Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Tipy, jak nejefektivněji zabezpečit dům před vykradením

Letní měsíce, kdy tisíce lidí míří na dovolené, jsou žně pro zloděje, kteří stále hledají nové způsoby prolomení domovní ochrany. Výrobci nejlepších zabezpečení proto neustále zdokonalují a nabízejí řešení na míru.

Prevence

Základní úrovní zabezpečení, když nepočítáme pojištění, jsou preventivní opatření, která je nezbytné dodržovat, pokud nechceme dávat zlodějům ke krádeži přímo příležitost. Zkuste si před odjezdem na dovolenou nebo výlet obejít dům a zkontrolovat dovření oken, uzamčení dveří a garážových vrat. Rozhodně se vyvarujte ukrývání klíčů pod přilehlé kameny nebo květináče. Poproste známého či souseda, aby vám vybíral poštu, protože i plná schránka napovídá, že se v domě nikdo nepohybuje. S dovolenou se nemusíte příliš chlubit. Například příspěvek na sociálních sítích o tom, že letíte dnes večer a na několik týdnů, může kdejakému zloději stačit k tomu, aby si šel minimálně objekt obhlédnout. Pomoci mohou i automatická světla, která nastavíte tak, aby svítila pár hodin po setmění nebo nad ránem. Je však důležité mít na paměti, že zmíněné preventivní kroky krádeži přímo nezabrání, ale minimálně pomohou případného zloděje odradit nebo zpomalit.

Přístupové cesty


První základní investice do zabezpečení většinou přichází při novém vybavení interiéru, pořízení domu, nebo v horším případě po zkušenosti s vykradením. V zásadě jde o více či méně kvalitní zajištění přístupových cest do domácnosti. Na trhu s bezpečnostními prvky nalezneme řadu ověřených možností, které poskytují základní úroveň zabezpečení dveří, oken, příjezdové brány a dalších. Dostupné jsou například bezpečnostní dveře, u kterých hledíme na stupeň třídy bezpečnosti. Pro domácnosti jsou dostačující dveře 3. a 4. třídy. Co se týče oken, často se využívají předokenní elektrické rolety. Jejich pohyb obstarává instalovaný elektrický motorek. Ten ve statickém režimu drží rolety pevně v kolejnicích a nedovolí jejich nadzvednutí, nejčastější způsob jejich překonání. Nákladnější variantou, vzhledem k množství oken, je použití lepeného či tvrzeného skla. Dnes už rozšířeným prvkem je také elektronický zámek dveří, který využívá pro vstup nastaveného číselného kódu, v dražších variantách potom otisk prstu.

Alarm

Mezi nejmodernější a nejkomplexnější řešení současnosti patří alarmy, kde centrální jednotka umístěná na bezpečném místě pomocí detektorů sleduje dění v hlídaných prostorech a vyhodnocuje nasbírané informace, které v reálném čase poskytuje majiteli formou SMS notifikací nebo s pomocí chytré aplikace. Nejčastěji se používají detektory pohybu, rozbití skla a magnetické senzory otevření oken nebo dveří, které jsou připojené na alarm. V případě, že detektory rozpoznají ohrožení, informují o tom majitele a ideálně také bezpečnostní centrum, pokud je na něj alarm připojen.

Jedním z nejoblíbenějších je bezpečnostní systém JABLOTRON 100, jehož instalaci zajistí podle konkrétních požadavků certifikovaní partneři české společnosti Jablotron. Cena takového systému se odvíjí od zvolené varianty instalace a rozsahu požadované ochrany. Samozřejmou součástí alarmu je pak i aplikace MyJABLOTRON, s níž lze systém kontrolovat a ovládat i na dálku, ať jste kdekoliv.

Služby Bezpečnostního centra


Úroveň zabezpečení lze ještě zvýšit připojením alarmu na Bezpečnostní centrum JABLOTRON, které zajistí nepřetržité střežení bytu či domu. Vyniká spojením nejmodernější techniky a profesionálních operátorů, kteří okamžitě reagují na poplachové signály z alarmu, kontaktují majitele objektu a vysílají zásahový tým k prověření situace. Po celou dobu zásahu monitorují střežený objekt a úzce spolupracují se zásahovou jednotkou.

Alternativní cesty

Česká vynalézavost nezná hranic a různé podomácku sestavené prvky ochrany, které autoři považují za účinné, mohou v krajních případech spíše uškodit. Spíše než na vlastní vynálezy, se proto spoléhejte na prevenci a prozíravost. Pokud si k většímu objektu pořídíte psa, pro zloděje to bývá velmi nepříjemnou překážkou. Nechat zahradu automaticky zalévat, nastavit automatické rozsvícení nebo instalovat pohybová čidla na venkovní světla jsou prvky, které napomohou odradit vetřelce už při takzvaném tipování objektu.

 
 
Reklama