Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Energie bez DPH a poplatku za obnovitelné zdroje

8 miliard Kč na poplatcích za obnovitelné zdroje by mohl stát odpustit také firmám. To ale zatím vláda neschválila. Domácnostem bude poplatek odečten ze záloh.

Energie bez DPH a poplatku za obnovitelné zdroje, foto redakce
Foto © Frank Wagner, Fotolia.com
Kalkulátor cen energií TZB-info

Energie v listopadu a v prosinci bez DPH jako reakce na rostoucí ceny elektřiny a plynu

Prominutí daně umožňuje ustanovení v daňovém řádu, které umožňuje ministryni financí hromadně prominout odvod daně při mimořádných, zejména živelních událostech. Celkový dopad na veřejné rozpočty by měl být v případě nulové sazby DPH na energie měsíčně zhruba dvě miliardy korun, informovalo ministerstvo financí.

  • Pro energie nyní platí sazba DPH 21 %.
  • Domácnostem bude také odpuštěn poplatek za obnovitelné zdroje, maximálně má jít o 1 500 Kč/rok.

Odpuštění DPH je mimořádný úkon

Vláda by ve středu 20. 10. 2021 na mimořádném zasedání měla projednat DPH i od 1. ledna 2022 v rámci novely zákona o DPH, která nulovou DPH prodlouží na potřebně dlouhou dobu.

Přečtěte si také Hledá se cesta ke zmírnění růstu cen energií Přečíst článek

Ministryně má dále podle rozhodnutí vlády požádat evropský výbor pro DPH, aby Česku povolil trvale snížit sazbu daně u energií. Vedle toho má Schillerová ještě také podle vlády oslovit komisaře EU pro hospodářství Paola Gentiloniho s možností vyjednat nulovou sazbu DPH u energií. „Uvidíme, na jak dlouho výjimku dostaneme. Pro mě by byl ideální celý rok 2022. Inflace má totiž podle predikcí začít klesat až počátkem roku 2023,“ uvedla ještě před jednáním vlády Schillerová.

Důležitá je však skutečnost, že změna DPH a sladění s EU je složité. Daň z přidané hodnoty byla první daní, kterou se podařilo do velké míry sladit na úrovni EU.

Aktualizace 22.10.2021
Vláda schválila novelu zákona, která od 1. ledna 2022 umožní snížit u elektřiny a plynu sazbu daně z přidané hodnoty (DPH) na nulu, a to na celý nadcházející rok. Odpuštění DPH se týká i listopadu a prosince 2021. Novela nyní míří do Sněmovny. Jak ale vyplývá ze stanoviska předsedkyně legislativní rady vlády a ministryně Marie Benešové, legislativci radili Babišovu kabinetu, aby zákon neschvaloval. Protože je v rozporu s právem EU.
"Babiš jel na summit v Bruselu se dvěma cíli: získat souhlas se snížením sazby daně z přidané hodnoty (DPH) u elektřiny a plynu na nulu a více regulovat trh s emisními povolenkami. "Dopadlo to jako vždy: výsledek není žádný. Po několika hodinách diskuse souhlasil premiér Babiš s tím, co Evropská komise navrhla již na začátku jednání," poznamenal pro ČTK Petr Fiala, kandidát na předsedu příští vlády.
Vláda si je vědoma, že do udělení výjimky půjde o úpravu, která bude v rozporu se směrnicí EU o DPH.

Ceny energií bez poplatku za obnovitelné zdroje

Jedná se o spotřebu do 3 MWh a o částku 495 Kč/MWh, tj. maximálně o 1 500 Kč/rok. Změna bude od příštího roku, bude zúčtovávána v rámci průběžných záloh, tj. pro domácnosti nejjednodušší nástroj.

Týkat se to bude zhruba 5,3 milionu odběrných míst, z toho zhruba 4,3 milionu domácností. Zbytek jsou například chaty a chalupy.

Po jednání tripartity 18. 10. 2021 ministr Havlíček uvedl, že až osm miliard Kč na poplatcích za obnovitelné zdroje by mohl stát odpustit také firmám. To ale zatím vláda neschválila.

Přečtěte si také GasNet vyjde vstříc velkým zákazníkům Bohemia Energy, kteří aktivně řeší změnu dodavatele Přečíst článek

Na takzvané podporované zdroje energie jde celkový roční příspěvek kolem 45 miliard Kč, z toho 27 miliard platí stát a zbylých zhruba 20 miliard hradí ve svých platbách domácnosti a firmy. Od roku 2006 bylo na podporu podporovaných zdrojů energie v Česku vyplaceno přes 430 miliard Kč.

 
 
Reklama