Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Seminář "Stav novelizace energetických zákonů a vyhlášek"

V pondělí 20. září proběhl na výstavišti v Brně seminář, na kterém se pořadateli - Asociaci energetických manažerů - podařilo shromáždit všechny klíčové osobnosti státní sféry podílející se na tvorbě energetické legislativy.

Zásadní informace uvedl ve své přednášce nově jmenovaný předseda Energetického regulačního úřadu Ing. Josef Fiřt.

Svůj příspěvek uvedl zajímavou myšlenkou. Podle ní vůbec neplatí iluze, které podléhají mnozí politici a ekonomové hospodářsky vyspělých zemí, totiž že energie je dostatek. V současném světě spotřebovává 1/5 obyvatel 90% energie a zbylé 4/5 pak 10%. A jakmile začne růst spotřeba v současné době nerozvinutých zemí, může to radikálně změnit současné prognózy vývoje světových energetických bilancí. Příkladem může být Čína, která měla podle předpokladů v příštích letech dodávat na světové trhy černé uhlí, kterého má vysoké zásoby. Díky úžasně dynamickému hospodářskému růstu ale Čína nejen že nevyváží uhlí, ale masivně dováží energie a další suroviny z ostatních zemí.

Nebezpečí nedostatku energie si uvědomuje i Evropská unie, a proto je v poslední době kladen takový důraz na opatření ke zvýšení hospodárnosti ve spotřebě energií. Základním dokumentem závazným pro všechny členské země je SMĚRNICE EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY 2002/91/ES ze dne 16. prosince 2002 o energetické náročnosti budov. Povinností všech členských zemí EU je tuto směrnici implementovat do národní legislativy. A to je hlavní důvod přípravy novely platného energetického zákona č. 458/2000 Sb. Ta je v současné době připravena ve Sněmovně k projednání připomínek a schválení. Druhým zásadním dokumentem je návrh nového zákona na podporu výroby elektřiny a tepla z obnovitelných zdrojů. Tento nový zákon je "hotov" již od léta, ale byl údajně cíleně "zaparkován" v Poslanecké sněmovně a čekal na společné projednávání s novelou energetického zákona. Nyní ale nastala docela zajímavá situace. K připravovanému zákonu o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie (OZE) bylo podáno několik pozměňovacích návrhů, z nichž jeden připravený poslancem Vojířem byl pojat komplexně a po porovnání s dalšími návrhy v pracovní skupině, která byla sestavena z pracovníků Ministerstva průmyslu a obchodu a Ministerstva životního prostředí, byl tento návrh přijat jako základ pro další projednání v hospodářském výboru. Návrh zásadně mění koncepci podpory výroby elektřiny a tepla z OZE založenou na unikátním českém systému tzv. "zelených certifikátů" na systém dvojí volby. Výrobce elektřiny (a pravděpodobně i tepla) z OZE má možnost si na období jednoho roku zvolit buď systém pevných výkupních cen z OZE, nebo systém běžných tržních cen a určitou bonifikaci - příplatek za využívání OZE. Po roce může přejít z jednoho systému podpory na druhý.

Tradičně zajímavou přednášku obohacenou praktickými zkušenostmi z prováděných kontrol přednesl ústřední ředitel Státní energetické inspekce Ing. František Plecháč. Rozebral praktické dopady již zmiňované směrnice 2002/91/ES na prováděcí vyhlášky zákona o hospodaření energií č. 406/2000 Sb. Relativně nová česká technická norma ČSN 73 05 40 - Tepelná ochrana budov by prakticky měla postihovat legislativní cíle evropské směrnice 2002/91/ES. Liší se ale v jedné zásadní věci. Popisuje požadované a doporučené tepelné hodnoty budov pouze z hlediska spotřeby tepla na vytápění a ohřev teplé vody. Evropská směrnice je ale v tomto komplexnější a postihuje celou spotřebu energie v budovách včetně spotřeby elektřiny na větrání a klimatizaci a tzv. "ostatní spotřeby". Tyto v minulosti opravdu zanedbatelné položky oproti spotřebě na vytápění se totiž se zvyšováním používání elektrospotřebičů na jedné straně a zlepšováním izolačních vlastností obvodových plášťů budov na druhé straně dostávají do zcela jiného vzájemného poměru.

 
 
Reklama