Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Zabezpečení domu v roce 2021: jaká jsou nejspolehlivější řešení na trhu?

Domov je místem, kde se cítíme bezpečně, nebo bychom alespoň měli. Strach nám v tom ale často brání. Jak z toho ven? Představujeme bezpečnostní opatření, která vám umožní v noci klidně spát.

Když zapneme zprávy nebo otevřeme nějaký zpravodajský server, tak se na nás hrnou desítky děsivých případů a situací, které v nás vyvolávají pocit, že nám všude hrozí něco špatného, a to i ve vlastním domě.

Není tedy divu, že se spousta z nás bojí trávit čas sami doma, zejména pak v nočních hodinách.

Naštěstí se nejedná o neřešitelný problém. V dnešní době existuje celá řada zabezpečovacích systémů, které nás na případného nezvaného návštěvníka upozorní a často dokonce přivolají pomoc.

Proč zabezpečovací systém?

Protože se budete cítit v bezpečí. Ať už doma právě pobýváte, nebo jste vyrazili na dovolenou a strachujete se, co se děje s vaším domem, když v něm zrovna nejste.

Zvuky domu často připomínají kroky či jiné pohnutky nějaké další osoby. Když však budete mít dům zabezpečený, nepřepadne vás panika pokaždé, když takový zvuk zaslechnete.

Obzvlášť napjatí můžete být, když se dozvíte, že ve vašem okolí došlo k nějakým krádežím či vloupáním.

Pokud se octnete v takové situaci, pak je někdy nejlepší na nic nečekat a nějaký základní bezpečnostní systém si pořídit, i když na něj zrovna nemáte našetřeno – už jen pro ten pocit, že se vám nemůže nic stát.

V takových chvílích může pomoci půjčka bez doložení příjmů, která je vyřízena velmi rychle. Jen nezapomeňte věnovat dostatek času porovnávání produktů, abyste za bezpečnostní systém nezaplatili zbytečně příliš.

Teď už ale k věci – jaké způsoby zabezpečení se v letošním roce vyplatí zvážit?

Základem jsou kvalitní dveře

Bytelné bezpečnostní dveře jsou prvním krokem k dobře zabezpečené domácnosti.

Z hlediska kování, zámků, zárubní i sestavení samotných dveří se rozřazují do šesti bezpečnostních tříd s označením RC, kdy RC1 představuje nejmenší zabezpečení, zatímco RC6 největší.

Na českém trhu se nejčastěji setkáte s třídami RC2–RC4. Vyšší třídy už se svou technologií blíží spíše k trezorové technice a kvůli vysoké ceně a malé poptávce se u nás prodávají opravdu jen výjimečně.

U rodinných domů se doporučuje volit dveře alespoň třídy RC3.

Úroveň bezpečnosti dveří navyšuje také počet zamykacích bodů – čím více, tím lépe. Mnohdy stačí instalace dodatečného vrchního zámku, který se zevnitř zamyká bez klíče.

Alarm jako hlídač

Pokud chcete zajistit více míst, kudy by se zloděj mohl dostat do domu, pak vám velmi dobře poslouží alarm.

Základem každého alarmu je centrální jednotka, kterou instalujete na bezpečné místo. Ta je napojená na detektory rozmístěné u potenciálních vstupů. Jejich prostřednictvím pak sleduje, co se v těchto místech děje, a hodnotí, zda se jedná o nebezpečí či nikoliv.

Nejčastěji používané detektory snímají pohyb či rozbití skla nebo magnetické senzory, které se umístí do oken a dveří a rozpoznají, když dojde k jejich otevření. Pokud k tomu dojde, informují majitele domu a případně i bezpečnostní centrum, jestliže je na něj alarm napojen.

Na výběr máte z drátových a bezdrátových variant alarmů. První, tedy drátová možnost, nabízí lepší signál, ale v již zabydlených domech může představovat problém, jelikož vyžaduje zavedení kabelů do stěn, a tak i menší stavební úpravy.

Pokud tedy nechcete nic takového postupovat, bezdrátové řešení vám vytrhne trn z paty.

Ať už se rozhodnete pro kterékoliv řešení, určitě při výběru věnujte pozornost tomu, zda má systém funkce, díky kterým rozpozná falešný poplach, například při pohybu domácích mazlíčků.

Pod dohledem kamerového systému

Když jde o venkovní zabezpečení, spousta lidí spoléhá také na kamery. Ty mohou poskytnout důležitý důkazní materiál v případě, že k nějakému incidentu skutečně dojde.

Navíc plno zlodějů odradí.

Proto lidé často kupují i makety, které dají kolem domu na viditelná místa, aby je případní nezvaní hosté dobře viděli a jejich domu se obloukem vyhnuli.

Nehledě na to, jaký způsob zabezpečení vyberete, neměli byste zapomínat na základní bezpečnostní opatření. Vždy je lepší dvakrát zkontrolovat, zda jsou okna zavřená a dveře zamčené, a to i když nestíháte. Vaše bezpečí je přece důležitější než několikaminutové zpoždění.