Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Nejvyšší správní soud: Technické normy ve stavebnictví musí být poskytnuty bezplatně

Nejvyšší správní soud zrušil rozsudek městského soudu, který zamítl žalobu na ÚNMZ ohledně poskytnutí úplného znění technických norem ve stavebnictví, které mají být podle stavebního zákona bezplatně a veřejně přístupné. Proti tomuto rozhodnutí Nejvyššího správního soudu není odvolání.

V Nejvyšším správním soudem projednávané věci stěžovatel podle zákona o svobodném přístupu k informacím žádal po Úřadu pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví poskytnutí úplného znění technických norem ve stavebnictví, které mají být podle stavebního zákona bezplatně a veřejně přístupné. Úřad jeho žádost odmítl s tím, že rozšiřování a rozmnožování českých technických norem podléhá úplatě. Rozhodnutí úřadu potvrdilo Ministerstvo průmyslu a obchodu, následnou žalobu Městský soud v Praze zamítl.

Čtěte také vyjádření ÚNMZ k rozhodnutí soudu: Normy zůstávají zatím placené

Nejvyšší správní soud přisvědčil argumentaci stěžovatele a rozsudek městského soudu zrušil. Zákon o technických požadavcích na výrobky sice dává Úřadu pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví oprávnění vybírat za poskytnutí technických norem úplatu, nevylučuje však možnost žádat o jejich poskytnutí podle zákona o svobodném přístupu k informacím. Podle stavebního zákona musí být technické normy, které jsou podle tohoto zákona nebo jeho prováděcích vyhlášek závazné, zpřístupněny bezplatně a veřejně. Tomu podle soudu nebrání ani mezinárodní nebo unijní závazky České republiky.

„Je věcí Úřadu, jak tento svůj závazek splní, například zda příslušné technické normy zveřejní na webových stránkách, jak to ostatně v případě jedné z norem učinilo Ministerstvo pro místní rozvoj, nebo jestli zvolí jiné vhodné řešení. Vzhledem k tomu, že takovou možnost Úřad nevyužil, bylo zcela namístě domáhat se úplného znění technických norem ve stavebnictví v režimu zákona o svobodném přístupu k informacím“, uvedl k dané věci soudce zpravodaj Filip Dienstbier.

U ostatních technických norem, pro které právní předpis nestanoví bezplatný režim, lze i při jejich poskytování podle zákona o svobodném přístupu k informacím požadovat úhradu.

Celé rozhodnutí Nejvyššího správního soudu naleznete zde.

 
 
Reklama