Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

10. výročí portálu TZB-info

Právě dnes je tomu 10 let, co se oficiálně narodil internetový portál TZB-info. Přesně před deseti lety, 1. 7. 2001, byl na internetu zpřístupněn tehdy zcela nový portál, který navázal na původní server zaměřený pouze na topenářství.

Jak začínalo TZB

Poptávka po rychle poskytnutých odborných informacích položila základy dnešnímu portálu. Rychlý nárůst rozsahu technických informací, které jsme na portálu TZB-info publikovali, nás postupně přivedl k rozšíření obsahu o další obory, které s VYTÁPĚNÍM souvisejí - VĚTRÁNÍ KLIMATIZACE a VODA KANALIZACE.

Před deseti lety se již v oboru TZB výrazně prosazovaly zařízení využívající obnovitelné zdroje energie. Jednalo se především o tepelná čerpadla, termické solární kolektory a kotle na spalování biomasy (pelety, štěpka). Rovněž tento rychle rostoucí obor se postupně vyprofiloval v samostatnou sekci OBNOVITELNÁ ENERGIE.

Rozsah uveřejňovaných informací postupně obsáhl celou problematiku technických zařízení budov. To přirozeně vedlo k otevření i dalších oborů - VÝTAHY a rozsáhlé oblasti ELEKTROTECHNIKA.

Obor STAVBA

Od vzniku internetového portálu TZB-info byly klíčovým ideovým tématem úspory energie, a to zejména v budovách. Problematiku úspor energie ovšem nelze vztahovat výhradně na technická zařízení. Proto byl v roce 2008 otevřen další obor, který tehdy nesl název STAVBA A ENERGIE.

Zpracovával zejména problematiku vedení tepla a vlhkosti obálkou budovy. Tyto jevy jsou ovlivněny i způsobem provedení konstrukcí. Proto se obor STAVBA A ENERGIE začal věnovat i navrhování a technologii provádění. Na stránkách TZB-info se začaly objevovat články o zateplovacích systémech, otvorových výplních, hydroizolačních materiálech apod.

Trend energetických úspor a navrhování úsporných budov předpokládá úzkou spolupráci architekta, stavebního inženýra, inženýra v oboru TZB a dalších. Odborník zabývající se například navrhováním pasivních domů musí do značné míry ovládat většinu těchto profesí. Právě PASIVNÍ DOMY se také staly jedním z oborů na TZB-info.

Našimi čtenáři se postupně stali nejen „topenáři“, „vzduchaři“ a „vodaři“. Na stránkách TZB-info začali postupně vyhledávat informace pro svou praxi a své vzdělávání i stavební inženýři a architekti. Bylo tedy třeba strukturu oboru STAVBA A ENERIE upravit a doplnit jej o další informace tak, aby byl plnohodnotným zdrojem znalostí, stejně jako obor TZB.

V lednu letošního roku proto vznikla zcela samostatná část portálu s názvem STAVBA, dělená do oborů HRUBÁ STAVBA, IZOLACE STŘECHY FASÁDY, OKNA DVEŘE, PODLAHY PŘÍČKY POVRCHY, NÍZKOENERGETICKÉ STAVBY, DŘEVOSTAVBY, REGENERACE DOMŮ a PROSTŘEDÍ BUDOV. Stejně jako v oborech TZB zde naleznete odborné články od renomovaných autorů, redakční příspěvky, pozvánky na akce, reportáže, domácí i světové aktuality a v neposlední řadě i informace o novinkách firem působících v daných oborech.

Nepřetržitý vývoj TZB-info

Při naší redakční práci jsme postupně k počítači přibrali i diktafon a kameru. Nyní tak můžete na portálu TZB-info sledovat i audiovizuální záznamy přednášek, rozhovory, reportáže a VIDEA. Pro rychlou orientaci v obsahu trvale pracujeme na vylepšování grafiky portálu, doplňujeme fotografie a nabízíme rychlé odkazy na nejzajímavější a nejnovější obsah.

Důraz na kvalitu podávaných odborných informací zpracovaných nezávislými odborníky v oborech TZB i oborech stavebních nás před několika lety dovedl ke striktnímu recenzování takovýchto typů textů, které tvoří více jak polovinu obsahu portálu TZB-info. Díky tomu se v roce 2010 portál TZB-info dostal na seznam recenzovaných periodik Rady pro vědu a výzkum ČR.

Jak tedy shrnout těch 10 roků života a rozvoje internetového portálu TZB-info? Domnívám se, že to bylo velmi úspěšné desetiletí. Chtěl bych proto všem, kteří se na tomto úspěchu podíleli, poděkovat. Poděkování zaslouží celý kolektiv redakce portálu, programátoři, autoři článků i firmy, které zadáváním reklam a jiných placených produktů umožňují financování provozu portálu.

Poděkování patří Vám, kteří portál pravidelně nebo i občas otevíráte a aktivně se zapojujete do diskuzí u článků nebo v diskuzních fórech. Velmi to přispívá k doplnění a obohacení odborného obsahu portálu. Věřím, že oněch 10 let portálu TZB-info bylo pro Vás, naše čtenáře, přínosem. V letech následujících budeme dělat vše pro to, abychom si vaši přízeň udrželi a pokud možno ji i nadále prohlubovali.


Těší mne, že právě při příležitosti desetiletého výročí se do redakce portálu TZB-info vrací jeden z původních zakladatelů portálu TZB-info - Ing. Milan Bechyně, který se bude věnovat především problematice cen energií.


Ing. Miroslav Hořejší
jednatel společnosti Topinfo s.r.o.,
provozovatele portálu TZB-info

 
 
Reklama