Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Tisková zpráva

z mezinárodního veletrhu
BAZÉNY, SAUNY, SOLÁRIA & WELLNESS 2007

Sobota 10.3.2007




Tyto tiskové zprávy pro Vás připravuje redakční tým odborného internetového portálu TZB-info, e-mail: kontakt@tzb-info.cz.

Tisková zpráva ke stažení
(PDF, 218 kB)


První dva dny navštívila veletrh BAZÉNY, SAUNY, SOLÁRIA & WELLNESS 2007 zejména odborná veřejnost, nyní vystavovatelé očekávají větší podíl laické veřejnosti. Část těchto návštěvníků určitě přiláká I Wellness kongres, který je rozdělen na dvě části, na část aktivního pohybu a na část vzdělávací.

Jako celek WELLNESS KONGRES prezentuje kulturu těla, mysli a duše. Wellness kongres je určen všem milovníky sportu, cvičení, pohybu, zdravého životního stylu či vodních radovánek. Je ideální nejen pro matky s dětmi, ale pro celou rodinu.

Expozice jsou na veletrhu rozděleny na dvě skupiny:

  1. Aquparky, veřejné bazény, bazénové technologie, úprava vody, stavební a projekční firmy, asociace, školy atd.
  2. Privátní bazény, spa, sauny, solária

Hlavním doprovodným programem veletrhu BAZÉNY, SAUNY, SOLÁRIA & WELLNESS je soutěž Bazén roku.

Titul Bazén roku udělila porota stavbě: Sportovní centrum Barrandov, I. etapa - Aquacentrum (viz Tiskový servis pátek 9.3.2007, podrobnosti k přihlášeným projektům: www.vystava-bazeny.cz)


Pozvánka na dnešní den

Poradenské centrum APR pro privátní bazény, spa, sauny a solária
(8. - 11. 3. 2007/ hala 2 sektor B, číslo expozice 4)
Poradenské centrum je otevřeno po celou dobu výstavy.

Kategorizace bazénů - fotogalerie
(8. - 11. 3. 2007, hala 2 sektor C, číslo expozice 6)

Wellness kongres
(10. 3. 2007, 9.00 - 18.00 hod., Hala 6)

Návštěvník má možnost zacvičit si pod odborným vedením předních lektorů či celebrit ze showbusinessu nebo sportovního světa. Pokud návštěvníkovi dojdou síly, může si vybrat z pestrého wellness programu to, co ho zaujme a inspiruje k dosažení celkové osobní pohody, respektive může navštívit celou řadu přednášek a workshopů na téma: "Zdravý životní styl".

Program:

09.00 - 09.50 Registrace účastníků
09.50 - 10.00 Zahájení - Michael Zima / Vladimír Hirka
10.00 - 10.50 David Holzer & Jakub Strakoš
10.50 - 11.00 Zdravý životní styl - Zdeněk Podhůrský
11.00 - 11.50 World Class goes Africa - K. Šafránková / M. Bártová
11.50 - 12.00 Křest knížky Balanční míče - Helena Jarkovská
12.00 - 12.50 Body & Cardioexpress - E. Kupková / M. Weigeltová
12.50 - 13.00 Slavie Praha (trenér fotbalové Slavie)
13.00 - 13.50 Skupinové cvičení - Radka Vandasová
13.50 - 14.00 Exhibice - Martin Dušek
14.00 - 14.50 European Muscle Power - Lucie Rožníčková
14.50 - 15.00 Exhibice bench press v přípravě na olympiádu - Lou Fanánek Hagen
15.00 - 15.50 Tae-Bo - Nicole Mardešičová
16.00 - 16.30 MISS & MR. WELLNESS - V. Sasková & L. Šulc
16.30 - 16.50 Flexi-Bar - cvičení s vybrační tyčí
16.50 - 17.00 Úspěšný klient Active Wellness (redukce hmotnosti o 30%)
17.00 - 17.50 Lenka Velínská & Roman Ondrášek
17.50 - 18.00 Vylosování tomboly a předání cen, závěr akce

Workshopy/přednášky:

11.00 - 11.50 Nové trendy v komplexní péči o tělo - Vladimír Hirka
12.00 - 12.50 Předcházení bolesti zad a krční páteře - Ondřej Prouza
13.30 - 14.20 Transformace postavy při tvorbě stravovacího plánu s kompletní detoxikací organismu - Vladimír Hirka
14.30 - 15.20 Diagnostika, nácvik a výběr vhodných aerobních činností - Radka Vandasová
15.30 - 16.20 Jak pomocí relaxace předcházet civilizačním chorobám - Active Wellness


Tip na návštěvu stánku

Able Electric, spol. s r.o. - infračervené topné systémy TANSUN a BURDA
(Stánek B16 hala 1)

Firma Able Electric, spol. s r.o. dováží a prodává infračervené topné systémy TANSUN a BURDA. Jedná se o revoluční způsob elektrického Quartzového vytápění poskytující okamžitý, přímý a hospodárný ohřev. Topidla pracují s tzv. "Slunečním efektem", kdy se ohřívají přímo lidé nebo objekty a ne vzduch mezi nimi. Využívají přeměny elektrické energie na teplo s účinností až 92%. Zbývající energie je využita na světlo, nedochází tak k žádnému plýtvání a ztrátám (například prouděním vzduchu) jako u jiného způsobu vytápění.

Topidla jsou vybavena speciálními křemíkovými lampami Philips, pracujících na principu infračerveného záření s vlnovou délkou okolo 1200 nm a teplotou až 2500 stupňů. Díky tomu mají Quartzová topidla až 2,5 násobnou účinnost než dosud používané infračervené zářiče.

Vážení zákazníci a obchodní partneři,
zveme Vás na návštěvu stánku č. B16 v hale 1, kde Vám představíme Quartzová topidla TANSUN A BURDA. Využijte našich výstavních slev 20 % !!! při objednání přímo na výstavě.

Těšíme se na Vaši návštěvu.

Able Electric, spol. s r.o.
Ještědská 90
460 08 Liberec 8
Tel.: 485 130 303
Fax: 485 130 209
E-mail: info@bionaire.cz
WWW: www.bionaire.cz


Tematický výběr z tisku

Bazén v domě

Pokud je bazén umístěn v interiéru, musí být dislokován tak, aby nezasahoval do provozu a pohody bydlení. Základní a nepominutelná skutečnost, že se z hladiny uvolňuje voda, je dominantním problémem, a je proto nutné, nemá-li bazén vyřešenou samostatně vzduchotechniku, řešit umístění tak, aby se vlhkost nemohla nekontrolovaně šířit po celém domě. Nejlepší a nejčastěji používané řešení spočívá v umístění bazénu do postranní části domu, kde je možné mnohem lépe zvládat negativní důsledky působení bazénu na stavební konstrukci a jedná se o řešení méně provozně náročné.

"Toto řešení bývá voleno velmi často, protože je mimo jiné i provozně méně nákladné," konstatuje inženýr Šťastný. "Bazénová hala by měla umožňovat dostatek pohybu kolem bazénu i možnost posezení, pokud si uživatel nechce vždy jen zaplavat. Čím je prostor haly větší, tím jsou větší nejenom investiční, ale i provozní náklady - především na temperaci (oproti jiným prostorám domu). Narostou i náklady na odvlhčování vlhkého vzduchu v samotné hale. Proto je nutné všechny případné problémy eliminovat domluvou s budoucím uživatelem a najít společně optimální variantu, která uspokojí stavebníka i projektanta a povolá spolehlivou firmu, která dokáže dílo bezchybně realizovat." 1)

Podíl ubytovacích zařízení na Liberecku, které nabízejí bazén je vyšší než těch, které jsou dle zákona přizpůsobeny pro užívaní osob s omezenou schopností pohybu a orientace.

Hromadná ubytovací zařízení v Libereckém kraji poskytují celou řadu služeb: 2)
vlastní parkoviště 42,7 %
restaurace pouze pro ubytované hosty 16,9 %
restauraci pro veřejnost 19,2 %
pořádání školení, kurzů či pracovních setkání 24 %
dětský koutek, hřiště 19,1 %
bazén 7,4 %
Tenis, kuželky či golf 13,6 %
přístup k internetu 8,5 %
úhrada platební kartou 8,2 %
handicapované obyvatelstvo 6,1 %

Všimněme si, že vyšší podíl mají pouze služby, které považujeme za samozřejmost: parkování, restaurace a sál (salonek). Zajímavá je skutečnost, že je vyšší počet zařízení s bazénem než s možností využití handicapovanými občany, které je povinné ze zákona.

Provozní řád je nutnost

Každá lidská činnost má svůj provozní řád. Nejinak je tomu i v případě provozování bazénů a jiných obdobných zařízení. V případě odborně poučených zaměstnanců a jejich zodpovědného přístupu se stává kvalitně zpracovaný Provozní řád základním vodítkem k organizování všech činností, zajišťujících bezporuchový a hygienicky nezávadný chod daného zařízení.

V prvé řadě je třeba si uvědomit, že každé takové zařízení slouží k regeneraci a rekondici všech návštěvníků, v případě předškolních dětí k výuce plavání a každé takové zařízení musí být, v přeneseném slova smyslu, "továrnou na zdraví".

Současná legislativa rozděluje komerčně provozovaná zařízení na - koupaliště ve volné přírodě, nekryté plavecké bazény a kryté plavecké bazény.

Dalším specifikem posuzování bazénů jsou - bazény pro plavání a koupání kojenců a batolat a - bazény a balneocentra ve státních zdravotních zařízeních.

Při posuzování těchto zařízení je bezpodmínečně nutné dodržet podmínky stanovené v zákonech, vyhláškách, metodických pokynech a českých a evropských technických normách, vztahujících se na výše uvedená zařízení.

Pro wellnes centra, fitcentra, whirlpooly, sauny, solária a masáže, provozované pro úzkou, ne rodinnou, ale kontinuálně obměňovanou veřejnost (hotely, penziony, školy), platí stejně přísná kritéria a požadavky jako pro komerčně provozovaná zařízení (Zák. 258/2000 Sb., Zák. 274/2003 Sb. a Vyhl. MZ 135/2004 Sb. v platném znění).

Příklad: whirlpoolové zařízení, komerčně provozované, vyžaduje periodu výměny vody 1 x za 15 min. Běžné whirlpoolové vany jsou vybaveny technologií, která je obvykle schopna zajistit výměnu vody 1 x za 2 - 4 hodiny. Komerčně využívaný whirlpool vyžaduje např. aku jímku, přelivové žlábky v úrovni ochozů, automatické dávkování činidel úpravy vody, odběry vzorků atd. To samé platí pro školní, penzionové či hotelové sauny - kontroly kvality vody, hmotnost pryčen do 15 kg atd. K organizování výše uvedených, komerčně využívaných provozů, jsou některé základní podmínky společné, některé mírně odlišné.3)

Zdroj:

1) Hospodářské noviny, 19.07.2006, Ilja Černohorský
2) ČSÚ Liberec 2007
3) Internetový portál www.tzb-info.cz

 
 
Reklama