Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Jaké nabídky si vybrat u elektřiny pro svícení?

Změnou dodavatele elektřiny pro svícení zákazník sice neušetří tolik, jako kdyby měl zákazník měnit dodavatele energie pro topení, ale přesto se změna mnohým zákazníkům vyplatí, protože není nijak složitá. Otázka je, koho si vybrat, zda spekulovat na růst ceny, nebo si vybrat dlouhodobě levného a slušného obchodníka?


© Fotolia.com
Kalkulátor cen energií TZB-info

U elektřiny je věc složitější než u plynu, protože v zásadě jsou dva způsoby spotřeby. Některé domácnosti pouze svítí a používají elektřinu pro běžné spotřebiče, jiné domácnosti s elektřinou také topí nebo vaří. I nabídky dodavatelů jsou různě koncipované, některé nabídky jsou výhodnější pro první skupinu zákazníků a pro zákazníky, kteří elektřinou i topí, nabídka není až tak výhodná. Záleží také na roční spotřebě. Ceník, který je při velké spotřebě výhodný, nemusí být výhodný při minimální spotřebě. Tento článek má upozornit na ceníky, které lze bez nejmenších pochybností doporučit a které rovněž zákazníci kladně hodnotí. Podobné doporučení jsme nedávno udělali i pro plyn.

Co vlastně zákazníci oceňují? Na počátku je velmi důležitá komunikace se zákazníkem, nejhorší je, když obchodník nepovažuje za nutné se ze zákazníkem bavit. Komunikace je důležitá také po celou dobu smlouvy, zákazník musí komunikovat s člověkem, který je řádně vyškolen a znalý věci. Zásadní jsou rovněž jednoduché podmínky bez skrytých kliček a bez ceníku služeb s vysokými cenami, které jsou jinde zdarma. Za velmi důležitou je považována finanční stabilita dodavatele, zákazníci jsou citliví především na to, když obchodník včas nevrací přeplatek.

V našem doporučení jsou nabídky velkých i malých společností, protože i ty malé mají na trhu své místo. Pokud malé společnosti jsou vedeny poctivě a odpovědně, tak je riziko potíží nízké a možno je doporučit.

Pro domácnost, která elektřinou pouze svítí a používá ji pro domácí spotřebiče, budeme počítat průměrnou roční spotřebu přibližně 1 600 kWh.

BOHEMIA ENERGY / START++

Nejlevnější nabídkou na trhu je ceník společnosti Bohemia Energy Start ++, který garantuje skvělou cenu pro prvních dvanáct měsíců dodávek, potom obchodník účtuje zákazníkům ceny podle ceníku Energie A++, který dodává elektřinu za ceny na spotovém trhu. K této ceně se započítává přirážka za nákup komodity na spotovém trhu. Smlouva je uzavírána na dobu neurčitou, takže zákazník může kdykoliv od dodavatele odejít. Jistotu má zákazník rovněž ve finanční síle našeho největšího alternativního dodavatele.

Energie ČS / ON-LINE Elektřina

Následuje sice nabídka středně velkého obchodníka, kterým je ale banka, což zákazníkům garantuje finanční stabilitu. Omezovací podmínkou tohoto produktu je nutnost uzavření smlouvy elektronicky. Ceník je produktem společnosti Energie ČS, která patří k České spořitelně, největší banky u nás. Sice ceny v nabídce nejsou garantovány, ale dlouhodobě patří mezi nejlepšími na trhu. Smlouvu na dodávky podepisuje zákazník rovněž bez závazku, na dobu neurčitou.

FONERGY / ELEKTŘINA ceník pro domácnosti 2019, smlouva PREMIUM

Společnost Fonergy je dlouhodobě hodnocena jako jeden z nejférovějších dodavatelů na trhu. Využívání tohoto ceníku je také podmíněno pouze elektronickou komunikací. Smlouvy se uzavírají na dobu neurčitou bez garance ceny.

ELIMON / Narozeninový produkt ELIMON 15

Společnost Elimon se může pochlubit výbornou pověstí a podmínkami bez skrytých kliček. Ceník je vydáván u příležitosti patnáctého výročí založení společnosti. Obchodník nabízí smlouvu na 24 měsíců s fixní cenou po dobu závazku. Smlouva je automaticky prodlužována o 24 měsíců.

Eneka / STANDARD

Poslední nabídkou, na kterou bych chtěl upozornit, je nabídka tohoto brněnského obchodníka. Zákazník má smlouvu na dobu neurčitou, bez garance ceny, slušné obchodní podmínky a slušného obchodníka, který patří dlouhodobě k nejlevnějším na trhu.

Uvedené nabídky jsou sice ze současného pohledu cenově výhodné, ale vzhledem k tomu, že nabízené ceny jsou pod úrovní současných velkoobchodních cen, tak lze očekávat pravděpodobně ke konci roku cenový růst. Komu záleží na ceně, měl by si vybírat z nabídek s fixní cenou na co nejdelší dobu. Uvedením tohoto doporučení rovněž není řečeno, že nabídky, které jsme zde nejmenovali, jsou špatné, vždy je třeba, aby zákazník zvážit všechna pro i proti.

 
 
Reklama