Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Kvalitativní studie českého, slovenského a maďarského stavebnictví v roce 2008

Již třetím rokem projekt CEEC ve spolupráci s generálním partnerem - společností KPMG Česká republika - analyzuje v sérii kvalitativních výzkumů situaci ve stavebnictví ve zemích střední a východní Evropy.

Průzkum byl proveden těsně před propuknutím finanční krize. V tomto článku jsou porovnány tři podobně rozvinuté země regionu, s tím, že za rok bude porovnáno, jak zasáhla finanční krize jednotlivé země a jak na ně firmy zareagovaly. Co do technické úrovně nejsou u těchto zemí výrazné rozdíly, půjde tedy pravděpodobně o srovnání ekonomické politiky. Maďarsko je země, kde má mnoho obyvatel i firem úvěry v eurech nebo švýcarských francích. To vyvolává problémy ve splácení z důvodu poklesu maďarské národní měny. Slovensko letos přijalo euro čímž se zjednodušil platební styk s eurozónou, ale přišlo tak o možnost případnou devalvací snižovat cenu slovenské práce. V České republice je drtivá většina úvěrů v národní měně, česká měna zůstává, ale bytová výstavba je v současnosti blokována hlavně opatrností bank a vyčkáváním na případný pokles cen nemovitostí.

Kompletní studie jsou k dispozici zdarma ke stažení na internetových stránkách projektu CEEC Research www.CEEConstruction.eu, kde je také možné získat více informací a blíže se seznámit s metodologií a cíli projektu, případně je možné kontaktovat na kontakt@CEEConstruction.eu

Důležitá zjištění Kvalitativní studie českého, slovenského a maďarského stavebnictví 2008:

ČR - V roce 2008 očekávalo 84 procent dotázaných stavebních firem převážně mírný růst českého stavebnictví, 16 procent společností očekávalo pokles. Pro období 2009-2010 byla očekávání společností v první polovině roku 2008 pro oblast vývoje stavebnictví méně pozitivní: růst očekávalo jen 69 procent stavebních společností.

SR - 98 % dotázaných stavebních firem očekává růst slovenského stavebnictví v roce 2008. Pro období 2009-2010 jsou očekávání společností pro oblast vývoje stavebnictví mírně nižší: růst očekává 93 procent stavebních společností. (Je však třeba poznamenat, že všechna interview byla realizována v první polovině roku 2008 tzn. ještě před plným propuknutím současné finanční krize, která bude mít dopad i na slovenské stavební firmy).

HU - Pouze 53 % dotázaných firem očekává růst stavebnictví v roce 2008. Pro období 2009-2010 jsou očekávání společností pro oblast vývoje stavebnictví mírně optimističtější, ale stále nejhorší z celého regionu: růst očekává 65 procent společností. (Je však třeba poznamenat, že všechna interview byla realizována v první polovině roku 2008 tzn. ještě před plným propuknutím současné finanční krize, která bude mít dopad i na maďarské stavební firmy).

ČR - Většina stavebních firem (81 procent) uvedla, že byla limitována ve svém růstu, pouze 19 procent firem se necítilo být limitováno (stejné procento jako v roce 2007). Nejčastěji zmíněným limitem růstu firem, případně jejich rychlejšího růstu byla silná konkurence (63 procent ve srovnání s 45 procenty 2007), dále pak byrokracie/požadavky státu (36 procent) a nedostatek zkušené pracovní síly (33 procent ve srovnání s 26 procent v roce 2007).

SR - 90 procent respondentů uvádí, že jsou limitováni ve svém růstu (84 % v 2007).. Nejčastěji zmíněným limitem růstu je nedostatek zkušené pracovní síly (72 % - tento ukazatel se téměř zdvojnásobil oproti roku 2007 - 37 %), následován konkurencí (49 %) a vlivy počasí (35 %).

HU - 96 % společností je ve svém podnikání limitováno. Nejčastěji zmíněným limitem růstu je byrokracie (75 %), následována nedostatkem financí (71 %) a konkurencí (67 %).

ČR - Internet využívalo 100 procent dotázaných stavebních společností. Nejvíce jej společnosti využívaly ke své prezentaci a prodeji.

SR - Internet využívá 100 % dotázaných stavebních společností. Nejvíce je využíván pro firemní prezentaci a hledání informací.

HU - Internet využívá 99 % dotázaných společností. Nejvíce je využíván pro firemní prezentaci (92 %) a hledání informací (78 %).

ČR - Pro získávání informací o potenciálních nových zakázkách využívaly stavební společnosti nejvíce dlouhodobé kontakty (77 procent ve srovnání s 65 procenty v roce 2007). Považovaly je také za nejužitečnější.

SR - Pro získávání informací o nových zakázkách využívají stavební společnosti nejvíce dlouhodobé kontakty (70 %). Využití internetu k tomuto účelu mírně pokleslo (ze 76 % v 2007 na 70 % v 2008).

HU - Pro získávání informací o nových zakázkách využívají společnosti nejvíce prezentace a setkání (80 %, rozdíl oproti ostatním zkoumaným zemím), internet (79 %) a dlohodobé kontakty (75 %).

ČR - Nejčastěji užívaným zdrojem nových zakázek byly pro stavební firmy dlouhodobé smlouvy (rámcové smlouvy), využívané 73 procenty firem, a osobní kontakty (57 procent). Oproti výsledkům výzkumu v minulém roce se snížil podíl firem, které uváděly jako zdroj nových zakázek výběrová řízení.

SR - Nejčastěji užívaným zdrojem nových zakázek jsou pro stavební firmy přímá poptávka od zákazníků (76 %) a osobní kontakty - 73 %

HU - Nejčastěji užívaným zdrojem nových zakázek jsou pro stavební firmy dlouhodobé osobní kontakty (96 %), přímá poptávka ze strany zákazníků - 76 % a dlouhodobé/rámcové smlouvy (60 %).

ČR - Transparentnost výběrových řízení hodnotily společnosti jako mírně nadprůměrnou (5,2 body z deseti možných). Transparetnost výběrových řízení na projekty financované z veřejných zdrojů byla hodnocena níže, 5,0 body. Na otázku: "Setkala se Vaše firma v rámci výběrového řízení s žádostí o úplatek?" 30% stavebních firem uvádí, že "Ano" (21% v 2007), 58% "Ne" (25% v 2007) a 12% společností se rozhodlo vybrat variantu "Bez komentáře"( 54% v 2007). V dodavatelském segmentu uvádí odpověď "Ano" 17% firem, 69% odpovídá "Ne" a 14% vybralo variantu "Bez komentáře".

SR - Podíl firem, které uvádějí, že byly požádány o úplatek při získávání zákázky je 14 procent (14 % firem odpovedělo "no comment", 72 procent uvádí, že požádány nebyly (43 % v roce 2007). Transparentnost výběrových řízení hodnotí jako mírně nadprůměrnou (6,7 body z deseti možných).

HU - Podíl firem, které uvádějí, že byly požádány o úplatek při získávání zákázky je 20 procent, 12 % firem odpovedělo "no comment" a 68 procent uvádí, že požádány nebyly. Pro srovnání - v ČR na tuto otázku odpovědělo ano 30 % respondentů. Transparentnost výběrových řízení hodnotí jako mírně podprůměrnou (4,6 body z deseti možných).

ČR - Svůj systém řízení rizik považovalo za pokročilý 44 procent stavebních společností, za středně rozvinutý 25 procent dotázaných. 18 procent jej hodnotilo jako velice rozvinutý a 13 procent společností uvedlo, že jejich risk management byl na nízké úrovni.

SR - Svůj systém řízení rizik považuje za pokročilý 19 % stavebních společností (v ČR 44 %), za středně rozvinutý jej považuje 50 % dotázaných (v ČR 25 %), 2 % jej hodnotí jako velice rozvinutý (18 % v ČR) a 29 % společností uvádí, že jejich risk management je na nízké úrovni (13 % v ČR).

HU - Svůj systém řízení rizik považuje za pokročilý 38 % stavebních společností (v ČR 44 %), za středně rozvinutý jej považuje 32 % dotázaných (v ČR 25 %), 17 % jej hodnotí jako velice rozvinutý (18 % v ČR) a 13 % společností uvádí, že jejich risk management je na nízké úrovni (stějně jako v ČR).

ČR - Na otázku, zda-li firmy někdy porušily svůj systém řízení rizik, aby získaly zakázku, přibližně polovina (52 procent) stavebních firem potvrdila, že tak ještě nikdy neučinily. Ostatní uvedly, že svůj risk management porušily při získávání zakázek zřídka nebo výjimečně, osm procent často.

SK - Na otázku, zda-li firmy někdy porušily svůj systém řízení rizik, aby získaly zakázku, dvě třetiny (64 %) stavebních firem uvádí, že ne. Ostatní firmy potvrzují, že porušují svůj systém řízení rizik za účelem získání zakázky a to buď zřídka nebo vyjímečně. 4 % uvádějí, že tak činí často.

HU - Na otázku, zda-li firmy někdy porušily svůj systém řízení rizik, aby získaly zakázku, polovina (55 %) stavebních firem uvádí, že ne. Ostatní firmy potvrzují, že porušují svůj systém řízení rizik za účelem získání zakázky a to buď zřídka nebo vyjímečně. 4 % uvádějí, že tak činí často.

ČR - Při výběru dodavatelů stavební firmy nejčastěji využívaly dlouhodobé smlouvy (rámcové smlouvy), které uvedlo 72 procent respondentů, a dále pak osobní kontakty (54 procent). Mezi hlavní kritéria využívaná při výběru patřily zkušenosti dodavatele (60 procent), reference (56 procenta) a využívané technologie (55 procent).

Pokud se zeptáme samotných dodavatelů, jakými způsoby získávají své zakázky, opět se potvrdí výše uvedená zjištění - i v jejich případě jsou nejčastějšími zdroji zakázek metody založené na dlouhodobých vztazích (více viz modrý graf).

SR - Při výběru dodavatelů stavební firmy nejčastěji využívají osobní kontakty - 75 %. Dále pak dlouhodobé smlouvy (rámcov smlouvy) - 56 % a doporučení - 35 %. Metody, které k získání nových zakázek využívají stavební dodavatelé, potvrzují výše zmíněná zjištění výzkumu - klíčovými zdroji jsou metody založené na vztazích (více informací naleznete v modrém grafu).

HU - Při výběru dodavatelů stavební firmy nejčastěji využívají dlouhodobé osobní kontakty - 61 %. Dále pak dlouhodobé smlouvy (rámcové smlouvy) - 48 % a tendry (43 %).

ČR - Hlavní kritéria používaná při výběru dodavatelů jsou zkušenosti dodavatele, které používá 60% respondentů (42% v 2007), dále pak reference 56% (30% v 2007) a využívané technologie 55% (32% v 2007). V průměru společnosti využívají dvě až tři kritéria.

SR - Klíčová kritéria pro výběr dodavatele jsou: cena (60 %, 62 % v 2007), následují reference (57 %, 40 % v 2007) a zkušenosti (53 %, 44 % v 2007)

HU - Klíčová kritéria pro výběr dodavatele jsou: cena (95 %), následují reference (68 %) a zkušenosti (64 %).

 
 
Reklama