Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Známe nejlepší výrobky na veletrhu FOR ARCH 2019. Pojďte si prohlédnout nejhezčí expozice

Dnes přinášíme přehled oceněných exponátů a nejhezčích stánků na FOR ARCH 2019. Zároveň si můžete přečíst, co jsme dnes rozebírali s hosty našich rozhovorů nebo jaké dotazy se řešily v právní poradně.

Během slavnostního galavečera veletrhu FOR ARCH 2019 byli vyhlášeni vítězové Grand Prix FOR ARCH 2019, neboli nejlepší exponáty na veletrhu. Do soutěže se při jubilejním ročníku přihlásily téměř čtyři desítky exponátů. Když se podíváme, co měly vítězné výrobky společného, můžeme si všimnout, že všechny jsou nějakým způsobem chytré. A kupodivu to jen v jednom případě znamená, že jsou připojená na internet. Ostatní řešení dokázala novým způsobem uchopit tradiční řešení jinak a lépe pro zákazníka a uživatele.

Mezi kritéria, podle kterých porota posuzovala, patřily technické parametry, nové technologie, kvalita materiálu, energetická úspornost, ekologická hlediska, přednosti i uplatnění na trhu a nápaditost řešení. O nejlepších rozhodovali porotci prof. Ing. Karel Kabele, CSc. z ČVUT v Praze, Ing. Ladislav Brett z České komory autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě, Ing. Pavel Košnar z Asociace bazénů a saun České republiky a Ing. Vladimír Galád a Ing. Zdeněk Lyčka jako nezávislí odborníci.

Ceny GRAND PRIX získaly následující firmy:

ABB s.r.o.

  • Za: ABB-free@home® umožňuje zapojení 150 prvků v jedné instalaci
  • Zdůvodnění: Systémový modul nové generace umožňující zapojit až 150 prvků inteligentní elektroinstalace.
ABB-free@home®
ABB-free@home®

AITAA system s.r.o.

  • Za: chytrý modulární plotový systém AITAA
  • Zdůvodnění: Modulární plotový systém s širokou škálou využití – integrovaný květinový truhlík, posilovací nářadí, dětské herní prvky, gril atd.
Chytrý modulární plotový systém AITAA
Chytrý modulární plotový systém AITAA

hede kamna s.r.o.

  • Za: Aduro H3 Lux – hybridní kamna
  • Zdůvodnění: Pokročilý koncept krbových kamen umožňující kombinované spalování pelet a kusového dřeva s automatizovaným provozem.
Aduro H3 Lux – hybridní kamna
Aduro H3 Lux – hybridní kamna

iSIGNUS s.r.o.

  • Za: Patentovaný nosič orientačního systému iSIGNUS (samosvorný zámkový spoj profilu a elementu)
  • Zdůvodnění: Původní český patentovaný nosič městského orientačního systému s unikátním samosvorným zámkovým spojem, který umožňuje jednoduchou montáž v jakémkoliv místě.
Nosič orientačního systému iSIGNUS
Nosič orientačního systému iSIGNUS

Schiedel, s.r.o.

  • Za: Schiedel KombiAir
  • Zdůvodnění: Progresivní koncept systému větrání rodinných domů s vynikajícími akustickými vlastnostmi a minimalizací prostoru zabíraného vzduchotechnickou jednotkou.
Schiedel KombiAir
Schiedel KombiAir

Čestná uznání

A protože dobrých exponátů je na veletrhu spoustu a cen Grand Prix jen pět, uděluje porota vedle hlavních cen i čestná uznání pro další vynikající výrobky na veletrhu. Letos čestná uznání získaly následující firmy a výrobky:

Bosch Termotechnika s.r.o. (divize Junkers Bosch)

  • Za: Inteligentní regulace CT200 s aplikací Bosch EasyControl
  • Zdůvodnění: Jednotka inteligentní regulace vytápěcího zařízení umožňující řízení a poskytující zpětnou vazbu uživateli o energetické náročnosti provozu.
Inteligentní regulace CT200 s aplikací Bosch EasyControl
Inteligentní regulace CT200 s aplikací Bosch EasyControl

HANSCRAFT, s.r.o.

  • Za: Vířivá vana OKA5 ALMANDINE (OKA design)
  • Zdůvodnění: Další vývojový stupeň českého výrobku, který spočívá v dálkovém ovládání vířivé vany podporující významnou úsporu energie a je šetrný k životnímu prostředí.

HELUZ cihlářský průmysl v.o.s.

  • Za: HELUZ SIDI
  • Zdůvodnění: Progresivní zdicí malta na bázi vodního skla a polymerní disperze s propracovaným systémem nanášení lepicí hmoty.
HELUZ SIDI
HELUZ SIDI

Meesenburg, s.r.o.

  • Za: Systém předsazené montáže Triotherm+
  • Zdůvodnění: Inovativní systém předsazené montáže oken do budov s nízkou energetickou náročností.

TextilEco a.s.

  • Za: Chytrý kontejner TUČŇÁK
  • Zdůvodnění: Moderní řešení chytrého energeticky soběstačného městského mobiliáře, které zajišťuje variabilitu pro sběr textilu, distribuci a skladování zásilek.

Nejhezčí stánky na veletrhu FOR ARCH 2019

Stejně jako v předchozích letech ani na FOR ARCH 2019 nesmí chybět vyhlášení nejhezčích stánků na veletrhu. Které to byly letos?

CENY TOP EXPO 2019 – kategorie do 60 m2:

Cech kamnářů České republiky, o.s.

Cech kamnářů České republiky, o.s.
Cech kamnářů České republiky, o.s.

S-Power Energies, s.r.o.

S-Power Energies, s.r.o.
S-Power Energies, s.r.o.

COBRA spol. s r.o.

COBRA spol. s r.o.
COBRA spol. s r.o.

CENY TOP EXPO 2019 – kategorie nad 60 m2:

BEST, a.s.

BEST, a.s.
BEST, a.s.

GEBERIT spol. s r.o.

GEBERIT spol. s r.o.
GEBERIT spol. s r.o.

JABLOTRON – JABLOTRON ALARMS a.s. (4B15) + JABLOTRON LIVING TECHNOLOGY CZ s.r.o.

JABLOTRON LIVING TECHNOLOGY CZ
JABLOTRON LIVING TECHNOLOGY CZ

Online rozhovory

Online rozhovory můžete sledovat na titulní straně TZB-info, nebo na našem Youtube kanálu, kde najdete i záznamy z předchozích dnů.

Online vysílání TZB-info a ESTAV.cz
Online vysílání TZB-info a ESTAV.cz

V rozhovoru s Pavlem Heinrichem ze společnosti HELUZ jsme se bavili o novém způsobu zdění s hotovou maltou HELUZ SIDI. Jedná se o unikátní silikátovo-disperzní materiál, který se nanáší jednoduše válečkem. Novinka byla představena minulý týden a na trh bude uvedena v příští stavební sezóně. Podrobnosti o Heluz SIDI jsme jsme publikovali začátkem týdne.

S Lucií Stuchlíkovou jsme hovořili o tepelných čerpadlech Spirála. Tepelná čerpadla voda – voda jsou velmi specifickým oborem. Jejich prodeje v ČR se trvale pohybují mezi 90 a 120 kusy za rok. Dominantní postavení na tomto trhu má česká firma Spirála. Lucie Stuchlíková uvedla, že v současné době mají více než zhruba 400 aplikací v ČR, které se nacházejí nejen v oblastech nížín a v okolí řek, ale i v horských oblastech a dalších místech, kde by člověk uplatnění tohoto typu tepelného čerpadla neočekával.

Vysoké zastoupení české firmy je založeno na tom, že jde o velmi specifické konstrukce tepelných čerpadel, kterým se velcí výrobci nevěnují. Je sice možné využít jejich tepelná čerpadla, ale vždy je k nim tepelný výměník, který není přizpůsobený provozu s běžnou vodou, která se vyskytuje ve vrtech nebo studnách. Ta je zpravidla tvrdá, znečištěná atp. Tyto podmínky obvyklým deskovým výměníkům nevyhovují, neboť se jejich kanálky zanáší.

Michal Čejka z Šance pro budovy hovořil novele vyhlášky č. 78/2013 Sb. o energetické náročnosti budov, která je prováděcím předpisem zákona č. 406/2000 Sb. o hospodaření energií a stanovuje postup hodnocení energetické náročnosti budov a závaznou podobu průkazu energetické náročnosti budovy. Novela se právě dokončuje.

Hlavními cíli současné novelizace je zefektivnění hodnocení energetické náročnosti budov na základě zkušeností z předchozích let, zlepšení vymahatelnosti požadavků na energetickou náročnost budov a zvýšení kvality a kredibility zpracovávaných průkazů energetické náročnosti budov. Současně je novelizace využito k implementaci evropské směrnice o energetické náročnosti budov EPBD III. Bližší informace přineseme v samostatném článku.

Rozhovor s Janem Mártonem se týkal staveb z přírodních materiálů s využitím slámy a sdružení Ekodům. Sláma ve stavbách přestává být okrajovým materiálem pouze pro svépomocné stavebníky, ale existují na Slovenku i u nás firmy, které vyrábějí prefabrikované slaměné panely. K propagaci přírodních materiálů ve stavbách nejen pro bydlení se zabývá sdružení Ekodům, které pořádá přednášky a výlety za příklady dobré praxe.

S Vladimírem Mikešem jsme rozebírali téma stavění v chráněných krajinných oblastech. Před samotným zahájením projektování stavby, popřípadě i před koupí pozemku je důležité si zjistit podmínky v konkrétní oblasti. CHKO chrání především krajinný ráz a regulativy většinou nezabíhají do podrobností, jako je například využití střešních oken. Ne všechna omezení jsou však uvedena v územním plánu.

Vývoj dřevostaveb v Čechách a na Slovensku byl tématem rozhovoru s Lubicou Fábri, programovou ředitelkou přehlídky Salon dřevostaveb. ČR je na tom v porovnání s ostatními státy V4 nejlépe, co se týče počtu dřevostaveb. Dřevostavby však stále nedosahují takového zastoupení, jako třeba v severských zemích, kde nebyla přerušena tradice stavění ze dřeva. Salon dřevostaveb je nesoutěžní přehlídka architektonicky nejzdařilejších realizací. Nejedná se pouze o rodinné domy, ale i o větší stavby, například stavby občanské vybavenosti.

Právní poradna ESTAV.cz

Právní poradna ESTAV.cz
Právní poradna ESTAV.cz

I ve čtvrtek probíhala na stánku TZB-info a ESTAV.cz poradna ke stavebnímu právu, tentokrát s advokátkou a autorkou ESTAV.cz JUDr. Petrou Adámkovou, Ph. D. Nejvíce dotazů směřovalo do oblasti umísťování staveb, k možnostem daného území a kde lze najít informace, co tam může být umístěno. Další dotazy se týkaly zeleně, sousedských sporů na hranicích pozemků a na údržbu, co je vlastně možné po sousedovi chtít. Zajímavý dotaz byl také na vedení přípojky přes pozemek jiného vlastníka, co lze a co nelze nárokovat. A přišel i dotaz na revitalizaci budovy z pohledu SVJ, paní řešila například porušení autorského práva při užití projektové dokumentace.

Doprovodný program veletrhu

Při čtvrtečním doprovodném programu veletrhu FOR ARCH se uskutečnil seminář s názvem Bezpečný bytový dům SVJ – trendy a možnosti pro moderní zabezpečení majetku a bytů. Přednášející cílili zejména na zástupce BD a SVJ, podrobně jim vysvětlili problematiku zabezpečení bytů a domů a představili nový preventivní projekt Zabezpečte se, chraňte majetek sobě i svým sousedům. „Projekt řeší kolize norem bezpečnosti a požárních norem nejen v bytových domech, ale zároveň má za cíl v co nejširším měřítku informovat veřejnost o všech možnostech a způsobech zabezpečení prostřednictvím mechanických zábranných a zámkových systémů. Nabízí návod, jak správně postupovat a čeho se vyvarovat při výběru zabezpečovacích komponent a jak vytvořit skutečně účinnou ochranu majetku,“ vysvětlil JUDr. Tomáš Koníček z Ministerstva vnitra ČR. V rámci výše uvedených aktivit nabídlo MV ČR a Policie ČR i nové webové stránky www.stopvloupani.cz a také mobilní aplikaci Zabezpečte se II.

Modulární výstavba se stává významným fenoménem, jenž souzní s rychlostí a změnami digitální doby. Nová asociace CS Modular představila během své prezentace příklady světové modulární architektury a osvětlila příchod nového trendu zvaného off-site výstavba. To vše včetně zdařilých příkladů světových a tuzemských projektů modulární výstavby a vize budoucnosti stavitelství. Součástí byla i prezentace internetových stránek nové asociace www.csmodular.org.

Redakce na veletrhu

Redakční stánek TZB-info a ESTAV.cz najdete v zadní části haly 1 na výstavišti PVA Letňany pod číslem F17.

Volný vstup na veletrh

Redakce TZB-info a ESTAV.cz vás zvou na veletrhu FOR ARCH 2019 a máme pro vás volnou vstupenku.

Zpravodajství

V průběhu veletrhu vám budeme přinášet rychlé textové zpravodajství na hlavní stránce TZB-info. V něm se dozvíte o doprovodném programu, novinkách na veletrhu a další bezprostřední informace o aktuálním dění na FOR ARCH 2019. V závěru každého dne pak jako vždy přineseme denní souhrn novinek z veletrhu. Všechny články z veletrhu na jednom místě naleznete v rubrice FOR ARCH 2019.

 
 
Reklama