Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Do programu Zelená úsporám vstupují banky

Na tiskové konferenci oznámilo Ministerstvo životního prostředí ČR, že společně s bankami navýší počet míst pro podávání žádostí do programu Zelená úsporám. Hodlá se rovněž zabývat připomínkami profesních sdružení, která často poukazují na nedostatky programu.

"Své cíle však měnit nehodláme, jsou dány smlouvami," upozorňuje ministr životního prostředí Ladislav Miko. Podporovaná opatření by měla vést především ke snížení emisí oxidu uhličitého a také k podpoře rozvoje bydlení šetrného k životnímu prostředí. Do programu se podle údajů ministerstva postupně zaregistrovalo 2 503 odborných dodavatelů, kteří mohou zájemcům kvalifikovaně instalovat nové topení, solární panely či zateplit obydlí. Žadatelé si navíc mohou vybrat z 1 329 výrobků a technologií, které jsou schváleny a podporovány tímto programem.

"Spolupráce s bankami ušetří státní správě značné personální náklady, protože banky budou v rámci programu Zelená úsporám poskytovat nejen bankovní, ale také související administrativní činnosti při poskytování dotací," dodává ministr Miko a představuje první čtyři banky, které vyhrály tzv. minitendry, jež je opravňují administrovat program.

Celkem by se mělo zapojit pět bank: Česká spořitelna, Československá obchodní banka, Komerční banka, LBBW Bank CZ a UniCredit Bank Czech Republic. Konkrétní finanční produkty přestaví na svých internetových stránkách, ČSOB za tímto účelem uspořádá tiskovou konferenci. Zatímco Česká spořitelna začala přijímat žádosti už v polovině června, ostatní banky plánují sběr žádostí až od 1. července.

Některé banky rovněž zapojují do programu své sesterské a dceřiné společnosti. Žádosti tak bude možné podávat i na pobočkách Poštovní spořitelny, Hypoteční banky a Modré pyramidy stavební spořitelny.

"Počet žádostí se výrazně zvyšuje. Na začátku června jich bylo podáno 11, k dnešnímu dni evidujeme 35 žádostí, z toho 23 na zateplení, 10 na instalaci solárních panelů a dvě na instalaci tepelných čerpadel. Od zapojení bank do programu si slibujeme další výrazný impuls, protože namísto pouhých 14 pracovišť Státního fondu životního prostředí bude k dispozici několik set míst - poboček zmíněných bank," vysvětlil na konferenci ministr životního prostředí.

Banky nabídnou úvěrové produkty k financování investic, které jsou podpořeny dotací Zelená úsporám. Podstatným důvodem pro spolupráci s bankami byla podle diskutujících také úspora pracovníků, které by jinak Státní fond životního prostředí musel na administraci programu zaměstnat.

Banky v programu Zelená úsporám

Česká spořitelna
ČSOB
Poštovní spořitelna
Hypoteční banka
Komerční banka
Modrá pyramida stavební spořitelna
LBBW Bank
UniCredit Bank

 
 
Reklama