za budovou aquaparku je suchý poder, který je určen pro záchyt přívalových dešťových vod z nákupních center. Do tohoto prostoru prostoru budou umístěny dětská hřiště a prolézačky.

Aquapark není primárně určen pro plavání, prostor pro závodní plavání není prioritou. V původním záměru bazén pro plavání ani nebyl, v rámci korektur byl zrušen surfový bazén a v tomto prostoru bude bazén pro plavání s délkou 19 m. Plavci však mohou využít řeku vinoucí se celým areálem.

Předpokládá se 1 100 000 návštěvníků/rok, vstupné od 380,- Kč na půl dne a v současné době aquapark hledá sponzory (ekvivalent Sazka Arena, T mobile Arena...) a také hledá jméno.

Provozovatelem Aquaparku bude GMF AQUAPARK PRAGUE, a.s., která je point Ventura společností SPGroup, a.s. a německé společnosti GMF Gmbh & CO KG - což je německá odborná společnost, která provozuje, konzultuje a řídí projekty aquaparků, termálních lázní a wellness center a v současné době provozuje 18 areálů.

Hotel, který vyroste u aquaparku, s ním bude přímo propojen proskleným koridorem.

Téma II - Koncept řešení pražské severní terasy pro LOH a PVA:

Představené řešení si dalo za cíl skloubit požadavky výstavnictví a LOH a částečně využívá řešení arch. Němce. Hlavní změnou proti tomuto původnímu návrhu je odsunutí ceremoniálního stadionu od stanic metra dál do areálu z důvodu rozptýlení návštěvníků po ukončení akcí a otočení stadionu pro omezení oslnění sedících návštěvníků stadionu odpoledním sluncem. První etapa by byla budována na již nyní bezproblémových pozemcích, další etapy by následovaly. Celý areál je spíše na hranici Letňan a Kbel, stávající areál PVA by byl nadále logisticky využíván.

Zajímavosti konceptu řešení pražské severní terasy pro LOH a PVA:

  • Haly v areálu by byly zavěšené s průsvitnou textilní membránou, což znamená menší počet sloupů v dispozici a větší flexibilitu interiéru a zároveň větší prostup světla.
  • Dominantou první etapy je prosklená koule o průměru 50 metrů, která bude umístěna na přístupové komunikaci. Uprostřed této koule bude v úrovni "rovníku" umístěna konferenční místnost. Tato koule by se měla stát symbolem, podobně jako různé glóbusy v centrech areálů na jiných světových výstavištích, ale je mnohem vzdušnější, umožní například velmi zajímavou práci se světlem, například noční vizualizace apod. Konferenční prostor bude možné zatemnit a zastínit pomocí kulových výsečí.
  • Samozřejmostí jsou podzemní garáže v areálu, pro další parkovací plochy je využita plocha v sousedství letiště, kterou nelze využít pro stavby, protože jejich výšku velmi limituje vzletový kužel.
  • V areálu jsou umístěny administrativní budovy, které v 1. a v 2. podlaží budou sloužit pro veletržní kongresy, vyšší patra jsou běžné kancelářské prostory, které budou trvale využívány. Vytváří se tak nejen možnost financování veletržního areálu, ale i řada pracovních příležitostí pro obyvatele lokality.
  • Projekt řeší velmi zajímavě budoucí provoz ceremoniálního stadionu. Ten bude následně využíván jako národní fotbalový stadion, řešení umožňuje zaplnit atletický ovál dalšími řady sedaček a vytvořit tak standardní fotbalový stadion. Mimo jiné se čeká i na vyjádření fotbalového svazu k tomuto řešení.
  • Olympijská vesnička je navržena v přímé návaznosti na areál a v budoucnu by měla nahradit nevyhovující ubytovací kapacity pro studenty VŠ na Strahově. Ten by tak byl uvolněn pro regeneraci.
  • Výhodou navrhovaného řešení je možnost začít s výstavbou první etapy ihned, protože pozemky jsou bez problémů. Začátek po projednání by mohl být v r. 2009
  • Více o tomto návrhu přineseme v samostatném článku.
 
 
Reklama