Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Měřit znamená vědět

Otevřený odečtový systém ContPort s komunikátory Domat M007 pomáhá při optimalizaci provozovatelům kotelen, výměníkových st., správcům nemovitostí i FM firmám. Možnost integrace stávajících řídících systémů.

Provozovatelům sítí CZT, firmám zabývajícím se facility managementem, správcům FVE, ale i odběratelům energií, jako jsou obchodní řetězce, bytová družstva nebo sítě peněžních ústavů, nabízí Domat v podobě komunikátoru M007 a webového portálu ContPort cenově dostupnou alternativu pravidelných ručních odečtů a hlášení e-mailem.

Zásadní rozdíl oproti konvenčním postupům je ten, že komunikátory díky trvalému internetovému připojení pravidelně odesílají pomocí odchozích HTTP spojení data do databáze, z níž je čte a vyhodnocuje portál ContPort. Proto je možné nefunkční měřič nebo úniky médií odhalit během několika hodin, a ne až při pravidelném odečtu, jak je tomu například u odečtů pomocí SMS přímo z měřičů. Ke komunikátoru je možné připojit až 10 libovolných měřičů s rozhraním M-Bus. Přístroj má navíc další 4 vstupy pro měření teplot nebo jiných veličin, 3 čítací vstupy pro pulsní měřiče a 4 vstupy pro signalizaci stavů, například poruch nebo havárií technologie. Díky centrálnímu zpracování dat na portálu ContPort se uživatel dozví o problému pomocí SMS, kterou mu portál zašle, během několika minut, aniž by musel všechna odečtová místa vybavovat SIM kartami.

Provozovatelům sítí CZT, firmám zabývajícím se facility managementem, správcům FVE, ale i odběratelům energií, jako jsou obchodní řetězce, bytová družstva nebo sítě peněžních ústavů, nabízí Domat v podobě komunikátoru M007 a webového portálu ContPort
M007 v definovaných intervalech (obvykle minuty až hodiny) odečítá hodnoty z měřičů po sběrnici M-Bus, hodnoty analogových čidel připojených na vstupy, stavy binárních signálů na vstupech a stavy čítačů na čítacích vstupech. Tyto naměřené hodnoty posílá na adresu serveru s databází RcWare DB, kam se hlásí s unikátní identifikací protokolem http. Ze strany M007 jde o odchozí spojení, takže není nutné mít u připojení veřejnou pevnou IP adresu ani konfigurovat přístup na komunikátor na routeru nebo firewallu. Při nedostupnosti serveru (výpadek internetového připojení) jsou hodnoty ukládány do vnitřní paměti EEPROM a po navázání spojení dodatečně přeneseny na server. Databáze RcWare DB je buď poskytována jako služba firmy Domat, nebo je plně ve správě zákazníka, který si zakoupil její licenci – pak je systém zcela nezávislý na infrastruktuře Domat Control System.
 
 
Reklama