Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Výhody nerezové oceli v bazénech - rychlejší montáž a snadnější údržba

Výraznou výhodou nerezových bazénů je snadná údržba a téměř neomezená životnost díky neustálé tvorbě neviditelné pasivní vrstvy obsahující chrom, nikl a molybden. K dalším přednostem nerezových bazénů patří krátká doba montáže a podstatně nižší náklady spojené se stavební připraveností, což z větší části kompenzuje vstupní cenu nerezových materiálů.

Před více než dvaceti lety se v západní Evropě začaly ve sportovních komplexech, aquaparcích, ale i v soukromé sféře rychle prosazovat nerezové bazény. S časovým odstupem získaly významné postavení i na českém trhu. Nerezovou ocel coby vhodný materiál pro výstavbu bazénů u nás dobře zná nejen odborná veřejnost, ale také privátní investoři.

Požadavky kladené provozovateli na moderní veřejné bazénové provozy a bazénové komplexy vycházejí především ze snahy nabídnout návštěvníkům maximální spokojenost a pohodlí. Neméně důležitými jsou samozřejmě hospodárnost, jednoduchost a spolehlivost provozu.


Téměř neomezená životnost

Výraznou výhodou nerezových bazénů je jejich snadná údržba a téměř neomezená životnost. Za tu vděčí neustálé tvorbě neviditelné pasivní vrstvy obsahující chrom, nikl a molybden. To znamená, že i když dojde k porušení pasivní vrstvy, samostatně se obnoví také pod vodou (za přístupu kyslíku) na kovově čistém povrchu (což je velice důležité i pro bezproblémovou údržbu). Vždy je však třeba dbát na jakost použitého nerezového materiálu. Vana z nerezové oceli nepotřebuje žádný nátěr ani jinou povrchovou ochranu. Celistvý povrch bez pórů a spár dovoluje jednoduchou a levnou údržbu se zárukou maximální čistoty. Nerezový povrch a výkonný cirkulační systém zamezují výskytu mikroorganismů a řas na stěnách bazénové vany.

Cirkulační systém dodávaný firmou Berndorf Bäderbau je založen na páteřním rozvodu ve dně bazénu, což zajišťuje stoprocentní promíchání vody v celém objemu. Z bazénu se voda odvádí přes přelivnou hranu do přepadových žlábků a následně do akumulační jímky. Osazení této hrany je v toleranci plus minus 2 mm po celém obvodu bazénové vany. Také jednotlivá technická řešení (vstupy do bazénu, protiskluzové úpravy povrchu, vybavení a atrakce) odpovídají nejnáročnějším požadavkům. K neopomenutelným přednostem nerezových bazénů patří krátká doba montáže a podstatně nižší náklady spojené se stavební připraveností, což z větší části kompenzuje vstupní cenu nerezových materiálů.


Obdélníky na ústupu

Dnes už jen málokoho z návštěvníků bazénu uspokojí klasické obdélníkové stavby bez jakéhokoliv vybavení a atrakcí. A tak se tento typ využívá už jen u sportovních plaveckých či menších terapeutických a rehabilitačních zařízení.

Tvarované bazénové nerez vany, zvláště pak různě zaoblené, jsou podstatně dražší než klasické obdélníkové. Proto se při řešení tvaru bazénového tělesa maximálně využívá polygonové provedení. To vždy souvisí s celkovým architektonickým ztvárněním, s požadavky investora i s tím, jaké cílové skupině a jakým konkrétním účelům bude zařízení sloužit.

Nároky na bazénové provozy se u nás stále více přibližují standardům běžným v Evropě. Tato skutečnost umožňuje firmě Berndorf Bäderbau plně uplatnit na českém trhu (a také na Slovensku, v Polsku, Chorvatsku, ve Slovinsku a v dalších evropských zemích) téměř čtyřicetileté zkušenosti z vývoje a výstavby nerezových bazénů. Inovací a vývojem procházejí stále, vylepšuje se nejen samotná konstrukce či hydraulika, ale také vybavenost bazénů i možnosti využití. Zdokonalování konstrukčních prvků se odvíjí v závislosti na rostoucích požadavcích na zlepšení bezpečnostních a hygienických parametrů i vzhledem k zvyšování vstupních cen nerezových materiálů.

 
 
Reklama