Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Luxusní designové detektory pohybu sluší každému interiéru

U detektorů a sirén se logicky řeší hlavně jejich dokonalá funkčnost a spolehlivost. Při výběru zabezpečovacího systému svou roli ale hraje i estetická stránka, která bývá často u výrobců upozaděna. Jablotron proto představil novou řadu detektorů pohybu, které díky čistému designu a variabilitě montáže hravě zapadnou i do luxusního interiéru.

Běžné detektory v rohu místnosti nebo u stropu nejsou příliš výrazným prvkem, pečlivě sladěný interiér však mohou přesto nepříjemně narušit. Proto se český výrobce zabezpečovací techniky rozhodl vytvořit produkt, který svým tvarem a čistým designem dokáže nerušeně zapadnout i do moderního interiéru. Renomovaný český designér Jan Tuček musel s konstruktérem a vývojářem Petrem Vilušínským vyřešit zdánlivou neslučitelnost mezi designovými požadavky a bezchybnou funkčností. Zatímco z pohledu estetiky bylo třeba detektor co nejvíce schovat a potlačit, z důvodu správného fungování měl být co nejvíce „na očích“. To se nakonec podařilo skloubit v překvapivě subtilním a minimalisticky pojatém detektoru.

Při vývoji pomohla 3D tiskárna

„Vzhled nového PIR detektoru je mimořádně důležitý – je to základní stavební kámen celého zabezpečovacího systému. Jednoduchý výchozí tvar je průsečík všech požadavků na funkci, ovládání i montáž. Zároveň je velmi charakteristický, jasně rozpoznatelný jako výrobek firmy Jablotron,“ vysvětluje Jan Tuček, který se postaral o design. „Pro odladění konečné podoby tohoto detektoru jsme hojně využívali dnes již běžný 3D tisk. To podstatně celý proces řešení nespočetného množství kolizních stavů usnadnilo a zrychlilo. Pro úspěšné vyřešení jsme přizvali ke spolupráci specialistu – optika z univerzity,“ dodává konstruktér Petr Vilušínský.




Polozapuštěný detektor je téměř neviditelný

Nová řada PIR detektorů vyniká nejen designem, ale i širokou škálou možností montáže. Kromě klasického umístění do rohu místnosti umožňuje montáž na plochu stěny pomocí držáku s estetickým rámečkem. Díky tomu je možné detektor částečně zapustit do plochy stěny, aby co nejméně pohledově rušil. Řadu doplňuje též speciální kloubový držák, který umožňuje uchycení na strop nebo na stěnu tam, kde detektor vyžaduje specifické natočení. Všechny typy montáže jsou vhodné jak pro zdivo tak sádrokarton, samozřejmostí je možnost volby mezi bezdrátovou nebo sběrnicovou variantou.




Barvu čočky i rámečku k držáku do stěny je možné volit ze dvou barevných provedení bílá a šedá. Verze s šedou čočkou navíc vykazuje odolnost vůči bílému světlu vysoko nad hodnotou stanovenou normou, a výrazně tak redukuje možnost falešného poplachu.

„Neviditelný“ detektor je komponentem systému JABLOTRON 100, k jehož ovládání slouží jednoduchý, ale revoluční panel se stavebnicovou architekturou. Ta umožňuje poskládat požadované funkce přesně na míru každého zákazníka. Panel s jasnou logikou ovládání podobnou semaforu vzešel také z pera designéra Jana Tučka, a jeho nejnovější projekt PIR pohybových detektorů tak vhodně doplnil funkční a srozumitelný systém, který přesně koresponduje s reálnými potřebami uživatelů.

Podívejte se na video: Design PIR detektorů JABLOTRON

 
 
Reklama