Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Nové požadavky na denní osvětlení a průvzdušnost pasivních domů v rozhovorech z veletržního studia

Čtvrtým dnem pokračoval v PVA v Letňanech zářiový veletrh For Arch. Pro redakci TZB-info byl zejména ve znamení veletržního vysílání rozhovorů s experty ze stavebnictví. Přinášíme Vám některé zajímavosti, které během celého dne zazněly.

Nikita Rybakov v rozhovoru ve veletržním studiu
Nikita Rybakov v rozhovoru ve veletržním studiu

Taktéž čtvrtý veletržní den redakce ESTAV.cz a TZB-info vysílala živě ze svého stánku. On-line vysílání zahájil rozhovor s architektem Štěpánem Lajdou, který popovídal o potenciálu rekonstrukcí prvorepublikových i starších bytů. Centra měst se vylidňují, lidé touží po nových bytech, které se však staví na perifériích. Architekt na několika příkladech ukázal, že více jak sto let staré byty v centrech měst mohou poskytnout velmi současné bydlení. Kvality starých bytů jsou nejen v jejich poloze s dobrou dostupností služeb, možnost využití vnitrobloků, ale i v technických kvalitách, za které lze považovat například vysoké stropy, solidní stavební konstrukce z plných cihel, nebo i vizuálních kvalitách krásných fasád. Odhalit to kvalitní a zakomponovat to do moderně pojatého interiéru je právě ta služba, kterou architekt může výrazně pomoci.

Přísnější podmínky hypoték

Nikita Rybakov, poradce finančního plánování, poskytl informace o aktuálních podmínkách hypotečních úvěrů, mimo jiné upozornil, že po zpřísnění podmínek ČNB pro poskytování hypoték, kdy je třeba nemovitost z části financovat z hotových prostředků, se dostupnost úvěrů zhoršila. Uvedl, že žadatel o úvěr by měl mít minimálně 10 až 20 % z ceny nemovitosti našetřeno. Zároveň ale uvedl, že růst cen nemovitostí má určitý vliv na snižování úrokových sazeb. V srpnu 2019 byla průměrná sazba asi 2,6 %. Popsal, jak postupovat při žádosti o úvěr a při koupi nemovitosti financované hypotékou a doporučil některé kroky, které usnadní získání lepších podmínek úvěru, např. zbavit se spotřebitelských úvěrů a vyhnout se kontokorentu na účtu a kreditním kartám k účtu.

Záznam celého dne rozhovorů z pátečního veletržního studia

Nová evropská norma na denní osvětlení

Lenka Maierová z Katedry konstrukcí pozemních staveb Fakulty stavební ČVUT představila novou evropskou normu EN 17037 Denní světlo v budovách, která nově popisuje čtyři jevy, které se z hlediska denního světla posuzují: zastoupení denního světla, proslunění nebo dostupnost slunečního záření v budovách, dále výhled z daného prostoru a oslnění. Norma ukazuje metody, jakými tyto jevy posuzovat.

Dlouhodobé sledování průvzdušnosti obálky pasivních domů

Jiří Novák ze stejné katedry hovořil o dlouhodobém měření průvzdušnosti obálky pasivních domů v Koberovech, které vychází z ověřovacích kontrolních měření členů asociace Blower Door CZ. Jená se o dřevostavby s difuzně uzavřenou obálkou. Jiří Novák uvedl, že u domů, které slouží jako školicí středisko nebo v nich bydlí poučený majitel, k významné změně hodnoty průvzdušnosti během let nedošlo. Ke zhoršení průvzdušnosti došlo v domech, kde se řešila havárie kanalizace a kde došlo k přestavbě přízemí, přičemž se nehledělo na šetrné obnovení vzduchotěsnicích vrstev. Nicméně i přesto nebylo zhoršení natolik markantní, aby to významně ovlivnilo např. náklady na vytápění domů. Podrobnosti jsme na portálu TZB-info publikovali v článku Dlouhodobá spolehlivost vzduchotěsnicích opatření – výsledky opakovaného měření čtyř pasivních domů s dřevěnou konstrukcí.

O výstavbě dle nových předpisů o spotřebě energie vyprávěl Zdeněk Podlaha. Zdůraznil, že výrobci stavebních materiálů, jako je například Xella se systémem zdění z bílých tvárnic a zateplením systémem Multipor, jsou již na tyto stavby bez problémů připraveni. V rozhovoru zaznělo, že systémy s téměř nulovou spotřebou energie (NZEB) mají mírnější požadavky než například v současnosti stále více stavěné pasivní domy. Píchnul tak špendlík do mediální bubliny kolem výstavby rodinných domů po roce 2020.

Součástí dnešního vysílání bylo i vyhlášení výsledků velké letní fotosoutěže ESTAV.cz a TZB-info, do které věnovala ceny firma Cobra, jejíž produkty před kamerou představila generální ředitelka Kristina Boda, a firma Balakryl. Výsledky i samotné fotografie můžete nalézt v samostatném článku na ESTAV.cz.

Poradna k cenám energií

V sobotu bude na stánku TZB-info odpovídat na dotazy návštěvníků k cenám energií Jan Schindler, analytik kalkulátoru cen energií TZB-info. Pokud chcete poradit co nejlépe, vezměte s sebou poslední vyúčtování za energie.

 
 
Reklama