Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Větrání a vytápění krytých bazénů

Zrychlující se tempo doby a vývoj životního stylu klade stále větší důraz na možnosti vyžití ve volném čase. Kryté bazény tak patří v současné době k vybavení každého většího města a s jejich výstavbou respektive obnovou se počítá ve většině urbanistických studií. Z hlediska zařízení budov se jedná o zcela specifickou stavbu, která si vyžaduje zvláštní přístup. Velký prostor s velkou vodní plochou je problematické účinně odvětrat a vytopit.


Obr.1 - Roofvent® LHW

Možností řešení tohoto problému je použití decentrálních vzduchotechnických jednotek Hoval Roofvent®. Takovéto aplikace nejsou prozatím mezi našimi projektanty příliš používány, avšak dostatek zkušeností ze zahraničí ukazuje, že se jedná o velmi vhodné použití, vyznačující se mnoha přednostmi.

Decentrální uspořádání umožňuje pro jednotlivé části prostoru odlišné podmínky. Například v prostoru prosklených ploch může být přiváděn teplejší vzduch aby nedocházelo k rosení. Nad vodní plochou může být udržována rovnoměrná teplota pro dodržení tepelné pohody bez přetápění zbývajících částí.

Regulované vířivé vyústky s velkou plochou dosahu zajistí rovnoměrné provětrání bez vytváření průvanu. Vyústky jsou regulovány pomocí servopohonu ovládaného algoritmem regulačního systému, který na základě vyhodnocení měnících se podmínek přestavuje vyústku tak, aby se vzduch dostal do požadované oblasti.

Bezpotrubní rozvody mají jednoznačnou výhodu právě ve vlhkém a teplém prostředí, neboť zde nedochází k tvorbě plísní a tvorbě dalších parazitů. Odpadá tak komplikované čištění vzduchotechnických kanálů, které jsou příčinou v poslední době často diskutovaného problému syndromu nemocných budov.


Obr.2 - Sportkomlex Neftianik, Kirishi (RUS)

Zpětné získávání tepla je pro provoz větrání v zimním období důležitým faktorem provozních nákladů. Vlhkost obsažena v odváděném vzduchu zvyšuje efektivní účinnost zpětného získávání tepla až k hranici 75%. Vznikající kondenzát spolu s obsahem látek používaných k úpravě vody zvyšuje riziko koroze. Jednotky určené pro použití v takovýchto provozech vyžadují zvláštní protikorozivní úpravu, která zajistí dlouhou životnost zařízení i v těchto ztížených podmínkách.

Zabudované tlumiče hluku snižují hladinu hluku šířeného do prostoru na velmi přijatelnou hodnotu 35 dB(A) (měřeno pod jednotkou s odstupem 5 m).


Obr.3 - Evelyn Comprehensive School, West Drayton (GB)

Kromě uvedených výhod toto řešení znamená také větší možnosti využití prostoru. Jednotky umístěné do střechy objektu navyžadují strojovnu vzduchotechniky. Kvalitní digitální regulace, zabudovaná do vlastních jednotek ovládá každou jednotku samostatně a integrací do jednoho systému umožňuje pohodlné a přehledné ovládání podobně jako centrální vzduchotechnika, pouze s rozdílem větších možností. Tato regulace také ovládá samostatný směšovací ventil pro každou jednotku, která si odebírá požadované množství tepla ze systémového rozvodu. Takový přístup umožní maximálně efektivní využití energie, sníží provozní náklady a tím přispěje k ochraně životního prostředí.

 
 
Reklama