Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Energetické úspory znamenají podporu lokální ekonomiky

Peníze, které ušetříte, můžete dát za zboží a služby místních podnikatelů, řekl Profitu Martin Pehnt, vedoucí oddělení energetiky německého Výzkumného institutu pro energetiku a životní prostředí.

V Německu se úsporné programy staly i důležitou součástí při snižování nezaměstnanosti. Stát totiž školí lidi bez práce, kteří chodí do domácností a pomáhají snižovat spotřebu. Podobně cílené programy však v Česku zatím chybějí.
Přesto se již řada firem do podnikání v oblasti energetických úspor pustila.

"Potenciál úspor je obrovský. V průměru až 30 procent ve stávajících budovách, především nebytových,"

upozorňuje Jaroslav Doležal ze společnosti Honeywell Česká republika.
Zkušenosti firem, které se do šetření pustily, jeho slova potvrzují.

"Díky instalaci LED osvětlení šetříme ročně zhruba 40 procent nákladů za elektřinu. Náklady se nám vrátí za tři až čtyři roky, pak už budeme na úsporách vydělávat," pochvaluje si David Byrtus ze třinecké společnosti Pickering Electronics, která patří k zákazníkům opavské firmy Mobigem. Finanční stránka není to jediné, s čím je spokojený. "Stabilita zářivek je vynikající, jejich údržba je mnohem jednodušší, vůbec neblikají a poskytují velmi příjemné světlo. Navíc jsme za celý rok nemuseli měnit jedinou LED zářivku," dodává David Byrtus. Za důležitý pokládá výběr kvalitního dodavatele, protože při testování LED zářivek od různých výrobců narazil rovněž na řadu pochybných produktů s malou životností.

Stále populárnější jsou energetické služby se zárukou, takzvané EPC.

U nich dodavatelské firmy garantují úspory svým zákazníkům. Ti poté platí úsporná opatření z ušetřených peněz za energie a díky tomu je úspory nestojí žádné peníze navíc.
"Obvyklý rozsah úspor energie je 15 až 50 %, ceny projektů se pohybují od jednoho milionu až po 100 milionů Kč," popisuje fungování EPC projektů v Česku Miroslav Marada, člen představenstva a obchodní ředitel společnosti Enesa.
"Nepotřebujeme nové investice, pracujeme s penězi, které dosud pohlcuje energetická neefektivnost," zdůrazňuje Miroslav Marada. Díky tomu nemají podobné projekty problém s financováním ani v případech, kdy vyžadují úvěr. "Banky se o nás perou," tvrdí Miroslav Marada.

EPC na TZB-info

Právě EPC projekty mají být jednou z hlavních priorit, které chce české ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) podpořit v rámci adaptace evropské směrnice do českého prostředí.
"Podporou využití metody EPC dojde ke zvýšení počtu společností poskytujících tyto služby," říká mluvčí ministerstva Tomáš Paták.
Podle jeho slov připravuje MPO finanční nástroje, které umožní uplatňovat metody EPC u malých a středních podniků. Směrnice může podle ministerstva výrazně zvýšit objemy úspor, které se díky EPC a dalším úsporným technologiím podaří v Česku dosáhnout.
"U nás je trh energetických služeb již nastaven, ale nikoli obsazen. Implementovaná směrnice má plnit i jakousi osvětovou roli a zvyšovat informovanost o možnostech energetických úspor. Se zvyšujícím se povědomím občanů i firem, jak ušetřit, se bude zvyšovat i poptávka na tomto trhu," je přesvědčen Tomáš Paták.

Zdroj: Profit 21.1.2013

 
 
Reklama