Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Zajímavosti z druhého dne veletrhu Aqua-therm 2011

V rámci druhého dne veletrhu Aqua-therm 2011 proběhl seminář Budovy s téměř nulovou spotřebou energie, seminář o pasivních domech a o navrhování tepelných čerpadel. Slavnostně byly předány zlaté medaile a čestná uznání za nejlepší vystavované exponáty.

Seminář Budovy s téměř nulovou spotřebou energie

Seminář pořádala Společnost pro techniku prostředí, garantem byl prof. Ing. Karel Kabele, CSc. Po úvodní přehledové přednášce prof. Kabeleho vystoupil jako zvláštní host prof. Klaus Sommer, expert a vedoucí katedry TZB na technické univerzitě v Kolíně nad Rýnem, který prezentoval trojici zařízení pro mikrokogeneraci pro obytné budovy (Stirlingův stroj, spalovací motor, palivový článek). Zařízení o elektrickém výkonu kolem 1 kW a odpovídajícím tepelném výkonu je z hlediska investiční náročnosti srovnatelné s kvalitním tepelným čerpadlem. Zařízení jsou většinou provozována s ohledem na potřebu tepla, vyrobená elektřina je převážně spotřebována v místě, do sítě je elektřina dodávána přednostně v době, kdy je její cena vysoká.

prof. Klaus Sommer
prof. Ing. Karel Kabele, CSc.prof. Klaus Sommer

Ing. Michal Kabrhel, Ph.D., přednesl přehled možností akumulace tepelné energie od klasické akumulace ohřevem vody, přes využití fázových změn až po akumulační systémy využívající termochemické reakce. Následně Ing. Petr Brůha představil technologie pro inteligentní řízení spotřebičů a dalších technologií v domácnosti. Prof. Kabele poznamenal, že inteligentní budovy mohou být postaveny na vysoce sofistikované elektronice, ale stejně dobře mohou inteligentně fungovat i bez elektroniky na základě přirozených procesů. V podobném duchu se nesl příspěvek Ing. Jiřího Frýby, který upozornil, že sebelepší zařízení, pokud není provozováno inteligentně, nedosáhne výsledků, kterých by dosáhnout mohlo.

Vyhlášení nejlepších exponátů

Druhý den veletrhu Aqua-therm 2011 byly vyhlášeny výsledky soutěže o nejlepší vystavované produkty. Byly předány dvě zlaté medaile, sedm čestných uznání a jedno mimořádné čestné uznání. Do soutěže bylo přihlášeno celkem třicet výrobků.

Zlaté medaile

  • Stiebel Eltron spol. s r.o., Stiebel Eltron integrované tepelné čerpadlo vzduch-voda LWZ 304/404 SOL
  • SYSTHERM s.r.o., HW HESCOnet slouží pro návrhy nových tepelných soustav nebo pro modelování libovolných simulací provozních stavů na stávajících soustavách

Čestná uznání

  • TMV SS s.r.o., Termografická kamera FLIR T 640, detektor 640x480 pixelů,rozsah měřených teplot -40 až 2000 °C, tepl. citlivost °<, unikátní optický systém 40°mK
  • VIEGA s.r.o., MULTIPLEX TRIO E elektronická mísící jednotka s podsvíceným ovládacím prvkem pro elektricky řízené plnění koupací vany s paměťovou funkcí
  • Rudolf BakalaTermogas, ATTACK DPX LAMBDA zplynovací kotel
  • Systémy s.r.o., Petrojet Biorobot 30,15, automatický kotel na spalování biomasy
  • Heluz, cihlářský průmysl, v.o.s., Komínový systém Heluz mini-izostat pro moderní spotřebiče
  • MASTER THERM Tepelná čerpadla s.r.o., Tepelné čerpadlo vzduch/voda BA22IC "HOME AIR"
  • Geberit spol. s r.o., Mont.prvek Geberit pro sprchy v úrovni podlahy s odtokem integrovaným ve stěně s designovým krytem
  • Fort-plasty s.r.o., Plastový radiální ventilátor FORT NVN

Mimořádné čestné uznání

  • ENBRA a.s., Topenářská galerie - objekt, kde jsou nainstalovány všechny dostupné zdroje tepla pro RD a malé budovy, Školící a informační centrum pro zákazníky. Je to jedinečný a jediný informační zdroj tohoto druhu v ČR. Hodnotící komise to vyhlašuje jako mimořádný nejprogresivnější projekt prezentovaný na veletrhu Aquatherm v rámci expozice SPTZ. Projekt byl představen 15. 11. 2011.

Fotogalerie oceněných firem, které znáte z našeho portálu

Zlatá medaile pro Stiebel Eltron spol. s r.o. Čestné uznání pro Heluz, cihlářský průmysl, v.o.s. Čestné uznání pro MASTER THERM Tepelná čerpadla s.r.o. Mimořádné čestné uznání pro společnost ENBRA a.s.
Stánek společnosti Stiebel Eltron spol. s r.o. Stánek společnosti Heluz, cihlářský průmysl, v.o.s. Stánek společnosti MASTER THERM Tepelná čerpadla s.r.o.
Zlatá medaile pro Stiebel Eltron integrované tepelné čerpadlo vzduch-voda LWZ 304/404 SOL Čestné uznání pro Komínový systém Heluz mini-izostat pro moderní spotřebiče Čestné uznání pro Tepelné čerpadlo vzduch/voda BA22IC

Seminář Pasivní a nízkoenergetické budovy ČR

V rámci doprovodného programu veletrhu Aqua-therm se v letňanském konferenčním centru uskutečnila také akce s názvem Pasivní a nízkoenergetické budovy ČR, která sestávala převážně z prezentací architektonických ateliérů a firem. Z původně přihlášených deseti se jich nakonec uskutečnilo osm.

V úvodní přednášce představila společnost ThermWet rekuperační výměník Helix, který byl nominován na cenu za Inovaci roku 2010 v projektu Česká energetická a ekologická stavba/ PROJEKT / INOVACE 2010 (ČEEP 2010). Následovaly přednášky dvou architektonických kanceláří, které se rovněž ucházely o některou z cen ČEEP. Ing. arch. Stanislav Kovář, CSc., (A-SPEKTRUM) vysvětlil přednosti Ekoareálu Majdelena, určeného pro seniory. Jedná se o nízkoenergetické ekodomky, kde inovace spočívá kromě jiného i v integrovaném řešení prosklené jižní terasy, která podle Kovářových slov dále snižuje energetickou náročnost provozu.

Architekt Jan Brotánek (Ateliér Jan Brotánek) prezentoval velmi zajímavé řešení firemního sídla a výrobní haly v Mníšku pod Brdy, včetně snad všech aspektů ekologické architektury. Akciová společnost Termo +Holding ukázala, jak lze postupovat při opravě panelového bytového domu na konkrétním příkladu v Ústí nad Labem. Generální oprava objektu spočívala v sanaci betonových konstrukcí, výměně výplní otvorů, zateplení objektu a vyřešením návazností.

Společnost Velux ČR se opět pochlubila známým projektem Model Home 2020, kde vzniká šest experimentálních aktivních domů v různých zemích Evropy. Možnosti úsporných opatření dále představili zástupci společnosti Systherm projektem využití odpadního tepla v závodě KRPA Dehtochema ve Svobodě nad Úpou.

Akci uzavřely přednášky dvou architektonických ateliérů. Ing. arch. Pavel Šmelhaus představil aktivity České energetické ligy, což je prezentační platforma sloužící k porovnání skutečných energetických údajů s výpočtovými předpoklady a zástupce ateliéru VIZE nulovou dřevostavbu RD a krytého bazénu, kde je 87 % stavebních materiálů přírodních a recyklovaných.

foto: Petr Bohuslávek

Tipy na stánky


Baxi Heating (Czech republic) s.r.o.
Baxi Heating (Czech republic) s.r.o.

Firma Baxi Heating (Czech republic) s.r.o. působí na českém trhu od roku 2002. Pro náročný tuzemský trh naše společnost nabízí široký sortiment plynových kotlů, a to jak klasické kotle v provedení závěsném nebo stacionárním, tak i moderní úsporné kotle, tzv. kondenzační. Oproti standardním kotlům je úspora paliva až 35%. Tyto kotle tedy představují nejen ekonomický, ale také ekologický přínos. Vysoká účinnost je dosažena zejména kondenzací vodních par ze spalin. Tím je využita i ta část energie, která u klasických kotlů uniká ve formě spalin do ovzduší.


Teplo Vašeho domova od firmy Danfoss
DANFOSS s.r.o.

  • Nabízíme komplexní řešení systému vytápění
  • Navrhneme Vám řešení přímo na míru
  • Nabízíme Vám kvalitní a spolehlivé výrobky díky naší dlouholeté zkušenosti
  • Elektrické podlahové vytápění
  • Termostatické hlavice, ventily a šroubení
  • Novinka systém living by Danfoss
 
 
Reklama