Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Požární signalizace Siemens pro tradiční pivovar

Společnost Siemens realizuje prostřednictvím své divize Building Technologies rozsáhlou modernizaci a rozšíření systému požární signalizace pro historickou budovu pivovaru Feldschlösschen ve švýcarském Rheinfeldenu.

Pivovar připomínající zámek z 19. století bude nově vybaven komplexním síťovým systémem požární signalizace Sinteso. Výměny a optimalizace se tak dočká stávajících zhruba 2000 požárních hlásičů a 17 ústředen EPS od Siemens.

Rheinfelden je sídlem pivovaru Feldschlösschen, největšího distributora piva ve Švýcarsku. Areál svou architekturou připomíná zámek, řada jeho budov vznikla na konci devatenáctého století a byla opakovaně rozšiřována. K zajištění požární ochrany takto komplexního areálu si proto pivovar udržuje dokonce vlastní hasičskou jednotku.

Stávající systém požární signalizace pochází také od Siemens a čítá zhruba 2.000 požárních hlásičů a 17 ústředen EPS. Systém vznikal mnoha etapách řadu let, a je proto tvořen zařízeními různých generací. Aby vyhovoval současným standardům, rozhodl se pivovar ve spolupráci se Siemens pro instalaci nového síťového systému požární signalizace Sinteso.

„Od počátku jsme chtěli postupnou modernizaci a optimalizaci systémů. Naším cílem bylo vybudovat jednodušší systém s nižším počtem ústředen, které jsou navzájem lépe propojeny jednou komunikační sítí,“ uvádí šéf hasičské jednotky pivovaru Feldschlösschen, Andreas Sulser.

Siemens proto ve spolupráci s hasičským útvarem sestavil plán modernizace a postupné výměny za nový systém Sinteso. Plán zahrnoval přehled aktuálního rozmístění hlásičů a ústředen EPS, pořadí výměny či stanovení částí systému, které budou navzájem propojeny, a informací, které budou po společné komunikační síti přenášeny do dalších ústředen.

„Až přijde čas na revizi hlásičů, nenahradíme pouze staré za nové, ale využijeme příležitosti k modernizaci požární signalizace špičkovými technologiemi Sinteso. To je náš záměr do budoucna,” uvádí Andreas Sulser.

Rychlá pomoc při úderu blesku

Spolupráce Siemens a požární jednotky pivovaru je dlouhodobá: „Když byl systém požární signalizace jednoho pozdního pátečního odpoledne poškozen úderem blesku, bylo zapotřebí jej rychle opravit. Poté, co jsem zavolal do Siemens, dorazil servisní technik a systém byl v 9 hodin večer opět zcela funkční. Tato spolehlivost i v obtížných situacích je něco, čeho si skutečně vážím. Do budoucna chceme zavést přístup do systému pomocí Sinteso Mobile, jež umožní vzdálené monitorování systému požární signalizace přes smartphone či tablet,“ uzavírá Andreas Susler.


Siemens, s.r.o.
logo Siemens, s.r.o.

Systémy automatizovaného řízení budov, systémy řízení energetických systémů, systémy řízení kotelen a předávacích stanic CZT. Přístroje pro měřicí a regulační techniku, integrované systémy budov, konzultace, projekty, software, dodávky na klíč, projekty ...