Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Nejen staré bazény vykazují mnoho chyb

Při rozhovoru s p. Richardem Pospíšilem z firmy POR jsou patrné jeho velké zkušenosti v oblasti návrhu a provozu bazénů. Řadu zajímavých postřehů jsme zaznamenali v následujícím článku. Nápady jak vložit vyhláškou požadované měření do stávajícího potrubí, kdy zpracovat provozní řád a mnohé další mohou být inspirací pro projektanty, investory i provozovatele.


Richard Pospíšil a Lucie Masaříková z firmy POR
TZB-info: Nejdříve dva tipy, které máte pro provozovatele bazénů.


Navrtávka
s kalibrovanou sondou

Tip první: snadné vložení měření vody do stávajícího potrubí.

Vyhláška vyžaduje měření vody na přívodech vody do bazénu pro vyhodnocení výměny vody v bazénu a archivaci dat 5 let. V tomto případě se jedná o potrubí 200-300 mm, které vzhledem k jejich stáří nelze rozříznout a vložit běžné měření. Potrubí je sice funkční, ale poznamenané korozí a řezání nebo navařování přírub nepřipadá v úvahu. Proto jsme navrhli a provedli měření navrtávacím pasem s měřicí sondou. Až do 200 m může být umístěn display, kde se zobrazují naměřené hodnoty v l/s, m3/hod.

Display je možno propojit na PC ve velíně a tím je umožněna archivace dat. Zatím jsme tento systém instalovali v Mohelnici, Zábřehu a zde v Přerově, ve všech případech k plné spokojenosti. Instalace jsme provedli v průběhu předchozích 3 neděl, jedná se tedy o úplnou novinku. Muselo se sehnat navrtávací zařízení, korunky na navrtávání oceli, plastu a nerezu, abychom mohli instalovat na jakékoliv potrubí, které v technologii bazénu bude.

Vzhledem k povinnostem uloženým vyhláškou je moderní měření pro provozovatele holá nutnost.

Typ druhý - záchytná jímka. V bazénu se manipuluje s řadou chemikálií a Vy máte tip pro jednodušší a hlavně bezpečnější provoz.

Ano. Záchytná jímka je určena pro barely s chemikáliemi v technologii úpravy vody. V současné době je na většině bazénů zcela nevyhovující stav, kdy obsluha přemísťuje 25-30 l kanystry s chemikáliemi (kyselina sírová, síran hlinitý, ...) a pokud dojde k úniku, tak vše teče přímo do kanalizace. Přitom podle vyhlášky č. 135/2004 Sb. musí být při skladování a manipulaci s chemikáliemi učiněna taková opatření, která zabrání úniku těchto látek do kanalizace.


Záchytná jímka

Akumulační prostor
pod roštem
Viděl jsem i případy, kdy barely stály na dřevěných židlích a ochranné pomůcky jsou kapitola sama pro sebe. Naše jímka je navržena pro postavení nádoby s chemikálií o objemu do 60 l (max. nosnost 150 kg), pod mřížkou je záchytný prostor pro případ úniku chemikálie a k zamezení převrhnutí nádoby je na čelní straně osazen řetízek. Samozřejmě s jímkami jsou dodávány patřičné atesty.

TZB-info: Jste energetickým poradcem – EKIS-ČEA a je vám tedy vlastní hledat úspory v provozu, tak nutné v dnešní době. Jak zní Váš tip?

Jedním z tipů je rozhodně využívání vratné bazénové vody do sprch, což má dvojí úsporný efekt a mělo by dnes být standardem. Z bazénu se odpouští 30-60 l/os a využití této vody po úpravě ve sprchách má dvojí efekt. Šetří se pitná voda, kterou by návštěvníci pouštěli jako studenou, a vzhledem k tomu, že voda z bazénu má teplotu cca 28 °C, dochází k další úspoře teplé vody, které není třeba tolik k mísení na požadovanou teplotu na výtokové armatuře. Odpadní voda z bazénu je také dobře využitelná na splachování WC.

TZB-info: Jsou nové bazény lepší než staré?

Jsou rozhodně jiné, avšak nejen staré, ale i nové bazény vykazují mnoho chyb. Mnoho nových a rekonstruovaných bazénů je plných moderních zařízení, která jsou však začleněna zcela nekoncepčně a mnohdy neodborně.

Setkal jsem se také s názorem, že v případě třívrstvého filtru není třeba vločkovač - to nepovažuji za správné. Soli musí zkrystalizovat a vločky nabalí nečistoty. Jakýkoliv filtr nenahradí princip vločkování. Viděl jsem dřevěný strop bazénové haly, ze kterého kape smůla přímo do vody, bazénovou halu v podobě zahradního domku s 30 cm neizolovanou obvodovou stěnou s plastovým bazénem, kde se jde z předsíňky rovnou do bazénové haly, která je zcela bez vzduchotechniky, provozní řád bazénu jedné nemocnice všeho všudy na 3 listech, sprchy a WC mimo komunikační prostor mezi šatnou a bazénem, vstup do úpravny vody jen výtahem, kdy při výpadku proudu tam zůstane obsluha uvězněna, projekt, kde zdroj tepla, bazén a úpravna vody dispozičně nenavazují, dveře ze skladu chemikálií otvírané dovnitř ... Ale situace se zlepšuje a je třeba osvěta u investorů i projektantů.

I v rámci vybavení je situace obdobná, nabídka je veliká a bez zkušeností je těžké správně vybírat. Odborník se zkušenostmi v oblasti bazénů při přípravě stavby ušetří mnoho pozdějších starostí i financí. Například při výběru základního vybavení sprch je třeba myslet i na antivandal úpravu zařízení. Výborné zkušenosti máme s výrobky společnosti Koncept Ekotech.

Hovořit o úsporách energií při stavbě bazénů se před rokem 1989 jaksi "nenosilo". Voda stála 0,60 Kč/m3 a teplo 54 Kč/GJ. Dnes je voda nad 40 Kč/m3 a GJ cca 390 Kč.

Zákon č.258/2000 Sb. o ochraně veřejného zdraví a jeho novela 274/2003 Sb. stanoví, že nedostatky musí být odstraněny do konce loňského roku. My jsme vyřizovali pro řadu bazénů závaznou výjimku. Pokuty za nedodržení, pro ty co nemají výjimku, se pohybují kolem miliónu.

TZB-info: Zabýváte se i provozními řády - kdy by měl být zpracován a co všechno by měl obsahovat?

Provozní řád by měl být zpracován před zahájením provozu. Provozní řád je unikátní záležitostí pro každý bazén, saunu a obdobné zařízení a měl by být zpracován před zahájením prací na projektu. Měl by obsahovat například dispoziční řešení čistého a nečistého provozu, technologické uspořádání jednotlivých sekcí provozu, návaznosti, je třeba stanovit osoby, které budou zodpovědné za provoz, chemikálie, ... Mnohdy se až po zpracování provozního řádu dozví provozovatel o nezbytných náležitostech jako živnostenské oprávnění, proškolení obsluhy, zdravotní průkazy, smlouvy o praní prádla, smlouvy o odpadech, ...

Provozní řád musí stanovit například i povinnost vždy odvést tonoucího na oddělení ARO vzhledem k nebezpečí vdechnutí vody, následky čehož se mohou projevit až třeba za dva dny, provozní řád musí stanovit například pravidla pro střídání desinfekčních prostředků jako ochranu proti rezistenci bakterií.
V provozním řádu je třeba popsat i návrh řešení bezbariérového přístupu pro imobilní návštěvníky. Celá řada úprav nestojí mnoho, pokud se na ně myslí včas. I mezi spouštěcími zařízeními jsou velké rozdíly v kvalitě, nikoliv však v ceně. Propagujeme řešení se zámky v podlaze a přenositelným ramenem, které je pohodlné pro obsluhu i handicapovanou osobu a stojí 160.000 Kč. Zařízení ke stejnému účelu s výrazně nižším komfortem se nabízí na trhu za 120.000 Kč a sedačku je třeba objednat zvlášť za 80.000,- Kč.

TZB-info: Děkuji za rozhovor i exkurzi v přerovském bazénu a těším se, že se s našimi čtenáři podělíte i o další zkušenosti.

 
 
Reklama