Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Jak se vyvíjí ceny elektřiny a zemního plynu na energetické burze?

Ing. Jan Schindler, Analytik Kalkulátoru cen energií TZB-info, odpovídá na otázky magazínu Finance.cz. U plynu jsou ceny stabilní. Je zřetelný trend u obou komodit po letech zvyšovat stálé platby.

Jak se vyvíjí ceny elektřiny a zemního plynu na energetické burze?
Ing. Jan Schindler, Kalkulátor cen energií TZB-info: "Na energetických burzách elektřina v následujících třech letech pro kontrakty futures s plněním do roku 2020 mírně klesá, pak ale silněji roste. Tento vývoj je pravděpodobně způsoben ukončením výroby elektřiny v Německu v jaderných elektrárnách a možném vyrovnání nabídky s poptávkou po proudu. Dosud převažovala nabídka před poptávkou.
U plynu ceny ročních kontraktů (futures) v následujících třech letech zůstávají stejné. Tedy obchodníci nepředpokládají významnou událost, která by ceny ovlivnila. "
Očekáváte v následujícím období změnu cen pro koncové spotřebitele?

Ing. Jan Schindler, Kalkulátor cen energií TZB-info: "Ceny energií pro domácnosti by ale mohla zmírnit sílící koruna.
U plynu jako komodity nelze očekávat pro domácnosti růst ani pokles cen, ceny budou stabilní. Zdá se , že rekordně nízkých cen plynu před rokem se zákazník již nedočká. V nových nabídkách obou komodit je zřetelný trend po letech zvyšovat stálé platby, tedy platby bez ohledu na spotřebu."

Vyplatí se fixovat si nyní cenu?

Ing. Jan Schindler, Kalkulátor cen energií TZB-info: "U elektřiny jsou nové nabídky nyní poměrně výrazně dražší než byly před rokem. Pro spotřebitele, kteří jsou dlouhodobě u stejného dodavatele toto zdražování nic neznamená. Zákazník, který by se ale rozhodl nyní změnit dodavatele neušetří tolik, co dříve. Bude stále méně aukčních nabídek, protože nikdo aukční společnosti dřívější levné ceny již nenabídne.
Nabídka produktů s fixní cenou je závislá na situaci na trhu. Tedy nyní ceny fixních nabídek elektřiny rostou a z pohledu zákazníka, který má již nyní z minulých let výhodnou nabídku není nynější úroveň cen elektřiny příliš výhodná a zřejmě raději vyčká, jak to celé dopadne. (pokud není tlačen termínem ukončení předcházející smlouvy). Bohužel nejsem schopen říci jak se ceny energie v budoucnu umění a tedy nejsem schopen posoudit výhodnost fixace cen.
Domácnosti budou pravděpodobně příští roky platit více než letos vlivem zvyšování státem regulovaných cen. To ale zákazník nemůže ovlivnit."

Otázky pokládala Jana Poncarová pro magazín Finance.cz

 
 
Reklama